Acest text a fost publicat prima dată în Dreptatea, (24 mai, 1991), şi reluat in volumul Exerciţii de tragere cu puşca de soc, ( Edit. Paralela 45, 1998).Îl reiau acum în loc de orice alt comentariu la „cazul Marino” dintr-un motiv foarte simplu: se întîmpla, uneori să fiu vecin de pagină cu Adrian Marino, pe care nu îl cunoşteam, încă, personal. M-am simţit onorat de această vecinătate, dar si mai puternic. Ceea ce nu era deloc puţin pentru perioada aceea. Mi se părea că suntem doi soldaţi mobilizaţi în aceeaşi armată, pe acelaşi front, în aceeaşi tranşee dar la posturi de luptă diferite. Îmi simţeam „flancul” apărat! Nu am evocat aceste prezenţe „umăr la umăr” niciodată, mai tîrziu după ce l-am cunoscut, la Cluj şi am avut şansa unor lungi convorbiri cu Domnia Sa. O fac acum pentru a spune răspicat că nu mă simt mai puţin onorat acum. Poate, doar vinovat că nu am ştiut să îi fac mai uşor suportabilă singurătatea în care se exilase din nou după ce toate speranţele lui, ca şi ale multora dintre noi, păreau definitiv spulberate. Ce ar fi de comentat, oare, atunci cînd vezi cu cîtă tîmpă bucurie se atribuie unuia dintre cei mai mari cărturari, refuzîndu-i-se dreptul de a fi, pînă la urmă, şi el doar un om sub vremi, atribute care sunt refuzate unui Pleşiţă, de pildă tocmai pentru că „la urma urmelor, a fost om şi el!”
Iată textul:
„După cincisprezece luni de la schimbarea la faţă a Rmâniei, observ că există oameni pentru care, parafrazîndu-l pe Proust, aş spune că libertatea este o teroare. Probabil, din această pricină este mai uşor să trăieşti ca sclav între oameni liberi, decît să agonizezi ca om liber printre sclavi.
Astfel, sfîşiată între riscul politic şi eroarea morală, libertatea se transformă tot mai mult într-un complicat exerciţiu, rezervat doar „atleţilor”. Pentru marea majoritate a oamenilor – suferind de o severă „distrofie” civică – libertatea rămîne, în continuare, doar unitatea de măsură a propriei degenerări.”
Liviu Antonesei
aprilie 30, 2010
@) Vasile Gogea
Pai, sa stii ca e un comentariu, anticipat, foarte bun! Auguri!
intre
aprilie 30, 2010
„Ce ar fi de comentat”
Unul dintre japonii mei comenteaza aproximativ asa:
„… cel mai mare curaj este sa alegi sa fii liber si cel mai mare eroism este sa ramii asa pina la sfirsit”
in rest puerila campanie anti-A.M. poate provoca cel mult sila si mila.
Intr-un fel ce-mi este deocamdata neclar campania respectiva imi evoca -nu stiu de ce- „Generalul armatei moarte” (Ismail Kadare pare-mi-se).
vasilegogea
mai 1, 2010
@intre
Multumesc pentru interventie. „Campania anti-A.M.” nu mi se pare, insa, chiar atit de „puerila”. As spune, inversind urdinea cuvintelor din titlul marelui albanez, ca e o „campanie” a unei „armate” impotriva „generalului mort”.
vasilegogea
mai 1, 2010
@Liviu Antonesei
Din pacate. As fi vrut sa nu mai fie de actualitate.Merci pentru vizita nocturna!
marianacodrut
mai 1, 2010
@Ai spus bine ca pentru multi dintre noi libertatea e o teroare. E un lucru pe care il vad zilnic in jurul meu. Lipsa de reactie, de pilda, e unul din semnele relatiei dificile dintre oameni si libertatea lor.
Altminteri, mi se pare de nedorit si „să trăieşti ca sclav între oameni liberi”, si „să agonizezi ca om liber printre sclavi”. Dar se pare ca aici, cum e regula impamintenita de mult, nu avem de ales decit un rau mai mic.
Cit despre Marino, si eu cred ca merita circumstante atenuante, si gratie operei lui, dar si, mai ales, faptului ca o buna parte din viata i-a fost distrusa de fostul regim. Doar ma ingrozeste cita spaima a tinut in el in toti anii postdecembristi, la gindul ca va fi deconspirat.
Si doar a avut modelul Paleologu…
marianacodrut
mai 1, 2010
@Şi da, terorismul literar are mult feţe…
vasilegogea
mai 1, 2010
@marianacodrut
Chiar si „modelul Paleologu” nu e fara „rest”, dar fiind primul a fost acceptat mai usor. L-a ajutat si farmecul lui de „boier subtire”, ceea ce, din pacate, i-a lipsit lui A.M.
Inima-Rea
mai 1, 2010
Dragă Vasile, sînt alături de tine, în regretul de a avea dreptate – cu textul acela – şi azi, poată că şi mîine.
Despre Marino, ce n-am spus pînă acum (că m-am băgat în vorbă şi-n seamă peste poate): Sigur că el era cum era, nu cum mi-ar fi plăcut mie. Dar mi-ar fi plăcut să scrie – dracu’! – în memoriiile alea ceva cam aşa: Uitaţi-vă şi vă minunaţi de cum am învins eu Sistemul. Şi ţineţi minte că eroii morţi nu scriu. Şi că numai eroii mor. Ceilalţi sîntem doar supravieţuitori. E prea destul, credeţi-mă pe cuvînt!
vasilegogea
mai 1, 2010
@Inima-Rea
Perfect de acord cu tine: razboaiele, ca si revolutiile, le cistiga supravietuitorii. Tot ei, insa, pot si sa piarda „pacea” care le urmeaza! Nu putem judeca!
marianacodrut
mai 1, 2010
@Vasile,
Intre crimele comunsimului ar trebui inclusa si cea morala, cum e aducerea unor oameni ca Marino – si multi altii ca el – in situatia de a colabora.
vasilegogea
mai 1, 2010
@marianacodrut
Asa este: poate ca „holocaustul axiologic” comis de comunism, cu reverberatiile lui dezastruoase asupra fiintei morale, este mai adinc, amplu si dureros decit cel fizic. „Cerul” multor napastuiti a incetat, in mod criminal, sa mai fie „instelat” si, incet-incet, si „legea morala” din ei a slabit. Avem, totusi, un „punct de sprijin” daca acceptam ca viata e valoarea suprema si am putea reconfigura arhitectura morala a nenorocitului nostru „colt de univers”.
Liviu Antonesei
mai 1, 2010
@) Vasile Gogea
Frate, am multa treaba azi si n-am vreme se trimit linkul la partea a doua a stahanovismului, asa ca imi iau ingaduinta sa-l postez si aici, la tine la bloc
http://www.observatorcultural.ro/DIN-FOI%C4%B9%C2%9EOR.-Stahanovismul-arma-de-razboi-%28II%29*articleID_23606-articles_details.html
vasilegogea
mai 1, 2010
@Liviu Antonesei
Cu tot dragul: „la mia casa es la tua casa”!
Liviu Antonesei
mai 1, 2010
@) Vasile Gogea
Thank you, Siiiirrrrrrrrr!
teaca
mai 1, 2010
Vasile, binea-i venit în blogosferă! Te aştept şi pe la mine. http://teaca.wordpress.com/
vasilegogea
mai 1, 2010
@teaca
Multumesc de buna intimpinare si invitatie! O voi onora numaidecit!
eruufin
mai 1, 2010
nu vreau să colportez rahatul aruncat de alţii dar chestia de pe vox cu „braşoveanul V.G…” mi-a paralizat linguriţa cu iaurt care s-a vărsat pe tastatură.
vasilegogea
mai 1, 2010
@eruufin
Daca am inteles bine, @Chep&Deal incercau sa ma avertizeze asupra unor iminente dezamagiri.Numai ca de „dezamagiri” am invatat, intre timp, sa ma apar singur. Mai greu imi e, in continuare, cu „amagirile”. In rest, atentie, totusi la tastatura! Fiti voios si nu va pierdeti cu firea! E 1 Mai!
eruufin
mai 1, 2010
Orice concept e subminat de pluralul său. Multiplicate, ideile şi lucrurile îşi pierd conturul pentru că devin mai multe şi ale tuturor. În felul ăsta ştim foarte bine ce sunt libertăţile dar suntem incapabili să le readucem la singularul esenţial. Ultimii 20 de ani au făcut ţăndări chestia asta cu libertatea, tăind-o în două, ca pe un măr. Că jumătăţile sunt inegale şi nu la fel de gustoase, asta se pare că n-am prea învăţat. Aşa s-a născut libertatea individuală şi libertatea colectiva. Facem greu trecerea de la liberatea individuala la libertatea colectiva. Libertatea individuala, privata, hranita cu tot soiul de fantasme – unele livresti – e definitia precisa a persoanei, sâmburele ei viu şi nestricăcios. Libertatea „cealaltă”, socială, care te pune faţă cu semenii tăi este, evident, un motiv de întristare: acreala, gestul pedepsitor, îmbufnarea, arţagul, dispreţul – nu sunt simple indispoziţii ci patologii destul de grave. Senzaţia minunată, colectivă, strania conexiune a oamenilor în zilele reci ale Revoluţiei s-a transformat în retorică goală, atunci când nu s-a trezit înregimentată politic. Aceasta stare de gratie, euforica a libertatii colective nu are nimic de-a face cu beţia, ci cu festinul; beţia e a oamenilor singuri, festinul e expresia luciditatii. Atâta vreme cât ne îmbătăm singuri, contemplându-ne muţi propria lentoare, nu suntem liberi. Suntem doar beţi.
Trăiască 1 mai, oriunde 🙂
vasilegogea
mai 1, 2010
@eruufin
Nu cred ca puteam sa formulez mai limpede. Am o mica adaugire, daca imi permiteti: cind un om liber se imbata, atunci cind se trezeste e tot liber, asa dupa cum daca un sclav se imbata, tot sclav se trezeste. In rest, traiasca 1 mai… bine decit noi!
Zitella
mai 1, 2010
Asa, care-va-sa-zica! M-am imbatat, efendi!
Hac! Acu-nteleg de ca ma doare capul!
vasilegogea
mai 1, 2010
@Zitella
N-as zice! Pe unii ne doare capul mai ales cind nu suntem beti. Iar altii sunt beti pentru ca nu-i doare, in general, nimic.
Mai poftiti! Grazie!
Dorin Tudoran
mai 1, 2010
@ Vasile Gogea
Cazul Adrian Marino apare din ce in ce mai complicat. Sincer, m-as fi asteptat ca intr-o carte destinata aparitiei la cinci ani dupa disparitia autorului, Adrian Marino sa fi vorbit – direct si exact – despre ce a fost obligat sa faca.
Sigur, posteritatea lui Adrian Marino sta in opera sa, dar nu ar fi stricat deloc ca ea sa fi fost ajutata de o marturisire eliberatoare, chiar daca foarte tarzie. Pentru asa ceva nu e niciodata prea tarziu…
Este surprinzator ca, scoasa de la Cotidianul pentru a fi avut curajul sa redeschida discutia despre un apropiat al lui Cornel Nistorescu, Mirela Cornatean prefera sa dea prioritate cazului Adrian Marino (este de altfel dreptul ei), decat sa mearga mai departe cu cazul ce a facut-o cunoscuta, simpatizata si sprijintita moral.
Iar, daca tot a hotarat sa se ocupe de cazul Adrian Marino si a consultat dosarul acestuia la CNSAS, m-as fi asteptat sa ne dea mai multe detalii specifice, tehnice – numere de dosar, pagini, date exacte ale documentelor etc. Poate nu am citit foarte atent textul ei, dar nu cred ca Mirela Cornatean a oferit cititorilor un astfel de cadru mai mult decat binevenit – necesar.
Una peste alta, raman cu senzatia ca i-a venit mai usor sa lupte cu un mort (desi unul cu opera importanta), dacat sa mearga mai departe cu analizarea cazului in care impricinatul este inca in viata.
Dar, sa fim sinceri, fara pasii gresiti facuti de Adrian Marino, nimeni din cei ce-l pun la pamant astazi nu ar fi avut sansa sa o faca atat de usor…
vasilegogea
mai 2, 2010
@Dorin Tudoran
Multumesc mult pentru comentariu, draga Dorin! Stiu cit de ocupat esti cu „eliberarea” propriei tale imagini din „oglinda” celor peste 10.000 de pagini ale D.U.I.-ului tau.Consideratiile tale asupra „cazului” sunt, tocmai de aceea, pretioase. Spor la scris, fie ca sa citim cit mai curind „Eu, fiul lor”.
stefan doru dancus
iunie 8, 2010
Firmituri de paine ce suntem noi… – apropo de „hanssel si grette”.
vasilegogea
iunie 8, 2010
@stefan doru dancus
Stop joc! Ai cistigat un sejur la „Pavilion”! Fa-ti „bagajele”, adica trimite text. Esti al patrusutelea comentator.
stefan doru dancus
iulie 26, 2010
Acolo ai fost cândva
în marmura minților mele ai fost cândva iubito
acolo în sevele trupurilor ostenite
în substanțele pure ale sângelui
acolo ai fost în cifrele aruncării de pe bloc
în sudoarea fonetică a ștreangului
în marea cea mare a venelor deschise
în seducția tâmplei din care glonțul a evadat
acolo ai fost când a trecut trenul
când locuitorul unei lovituri de cuțit am ajuns
când galeria minei și-a năpustit carbonul
în oasele mele tinere
când prietenii m-au îndopat cu medicamente și alcool
acolo ai fost când otrava cinei celei de taină
m-a târât la groapa de la marginea cetății
când n-a mai fost oxigen pentru inimă
când zăpada a năvălit și înghețul
acolo ai fost suflând abur cald peste pleoape
lângă parapetul zdrobit de mașină
lângă seringa lui lakatoș țiganul din celula pușcăriei
acolo unde plec diseară nu poți veni
acolo focul e mai înalt decât mințile
pierdute într-un oraș românesc
incendiul se va stinge nefiresc de data asta
ca o strună de chitară ce se rupe în mijlocul
celui mai divin spectacol
ca un polizor ce se sparge în mijlocul turației maxime
Sfântă Maria pentru noi roagă-te
No, am tremăs. Nădejdea mea e să fi postat bine textul.
Să ai pace,
Dăncuș
vasilegogea
iulie 27, 2010
@stefan doru dancus
Draga Doru,
multumesc pentru frumosul poem trimis. Cred ca o sa-l mut de aici, undeva mai „potrivit”…
Iustin
februarie 11, 2016
Aveți un camarad care te face să te întrebi cum să încadrezi mai bn libertatea în viață.
Dezideriu Dudas
februarie 13, 2016
Exceptionala actualitate si dupa 25 de ani a cuvintelor lui Adrian Marino…Vad ca d-nul Gogea “ne obliga” sa reflectam ( Mai reflectati ! Mai reflectati !…) si dupa ani si ani….Intre timp, cred ca a ajuns sa se convinga si d-nul Dorin Tudoran de “teroarea libertatii”…La el insa, mutatis-mutandis, in raport cu istoria Romaniei, tinand cont de extensia ideii lui Adrian Marino, tarile libere si tarile nelibere…….
Dezideriu Dudas
februarie 13, 2016
Dupa ce am mai reflectat, am mai reflectat…, am mai si citit, citit…si aflu ca de fapt cuvintele-i apartin d-lui Gogea….Extensia de atunci, „armata” impotriva „generalului mort”, pare si mai crunta…. Azi, orice „general viu”, ar trebui sa tina seama….ca „miscarea browniana” care a devenit „armata Romaniei” ar trebui sa si poata raspunda „la ordine”…Apropo’ de Ordinul Arhitectilor …lui Nicolae Daramus….