Pe „urmele” lui Dorin Tudoran.(După 20 de ani)

Posted on mai 18, 2010

15       În anii 1993-1994 am făcut mai multe deplasări în Valea Jiului. Scopul: înfiinţarea unei publicaţii a (nu numai) minerilor! Fusesem solicitat în calitate de „consilier”. Am acceptat cu gîndul „secret” să fac din această publicaţie „un virus” pozitiv, care să servească prin urmare unei „vaccinări” în masă a mentalităţii din Vale. Au fost mobilizaţi în această acţiune cîţiva „mineri independenţi, unii dintre ei nu lipsiţi de un real talent literar. Publicaţia a şi apărut şi s-a numit – cum altfel? – Abataj. O vreme am ţinut chiar o rubrică în paginile ei. „Bibliografic”, m-am documentat pentru toată această aventură asumată de unul singur, ca un veritabil Don Quijote, din Jurnalul unui jurnalist fără jurnal, al petrileanului Ion D. Sîrbu,  fost ajutor de vagonetar, dar şi din ultima carte publicată în România de Dorin Tudoran, înainte de a fi fost silit să emigreze: Adaptarea la realitate (1982) – un adevărat manual de reportaj, bun de folosit şi (mai ales) în zilele noastre! Astfel, plecînd de la o consemnare a viitorului dizident, cu prilejul unei vizite la Aninoasa (cred că era înainte de greva de la Lupeni din 1977, pentru că măsura prelungirii programului de lucru de la şase la opt ore tocmai se luase, iar reporterul Dorin Tudoran ştie să comenteze acest fapt, şi indirect, prin glasuri de copii), am scris şi eu un text în prelungirea celui al lui Dorin Tudoran. După douăzeci de ani! Şi l-am publicat, unde altundeva decît în Abataj. Iată-l:

                    CE MAI FACI, VASILE BUD?

     „Urcînd spre Valea Jiului, cu o obstinaţie ce pare deja unora utopică şi altora interesantă, folosindu-mă de călăuze sau urmînd pur şi simplu drumuri bătute, am avut, nu o dată, surpriza să mă întîlnesc nu numai cu situaţii deosebite sau cu oameni excepţionali, ci şi cu prieteni sau confraţi celebri. Ar fi suficient să-l reamintesc aici, ca înainte mergător, pe „reporterul” Panait Istrati, cel din 1929. Dar, nu despre el doresc să scriu acum. Ci, despre Vasile Bud – elev din clasa a IV-a a Şcolii generale din Aninoasa – aşa cum l-a găsit Dorin Tudoran, la începutul anilor ‘970, atunci cînd a fost în documentare , pe Vale. Iată ce-i răspundea acesta poetului – viitor dizident – la o întrebare adecvată locului şi vîrstei: „Doctor. Dentist. Să scot de la oameni măselele care-i jignesc.”   Nu ştiu (şi cred că nici Dorin Tudoran nu ştie) dacă Vasile Bud a devenit, între timp, dentist. În mod cert, însă, avînd în vedere istoria care s-a scris  în Vale în ultimele decenii, el a avut prilejul să înveţe că sunt multe lucruri încă ce-i pot jigni  pe oameni. Încerc să mi-l imaginez pe Vasile Bud în august 1977, în decembrie 1989, în iunie 1990, în septembrie 1991, „scoţînd măselele care-i jignesc pe oameni„! Ţine el acum în mînă, oare , un aparat dentar, îmbrăcat în halat alb sau mînuieşte un tîrnăcop, îmbrăcat (mai degrabă, dezbrăcat) în salopetă? Tare aş vrea să ştiu ce crede acum Vasile Bud că-i mai jigneşte pe oameni. Ce mai faci, Vasile Bud, oriunde te-ai afla? ”  

      În ce îl priveşte pe Dorin Tudoran, deşi n-a jignit nici un om, s-au găsit dentişti  care să-i scoată dinţii! Ce-i drept, nici Panait Istrati, nici I.D.Sîrbu n-au dus-o mai bine. Şi nici eu nu mai am decît un dinte!  Dar, ar mai fi ceva. După greva minerilor din august 1977, Valea Jiului a devenit zonă interzisă pentru călătorul prea curios. Au mai fost scriitori în Vale. Nu prea „curioşi”! La adevărul din Lupeni, se putea ajunge mai uşor , via Paris! Astfel, în unul din comentariile sale, din 21 octombrie 1977, Monica Lovinescu făcea cunoscută în ţară, prin intermediul Europei libere, scrisoarea celor 22 de mineri, publicată în cotidianul parizian Liberation, din 12 octombrie acelasi an.  Şi, în mod firesc, îşi eprima preocuparea pentru soarta celor 22 de semnatari ai scrisorii prin care relatau amănunţit desfăşurarea grevei dar îşi exprimau şi adeziunea la mişcarea Goma! Să le dau, acum, şi aici, numele: Mariş Iosif, Gheorghe Bejenaru, Virgil Coca, Aurel Rusu, D.Branişte, C.Jitaru, S.Postoloaie, I.Dăneţ, I.Dumitru, Virgil Mitran, C.Acrinuc, A.Demeter, G.Ştefănescu, I.Sava, D.Miai, Ion Paraschivescu, Lazăr Budruc, Titi Constantinescu, B.Francisc. Oare, ei îşi vor fi găsit dentiştii?

Posted in: Anamnesis