Cetăţeanul H. (fişă urmuziană de personaj)

Posted on mai 27, 2010

2       Cetăţeanul H. este unul dintre cei mai demni şi mai unsuroşi catăţeni din oraş. El este şi foarte stimat: o anumită parte a cetăţenilor îl înjură, cealaltă parte – nu-i spune.

        Cetaţeanul H. este şi foarte cunoscut. Şi foarte uşor de recunoscut. De vreo douăzeci de ani bătătoreşte o potecuţă. Pînă acum cinci ani tîrîia după el o limbă groasă. Acum are de transportat un fund foarte bine hrănit. Capul, deşi nu e mare, lasă totuşi destul loc creierului să joace în el. Ca o  nucă uscată.

         Cetaţeanul H. este îngrijorat pentru soarta oraşului. Suferă. Ba, chiar gîfîie uneori. Din cînd în cînd reuşeşte să şi rîgîie. Atunci, mii de scrisori de admiraţie sosesc pe adresa lui. Primeşte şi cîte un bilet de odihnă la Madrid, Londra, Buenos Aires.

         Cetăţeanul H. este şi pudic. Nu s-a fotografiat niciodată în pielea goală. Doar în uniformă. Astfel s-a transformat el însuşi într-un organ al opiniei publice. Chiar un Torquemada încă n-a devenit. Deşi fan-clubul Cetăţeanului H. crede în această posibilitate.

          Şi Cetăţeanul H. crede în Cetăţeanul H. În altceva, oricum nu crede. Nici nu e nevoie. Cetăţeanul H. este vecin de alfabet cu Cetăţeanul I. Această poziţie îi conferă şansa unor multiple posibilităţi de combinare.

           De fapt, de-aici poate să-i vină şi sfîrşitul Cetăţeanului H: riscă să fie oricînd aspirat!

                                  ( Acest text a fost publicat prima dată în bilunarul Observator, de la Braşov, în 1995 şi inclus în volumul Exerciţii de tragere cu puşca de soc, Editura Paralela 45, 1998)

Posted in: Uncategorized