CINE UMBLĂ DUPĂ FANTOME?
Iată o selecţie din programul foarte „recent” al celor doi notorii cercetători ai comunismului. Recunosc din capul locului: selecţia pentru acest „contrapunct” a fost făcută astfel, pentru a ilustra – şi argumenta, încă o dată – de ce am fost şi rămîn de „partea” lui Marius Oprea. Dar, aş fi putut s-o fac dacă nu mi s-ar fi oferit ea însăşi?
Marius Oprea, la Sighet
(conform: http://www.sighet-online.ro/
Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Societatea Academică “Gheorghe I. Brătianu” – Filiala Sighetu Marmaţiei şi Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca – Extensiunea Sighetu Marmaţiei vă invită joi, 10 iunie 2010, incepand cu ora 10, în clădirea Universităţii Babeş-Bolyai – Extensiunea Universitară Sighetu Marmaţiei, str. Avram Iancu nr. 6, sala Ioan Mihalyi de Apşa, la un eveniment de excepţie în oraşul nostru: vernisajul expoziţiei “NUMITORUL COMUN: MOARTEA” şi două conferinţe: conferinţa “COMUNISMUL NU ESTE ISTORIE”, susţinută în comun de către domnul prof. univ. dr. Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, şi domnul dr. Marius Oprea, coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (conferinţa va fi precedată de proiecţia filmului documentar „VÂNĂTORUL DE SECURIŞTI”, o peliculă realizată de o echipă de televiziune franceză) precum şi o conferinţă de presă susţinută de domnul dr. Marius Oprea, coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România alaturi de arheologul Gheorghe Petrov.

„Seara de intensa conversatii intelectuale, intalniri cu prieteni in Primrose Hill, un fel de cartier latin al Londrei. Mi-a amintit de Society Hill din Philadelphia combinat cumva cu Dupont Circle din Washington. Dupa ce vizitasem mormantul lui Marx (“Maurul”, cum i se spunea in familie), am vazut casa in care a locuit peste doua decenii, pana spre sfarsitul vietii, Friederich Engels.
Aici l-au vizitat de-a lungul anilor Georgi Plehanov si Eduard Bernstein, Paul Lafargue si Karl Kautsky. La aceasta adresa i-au scris Rosa Luxemburg si Dobrogeanu Gherea. In aceasta casa a scris Engels Originea familiei, a proprietatii private si a statului, lucrare care a marcat generatie dupa generatie de militanti ai stangii radicale. Personalitatile celor doi fondatori ai doctrinei marxiste erau cat se poate de diferiti. La intrebarea ficei lui Marx, Laura, ce pretuieste cel mai mult in viata, autorul Kapital-ului, a raspuns “lupta”. Cel mai bun prieten al sau, capitalistul revolutionar Engels a raspuns “un pahar de vin bun de Mosella”. (VT)
04/06/2010
Ma aflu de cateva zile in Londra. Nu am mai fost aici de vreo 25 de ani. Scopul acestei vizite este legat de participarea, ca examinator extern, la o sustinere de teza doctorala in istorie la Universitatea Oxford si de o dezbatere organizata de ICR Londra pe tema confruntarii cu trecutul totalitar in lumea postcomunista. Vor participa de asemenea Dennis Deletant, Robert Service, John Gledhill.
Am avut sansa sa merg la cimitirul Highgate si sa vad ceea ce a devenit de-a lungul anilor scursi din 1883, cand a incetat din viata Karl Marx, un fel de “loc sacru” al religiei politice comuniste. Imi amintesc de un exceptional eseu datorat lui Mario Vargas Llosa despre anii petrecuti de Marx la Londra.”
Completări, comentarii, interpretări… Eu unul, nu mai am nevoie.
Liviu Antonesei
iunie 9, 2010
@) Vasile Gogea
Pai, frate Vasile, chiar e fara comentarii!
marianacodrut
iunie 9, 2010
@Vasile Gogea
Na, bine, unii vorbesc despre crimele comunismului cu paharul de sampanie in mina. Sa te crucesti, nu alta, si sa-ti vina sa vomiti!
Bine macar ca pentru Marius Oprea s-au gasit altii care sa-l sustina in cautarile lui cu lacrimi in ochi.
Daca_nu_nu
iunie 9, 2010
Am câte-un feeling uneori…
Ptiu, să nu mă deochi!
Numa de m-ar ţînea năravu!!!
Cănuţă
iunie 9, 2010
Sa inteleg ca Marius Oprea a intrat iarasi in ilegalitate si se lupta cu comunistii?!
Si nu il aresteaza astia?
vasilegogea
iunie 9, 2010
@Cănuţă
Nu, nu e in „ilegalitate”. E independent, adica 100% „civil”. Sau, da, „dependent” de cauza pe care si-a asumat-o, nefiind doar cauza lui. Si, oricite piedici i-ar pune „astia”, nu vad cum ar putea sa-l „aresteze”. Totusi, traim intr-o alta paradigma decit cea de acum 20-15 ani.
Dorin Tudoran
iunie 11, 2010
@ Vasile Gogea
In versiunea a doua a Legii lustratiei, cea care va fi valiudata de Curtea Constitutionala, la lustrabili vor intra Marius Oprea si cei care umbla princimitire. Lustratia o vor „implementa” cei care sunt tot mai interesati de ce credea Laura Marx despre taticul ei decat ce a facut Doina Cornea pentru tara ei.
Daca_nu_nu
iunie 11, 2010
Puşchea pre limbă, să fie cu iertare… Nu cobire, că numa aia batere de Dumnezău ne mai trebuie şi suntem aranjaţi. Forever and a day…
IVAN D.
iunie 12, 2010
Nu inteleg cum de a aparut acest Tismaneanu in ecuatia puterii actuale. Omul este un oportunist si trebuie repede oprit. Cat despre Oprea, viitorul apartine acestuia.
vasilegogea
iunie 12, 2010
@IVAN D.
„Moderatorul” si-a exercitat dreptul de a elimina din comentriul d-voastra scurta consideratie care tinea mai mult de medicina veterinara… In rest, dupa cum observati, nu de viitor ne doare capul, trecutul ne incurca pe toti!
Daca_nu_nu
iunie 13, 2010
Ho-paaa!!!
Am trăit s-o aud şi pe asta:
”…nu de viitor ne doare capul, trecutul ne incurca pe toti!”
Vă iubesc, domnule Gogea! Şi dacă generaţia dvs. ar putea scăpa odată pentru totdeauna de trecutul acela, pe care e drept că generaţia mea nu-l cunoaşte şi de care nici n-o văd prea interesată, dacă aţi reuşi să-l înlăturaţi şi să priviţi spre viitor alături de noi, sunt sigură că v-ar iubi tot mai mulţi, pe tot mai mulţi dintre voi.
Până atunci, mă bucur că aţi scris-o negru pe alb.
Pupici!
vasilegogea
iunie 13, 2010
@Daca_nu_nu
Doamna Marcela, mult a fost si putin a ramas! Asta insemnind ca mult s-a risipit, pierdut, furat… Astfel ca, pentru mine cel putin, viitorul nu mai e atit de imprevizibil (si „ofertant”, cum se spune acum) ca trecutul. Prin urmare, traiasca viitorul meu, trecutul!Altfel, si cu multi ani in urma, a spus-o si regretatul meu prieten, exceptionalul prozator care a fost Mircea Nedelciu: „Si ieri va fi o zi”! Astazi, insa, numai bine!(sau nu mai…)