13-15 iunie 1990. Armata română la… cumpărături?

Posted on iunie 10, 2010

9       Din nou armata română? „Glorioasa” armată română?  În seara-noaptea (de 13) şi zorii zilei (de 14 iunie) care avea să aducă un capitol tragic în istoria post-decembristă a României, armata română a fost din nou „la datorie”. Dictatura militară mascată care se afla la putere şi-a umflat încă o dată muşchii. Tancuri, taburi şi militari din trupele de paraşutişti au ocupat poziţii în Bucureşti. „Pentru liniştea lui Iliescu”.    

        S-au retras, însă, exact înainte de sosirea minerilor. Şi-au făcut „cumpărăturile” (adăpostirea sutelor de arestaţi din Piaţa Universităţii). Restul, nu mai era treaba lor. „Victoria” avea să se transforme dintr-un nume de magazin în ceva mult mai important…

         La sugestia unui  „vizitator” adaug cîteva precizări. Fotografiile (inedite pînă în acest moment) mi-au fost furnizate, în acele zile „fierbinţi” de un ofiţer superior din Comandamentul trupelor de paraşutişti. Ele au – dincolo de „exotismul” cu parfum sud american – importanţa că (dînd clic pe ele, pot fi vizionate mărit) se poate citi numărul de identificare al celor două tancuri. Deci, se poate şti cu exactitate din ce unitate militară fac/făceau parte iar din „jurnalul de operaţiuni” al unităţii se poate afla ce misiuni şi în baza căror ordine au fost executate. Şi, de către cine.

Posted in: Uncategorized