În toamna anului 1992, un grup de jurnalişti, scriitori şi bibliotecari de la Biblioteca judeţeană „Gheorghe Bariţ„, toţi din Braşov, am făcut o „vizită culturală” la Cernăuţi. Autobuzul cu care ne-am deplasat era înţesat cu cărţi şi reviste româneşti, dar cred că „plesnea” şi de o stare emoţională deosebită. Călătoria n-a fost lipsită de peripeţii. Chiar de la frontiera cu Ucraina. Şi, în continuare, pe tot parcursul „vizitei” fiind însoţiţi, mai mult sau mai puţin (mai ales mai puţin) discret de membri ai faimoaselor trupe OMON! Mai ales că, în afară de programul de la Cernăuţi, am dorit foarte ferm să mergem – cu cărţi româneşti – şi la Boian. De mult folos şi ajutor, dovedind curaj şi puternice sentimente româneşti, ne-a fost poetul Vasile Tărîţeanu. Dar nu numai el. Însă nu o relatare a acelei adevărate aventuri într-un spaţiu românesc cotropit şi plin de răni, unele de nevindecat, vreau să fac. Altceva mi-a adus în minte, acum, acel pelerinaj prin Bucovina pierdută. Se afla în grupul nostru şi Marius Oprea, care în acea perioadă făcea jurnalism militant, fiind unul dintre cei mai valoroşi colaboratori ai ziarului Mesagerul, ce apărea la Braşov. Este semnificativ ce i-a atras lui atenţia la Boian, de pildă. Aş zice semnificativ pentru opţiunile, angajamentele şi campaniile desfăşurate neobosit, de multe ori împotriva unor piedici (ar fi corect să spun riscuri) de neimaginat după demantelarea regimului comunist. La revenirea în Braşov, Marius a scris textul de mai jos – publicat mai întîi în Mesagerul, l-am preluat şi în revista ASTRA. Îl reproduc şi aici, cu regretul, doar, că hîrtia îngălbenită de vreme nu mi-a mai permis o reproducere prea curată a fotografiei făcute de autor. Atitudinea de fond a lui Marius Oprea a rămas, însă „neîngălbenită” de ani. Doar părul i-a albit între timp. ÎN MEMORIA SOLDATULUI ION DIN ARMATA ROŞIE MORT ÎN AFGANISTAN
„Orice s-ar spune, armata sovietică a ştiut să-şi glorifice eroii”, mi-am spus văzînd monumentul funerar ridicat în marginea satului Boian, la 14 kilometri de Cernăuţi, capitală istorică a Bucovinei. Numai că monumentul este ridicat în memoria unui tînăr român, flăcăul ION BOTA căzut în luptele din Afganistan. În astfel de împrejurări, gestul mi s-a părut mai degrabă meschin decît demn de laudă. Mai ales că, după ce trupul soldatului Ion din Armata Roşie s-a întors în ţărîna satului natal, într-un coşciug sigilat, mama sa copleşită de durere a murit într-un atac de cord la scurtă vreme după ce placa din marmură neagră a fost fixată la intrarea în sat. În memoria fiului ei, mort pentru o Moscovă care nu numai că nu crede în lacrimi, dar a înţeles prea de multe ori să-şi bată joc de durerea omenească. Acum, în casa altădată plină de veselie a familiei Bota, mai locuieşte tatăl îmbătrînit şi singur. Cînd trece pe lîngă monumentul de la marginea Boianului, ridică privirea şi se roagă pentru odihna fiului. Apoi se întoarce în casa pustiită de moarte, în care, pe un perete e fotografia unui flăcău chipeş în uniformă sovietică, sub care zace ţintuită tinicheaua unei decoraţii.
(Marius Oprea, Mesagerul, nr.371, 20 oct. 1992)
Dorin Tudoran
iunie 17, 2010
@ Vasile Gogea
Binevenite actele tale de „arheologie” într-ale moralului. Câte șanse au în fața cinismului epocii este altceva și nici nu cred că te interesează prea mult. Faci ce și cât poți – restul este treaba celorlalți.
Dorin
vasilegogea
iunie 18, 2010
@Dorin Tudoran
@”Cinismul epocii” consta in faptul ca, dupa mai bine de douazeci de ani, mor din nou „flacai romani” in Afganistan, de data asta soldati ai armatei romane. Iar „cinismul guvernantilor epocii” sta in faptul ca un general de… patru nasturi numeste o fufa blonda intr-o functie bine platita de la buget pentru a pastra „cultul eroilor”!
Dl.Goe
iunie 18, 2010
D-le Vasile ma scuzati ca va intrerup un moment din discutia dialogala cu dl. Tudoran. Voiam sa va intreb daca ati vazut ca Tilbuhoglinda ne-a adaugat in blogroll-ul sau. La pachet. Atata.
N-as vrea sa par nepoliticos si sa intru in vorba neintrebat dar sunt usor nelamurit. Despre ce eroi era vorba? Ca nu se intelege prea bine.
vasilegogea
iunie 19, 2010
@Dl.Goe
Nu intrerupeti nimic, nici nepoliticos nu pareti a fi, doar un pic ironic si – nu stiu pe ce temei – condescendent… Dar va raspund: este vorba despre Oficiul National pentru Cultul Eroilor, institutie centrala a administratiei de stat, aflata in subordinea Ministerului Apararii.