Odessa în flăcări. Un film document

Posted on iunie 23, 2010

10       Am primit de la un mai vechi corespondent, domnul Virgiliu Culiceanu, un împătimit al istoriei românilor din toate teritoriile un linck şi un comentariu pe care le consider de interes mult mai larg decît doar acela al unui cerc de prieteni. Astfel că am decis să postez acest „cadou” aici, pentru a se bucura de el cît mai multă lume. Mulţumim, domnule Culiceanu!
http://www.telecinemateca.com/filme_romanesti/2012/02/15/odessa-in-flacari-1942/

    “ Odessa în flăcări”, realizat în anul 1942, într-o coproducţie româno-italiană este consemnat în istoria cinematografiei europene şi nu numai, o capodoperă a genului. Despre el rămăseseră doar cîteva cronici, unele consemnări, fotografii şi afişe.
Avînd ca subiect drama refugiaţilor din Basarabia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca şi  ororile comise de trupele NKVD filmul a fost interzis după ocuparea ţării de către Uniunea Sovietică, iar protagoniştii acestuia aruncaţi în închisori. Depus în arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate într-un cadru restrîns, mulţi ani “ Odessa în flăcări” a figurat doar în registrul de evidenţă al arhivelor, apoi a dispărut din scripte. După decembrie 1989, unii cercetători în istoria filmului au căutat zadarnic să dea de urma peliculei, investigaţiile ducînd la concluzia că ea a fost confiscată de “ consilierii sovietici” din perioada ocupaţiei, după care a fost scoasă din evidenţe, de către Direcţia presei şi tipăriturilor, fosta cenzură. S-a mai descoperit că Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de război din perioada 1940-1944, considerate fasciste şi “imperialiste”, duşmănoase “orînduirii socialiste”.
       Capodopera cinematografică aparţine regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiţi ai timpurilor sale. Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiriţescu. “Odessa în flăcări urma tradiţia inaugurată de primul mare film românesc din 1912, care omagia victoria trupelor române în Războiul de Independenţă din 1877.
      “Odessa în flăcări” este o pagină vibrantă de istorie, aratînd lumii, în 1942, la Festivalul de la Venetia – unde de altfel a cîştigat Marele Premiu – ce înseamnă ocupaţia bolşevică şi teroarea stalinistă. Timp de mai bine de o jumătate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic. Nici nu putea fi vorba să se dea în vileag drama Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, atîta vreme cît la Bucureşti se afla la putere un regim obedient Kremlinului.

Posted in: Anamnesis