Devis Grebu.77

Posted on iulie 20, 2010

2     
  Am primit de la Asociaţia 21 Decembrie 1989 un „comunicat” cu totul aparte. Nu mai e vorba despre acţiuni de protest, acţiuni extreme pentru a salva memoria şi a instaura o justiţie (nu numai morală). Dar, tot e vorba despre o „priză de conştiinţă”: aniversarea Maestrului Devis Grebu, unul dintre cei mai mari şi mai cunoscuţi (în lumea largă, mai puţin în „lumea mică” în care agonizăm încă) graficieni români a împlinit 77 de ani! Mă alătur celor care l-au felicitat deja, dorindu-i să păstreze aceeaşi forţă în a exprima plastic „colocviul”, adeseori dramatic, al unei conştiinţe morale aflate „în mers”. Prin „comentariul” artistic al Maestrului Devis Grebu poate că lumea nu devine mai bună, sau mai frumoasă, dar devine mai pregătită pentru o astfel de evoluţie. Şi, mai mult decît atît, îi arată sensul. Mai exact, dizolvă cu acidul superconcentrat al lucidităţii lipsa de sens, absurdul din realitatea imediată. De asemenea, în acest „comunicat” mai este vorba despre un nou „proiect” al lui Sorin Ilieşiu. O întîlnire „la cea mai înaltă ficţiune” Grebu-Ilieşiu. Aşadar, două motive suficiente – în ele însele, fără a mai adăuga pe acela al solidarităţii mele personale cu aceste fapte – pentru a prelua şi aici aceste „bune vestiri”.
 
Comunicat
Prin scenariul de mai jos al d-lui Sorin Ilieşiu – membru de onoare al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, societatea românească descoperă, redescoperă sau aprofundează Opera şi Viaţa maestrului Devis Grebu, repatriat în România în 2001, după o carieră stralucită la Paris şi la New York.
Asemenea lui Brâncuşi, maestrul Grebu este ignorat de autorităţile române, cu excepţia absolut notabilă a Institutului Cultural Român condus de dl Horia-Roman Patapievici.
         Iar această ignorare este cu atât mai dezavuabilă cu cât maestrul Grebu se află la apogeul creaţiei sale şi în plină forţă creatoare la cei 77 de ani pe care tocmai i-a împlinit.
        Scenariul „DEVIS GREBU” a fost publicat azi atât pe blogul d-lui Viorel Padina – fiind preluat pe blogul „La firul cartii” al d-nei Maria Hulber – , cât şi de Agenţia Naţională de Presă la adresa http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/20341-Comunicat-de-pres-Asociaia-21-Decembrie-1989.html
 
 DEVIS GREBU
 
.
Prezentăm captivantul scenariu despre maestrul Grebu – membru de onoare al Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Merită din plin să CLICK-aţi pe miraculoasele imagini create de maestrul Grebu, pentru le a putea vedea mai mari:
 
 Scenariu de Sorin Ilieşiu pentru un film documentar de lung-metraj

 Web-site-ul www.devisgrebu.com
este o anexă edificatoare a acestui scenariu

 Devis Grebu este un om-orchestră: pictor, grafician, ilustrator de presă şi carte, designer, scenograf, director artistic, profesor.

O convorbire filmată cu maestrul Grebu este un „regal” spiritual şi intelectual. Rezultatul este absolut fascinant. În ultimele luni am stat mult de vorbă cu Devis Grebu care s-a restabilit în România în 2001. Acum are 77 de ani. Sufletul, verbul şi expresia sunt însă ale unui om prin excelenţă tânăr.

În opinia mea, maestrul Grebu este ultimul geniu al avangardei plastice europene. Geniul lui e comparabil cu al lui Brancusi, evident, pe alte coordonate.

Nici un artist plastic avangardist român nu se compară cu el, poate cu excepţia lui Victor Brauner care însă mi se pare departe de creativitatea şi spiritualitatea lui Devis Grebu.

E o şansă extraordinară pentru România faptul că maestrul Grebu s-a repatriat. România trebuie să profite din plin şi din toate punctele de vedere de această şansă : artistic, cultural şi moral.

Maestrul Grebu este un tezaur de superinteligenţă, altruism, generozitate, creativitate la superlativ absolut, umor surprinzător, covârşitor, rafinat şi pe înţelesul tuturor, un umor cald şi caustic precum cel al lui Charlot.

Este neliniştit pentru prezentul şi pentru viitorul civilizaţiei. A trăit şi a creat pe trei continente. Analizează perfect lucrurile, din perspectivă românească, europeană şi americană. Vede lucruri esenţiale pe lângă care cei mai mulţi dintre noi trecem fără să le observăm. Creaţiile lui reprezintă soluţii surprinzător de simple, genial de simple – dar nu simpliste – pentru probleme aparent insolubile.

Are o energie incredibilă, o creativitate dumnezeiască, o infinitate de idei de ansamblu şi de detaliu, una mai genială ca alta. Ştie să privească în simultan atât din avion cât şi de la microscop.

Din unele puncte de vedere e demonic şi totodată angelic, iar în creaţia lui simţi ceva dumnezeiesc. Uneori are în ochi o licărire ce aminteşte de Salman Rushdie.

Filmul documentar despre Devis Grebu se va baza pe prezentarea alternativă a unor fragmente din cele expuse mai jos cu secvenţe din convorbirea filmată cu maestrul Grebu, care va fi filmat în special în gros-plan, pentru a-i suprinde extraordinara expresivitate fizionomică.

Photo by Alisa Tarciniu, 2009

Temele convorbirilor filmate cu maestrul Grebu vor relua teme din confesiunile domniei sale prezentate mai jos, dar vor fi abordate şi alte teme.

De asemenea, maestrul Grebu îşi va comenta propriile lucrări, ceea ce va fi un privilegiu unic având în vedere că este un fermecător povestitor despre sine şi despre arta sa, fapt confirmat de filmările realizate până în prezent.

 Vor fi abordate teme general umane, raportul artistului cu lumea, criza secolului 21, apocalipsa civilizaţiei moderne, etc..

O altă temă va fi revenirea în România şi povestea extraordinară a celei de-a treia căsătorii, în 2001 (prima şi a treia soţie fiind românce).

Vom „sta de vorbă” cu cea de-a treia soţie despre „soţul Devis”, precum şi despre „tatăl Devis”, cu unii dintre cei patru copii ai domniei sale, stabiliţi în Elveţia, Franţa, Israel şi România.

Vom mai sta de vorbă despre „colegul şi fratele Devis” cu pictorul Gyorgy Mihaly, fost coleg la facultatea de pictură din Bucureşti în anii ’50, acum aproape 60 de ani.

Vor exista şi secvenţe cu maestrul Grebu în atelier, pictând şi desenând. Planurile-detalii asupra mânii care pictează sau desenează vor fi edificatoare, având în vedere spontaneitatea cu care crează.

Vom apela la personalităţi precum Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Viorel Padina, Angela Furtună sau Teodor Baconschi pentru a-l prezenta pe maestrul Grebu, pornind de la textele acestora, reproduse mai jos.

Naratorul filmului va citi texte ale unor personalităţi care au scris despre maestrul Grebu, dar care, din diverse raţiuni, nu vor putea fi filmate. Pe lângă textele de mai jos, mai există multe texte despre Devis Grebu demne de a fi incluse într-un film documentar reprezentativ, texte care urmează să fie traduse ulterior în limba română.

 

 

Posted in: Uncategorized