Marius Oprea – „Vînătorul de securişti”. Un om generos

Posted on noiembrie 30, 2010

5„L a 45 de ani, Marius Oprea a căpătat porecla de <<vînător de securişti>>. Fostul arheolog a intrat în dizidenţă în anii 1980, perioada cea mai neagră a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Era încă student la Istorie, la Bucureşti. După ce a lipit afişe contra regimului, Securitatea îl arestează. Suferinţele sale sunt accentuate de certurile cu tatăl său, un ofiţer de armată care îl presează să facă un pact cu diavolul pentru a-şi asigura o viaţă liniştită. Dar istoria îi dă dreptate fiului. Dictatura lui Ceauşescu este măturată în decembrie 1989. Marius Oprea îmbrăţişează meseria de jurnalist. Acum este rîndul său să-i hăituiască pe foştii săi torţionari, dar aceasta îl va costa scump. Tatăl său a fost bătut pînă la moarte în plină stradă la Bucureşti. Securitatea nu numai că i-a răpit tatăl, dar i-a luat şi posibilitatea de a se împăca cu el după ani întregi de conflicte.”  Acesta e un scurt fragment din cartea pe care tocmai încerc s-o prezint aici.

       Am spus de mai multe ori în viaţa mea – care nu e foarte lungă, dar, cu voia lui Dumnezeu, nici foarte scurtă – că intransigenţa e un semn de iubire. Aveam în minte, desigur, severitatea tatălui meu în anii mei din copilărie. Nu o să vă povestesc acum despre această tandră „disciplină” în care am crescut. O evoc doar pentru a putea face o introducere la prezentarea unei cărţi care, deşi are un titlu provocator şi plin de sugestii vindicative, este, în fond, o declaraţie de dragoste. De împăcare. De împreună simţire şi acţiune. De salvare.

       Nu e prima dată cînd un gazetar „străin” simte şi reacţionează mai repede faţă de realităţi dramatice româneşti. Mirel Bran este corespondent al cotidianului Le Monde şi al revistei Le Point de la Paris. Este fondatorul societăţii de producţie Tadami Presse care asigură corespondenţa despre România pentru canalul de televiziune internaţional France 24 şi Arte info. El este şi autorul volumului Bucureşti,  dezgheţul (Editura Autrement, Paris, 2006). Acum, Editura Grinta ne oferă ediţia românească a lucrării La Roumanie vingt ans apres – Le chasseur de la Securitate, apărută în 2009, la Editura Cygne din Paris.

       „Am scris această carte pentru publicul din Franţa” – ne spune autorul în prefaţa la ediţia românească, nebănuind cît de necesară este şi pentru „publicul” din România. „Securitatea a împuşcat fără proces în jur de 10.000 de oameni”. „Încercînd să explic ce s-a întîmplat în anii dictaturii comuniste, m-am întors în trecut pentru a înţelege de ce România merge strîmb de atîta vreme.”

 

         Pentru că, dacă Marius Oprea, un istoric şi arheolog pasionat, şi-a propus să descopere şi să identifice 1o.ooo de morminte (nu din Valea regilor, ci din văioagele României regale reziduale) alţi „cercetători” nu vor să fie decît nişte „tapiţeri de cadavre”, străduindu-se să facă, în continuare, doar hagiografia celor vinovaţi de cele 10.000 de victime.

         „În sprijin”, cartea are un DVD (inclus în preţ) care conţine un film documentar cu o durată de 52 de minute, realizat de Mirel Bran şi Jonas Mercier, corespondent la Bucureşti al publicaţiei La Croix. Filmul a fost premiat cu Premiul pentru excelenţă la festivalul The Indie Fest (La Jolla, California, Statele Unite).

          Personajul principal al cărţii – dincoace de personajele de fundal – este, cum aţi înţeles deja, istoricul Marius Oprea. Îi ataşam în titlu, pe lîngă faima de „vînător de securişti”, atributul de „un om generos”. Pentru că el a înţeles mai mult şi mai adînc decît alţii că „Românii speră să afle adevărul pentru a se putea împăca cu ţara lor.”  Nu cu un regim, nu cu un preşedinte, nu cu un guvern…

           10.000 de morminte aşteaptă 1o.ooo de cruci, nu 10.000 de cărţi!

         (Puteţi comanda cartea, cu DVD-ul inclus, la adresa grinta@email.ro . Preţ: doar 15 lei!)