Jandarmii apără S.R.I.-ul din B.C.U. Bucureşti! De cine?

Posted on decembrie 8, 2010

17        Situaţia aberantă creată la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti prin numirea cel puţin neadecvată a unui nou director a explodat astăzi cînd cîteva zeci de studenţi şi cadre didactice universitare care protestau paşnic în faţa – era să scriu prestigioasei – instituţii de cultură din Capitală au fost pur şi simplu „umflaţi” şi băgaţi la dube de jandarmi! Văzînd imaginile la televizor am avut, mai întîi, senzaţia că văd imagini de la mineriada din iunie 1990! Dar, studenţii nu mai erau, evident, aceiaşi (aceia, în cea mai mare parte au îngroşat emigraţia românească, contribuind la plus valoarea de materie cenuşie a altor state) şi, deşi nici „minerii” nu păreau aceiaşi, tare mi-e teamă că cei care i-au comandat, sunt aceiaşi!

        Despre „Politica de cadre” de la B.C.U. Bucureşti (dar nu numai) Andrei Pleşu scrisese cu doar o săptămînă în urmă, în Dilema veche, un articol de maximă concentrare caustică şi justeţe logică, astfel încît mi-am imaginat, la data respectivă, că în mod cert va avea ecoul scontat. Nu l-a avut. Iată un fragment din articolul la care mă refer:

         Cîştigătorul e o doamnă. A absolvit Academia Naţională de Informaţii din cadrul SRI. E expert în probleme de securitate, fost candidat PDL la europarlamentare, fost director de cabinet şi consilier personal al ministrului Comunicaţiilor Gabriel Sandu, consilier local (PDL) la primăria sectorului 4, membru al Asociaţiei Române de Luptă Antiterorism, membru în consiliul de administraţie al Poştei Române, consilieră pe probleme de securitate a ministrului Apărării Mihai Stânişoară, membru al Asociaţiei Române de Relaţii Publice, director general al Grupului Editorial Tritonic, profesor la SNSPA etc. etc. etc. O carieră spectaculoasă, aparţinînd cuiva care pare de neînlocuit, de neocolit, simultan necesar pe mai multe paliere de expertiză. Singura zonă în care doamna n-a apucat pînă acum să se ilustreze e aceea a bibliotecilor. Trebuia, deci, să i se ofere ceva adecvat, pentru rotunjirea unui CV aproape renascentist. E, oricum, indicat ca Biblioteca Centrală Universitară să fie condusă de un vlăstar tînăr al SRI, de un specialist în Instituţii Euro-Atlantice, în Comunicare Politică, în probleme de apărare, informatică, poştă, edituri ş.a.m.d.

          N-o cunosc pe doamna cu pricina. Nu exclud să fie un om simpatic, deştept, abil, pragmatic, descurcăreţ. Dar mă nedumereşte apetitul ei dezlănţuit pentru funcţii şi grade, lăcomia ei instituţională, agresivitatea penetrantă a ambiţiei ei profesionale şi trans-profesionale. Aş sfătui-o, amicalmente, să facă o pauză. Să nu vrea tot, să nu vrea orice, să lase loc şi altora, mai ales în teritorii unde nu e la ea acasă. Iar pe susţinătorii ei, i-aş sfătui să n-o reducă la un instrument de partid, să n-o suprautilizeze, să n-o pună în situaţia antipatică şi, în definitiv, ridicolă, de jolly-joker. Dacă cred, într-adevăr, în valoarea ei, să-i dea răgazul unui efort de concentrare, de aprofundare, de reevaluare critică a resurselor proprii. Lansarea unui alergător pe toate culoarele deodată sfîrşeşte, inevitabil, prin a-l epuiza. Nu mai spun că nu şade frumos unei doamne să fie aşa agitată. Un pic de graţie, de discreţie, de seninătate i-ar face, cu siguranţă, bine. 

        (Puteţi citi tot articolul aici: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/politica-cadre )

         Dacă la Revoluţie oamenii de cultură implicaţi în evenimente n-au putut salva de la devastare fizică  sediul vechi al Bibliotecii, cred că, de data aceasta, este misiunea tuturor intelectualilor din România „democrată şi europeană” să salveze de la altă „devastare”, mult mai gravă, această instituţie care este unul dintre ultimele „izvoare” neotrăvite al memoriei culturale româneşti.

        Update. Alina Mungiu Pippidi:   ” Bibliotecile sunt pentru noi, intelectualii. Pentru un specialist antitero (Mireille Rădoi – n.r.) s-ar putea găsi o instituție mult mai potrivită. Sper că nici angajații Bibliotecii Universitare nu o vor accepta pe această doamnă.” 

       ( http://www.evz.ro/detalii/stiri/alina-mungiu-pippidi-la-2-1-am-crezut-multa-vreme-ca-emil-boc-ca-este-un-om-onest-si-eficie.html)

Posted in: Spune acum!