Situaţia aberantă creată la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti prin numirea cel puţin neadecvată a unui nou director a explodat astăzi cînd cîteva zeci de studenţi şi cadre didactice universitare care protestau paşnic în faţa – era să scriu prestigioasei – instituţii de cultură din Capitală au fost pur şi simplu „umflaţi” şi băgaţi la dube de jandarmi! Văzînd imaginile la televizor am avut, mai întîi, senzaţia că văd imagini de la mineriada din iunie 1990! Dar, studenţii nu mai erau, evident, aceiaşi (aceia, în cea mai mare parte au îngroşat emigraţia românească, contribuind la plus valoarea de materie cenuşie a altor state) şi, deşi nici „minerii” nu păreau aceiaşi, tare mi-e teamă că cei care i-au comandat, sunt aceiaşi!
Despre „Politica de cadre” de la B.C.U. Bucureşti (dar nu numai) Andrei Pleşu scrisese cu doar o săptămînă în urmă, în Dilema veche, un articol de maximă concentrare caustică şi justeţe logică, astfel încît mi-am imaginat, la data respectivă, că în mod cert va avea ecoul scontat. Nu l-a avut. Iată un fragment din articolul la care mă refer:
Cîştigătorul e o doamnă. A absolvit Academia Naţională de Informaţii din cadrul SRI. E expert în probleme de securitate, fost candidat PDL la europarlamentare, fost director de cabinet şi consilier personal al ministrului Comunicaţiilor Gabriel Sandu, consilier local (PDL) la primăria sectorului 4, membru al Asociaţiei Române de Luptă Antiterorism, membru în consiliul de administraţie al Poştei Române, consilieră pe probleme de securitate a ministrului Apărării Mihai Stânişoară, membru al Asociaţiei Române de Relaţii Publice, director general al Grupului Editorial Tritonic, profesor la SNSPA etc. etc. etc. O carieră spectaculoasă, aparţinînd cuiva care pare de neînlocuit, de neocolit, simultan necesar pe mai multe paliere de expertiză. Singura zonă în care doamna n-a apucat pînă acum să se ilustreze e aceea a bibliotecilor. Trebuia, deci, să i se ofere ceva adecvat, pentru rotunjirea unui CV aproape renascentist. E, oricum, indicat ca Biblioteca Centrală Universitară să fie condusă de un vlăstar tînăr al SRI, de un specialist în Instituţii Euro-Atlantice, în Comunicare Politică, în probleme de apărare, informatică, poştă, edituri ş.a.m.d.
N-o cunosc pe doamna cu pricina. Nu exclud să fie un om simpatic, deştept, abil, pragmatic, descurcăreţ. Dar mă nedumereşte apetitul ei dezlănţuit pentru funcţii şi grade, lăcomia ei instituţională, agresivitatea penetrantă a ambiţiei ei profesionale şi trans-profesionale. Aş sfătui-o, amicalmente, să facă o pauză. Să nu vrea tot, să nu vrea orice, să lase loc şi altora, mai ales în teritorii unde nu e la ea acasă. Iar pe susţinătorii ei, i-aş sfătui să n-o reducă la un instrument de partid, să n-o suprautilizeze, să n-o pună în situaţia antipatică şi, în definitiv, ridicolă, de jolly-joker. Dacă cred, într-adevăr, în valoarea ei, să-i dea răgazul unui efort de concentrare, de aprofundare, de reevaluare critică a resurselor proprii. Lansarea unui alergător pe toate culoarele deodată sfîrşeşte, inevitabil, prin a-l epuiza. Nu mai spun că nu şade frumos unei doamne să fie aşa agitată. Un pic de graţie, de discreţie, de seninătate i-ar face, cu siguranţă, bine.
(Puteţi citi tot articolul aici: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/politica-cadre )
Dacă la Revoluţie oamenii de cultură implicaţi în evenimente n-au putut salva de la devastare fizică sediul vechi al Bibliotecii, cred că, de data aceasta, este misiunea tuturor intelectualilor din România „democrată şi europeană” să salveze de la altă „devastare”, mult mai gravă, această instituţie care este unul dintre ultimele „izvoare” neotrăvite al memoriei culturale româneşti.
Update. Alina Mungiu Pippidi: ” Bibliotecile sunt pentru noi, intelectualii. Pentru un specialist antitero (Mireille Rădoi – n.r.) s-ar putea găsi o instituție mult mai potrivită. Sper că nici angajații Bibliotecii Universitare nu o vor accepta pe această doamnă.”
Dorin Tudoran
decembrie 8, 2010
@ Vasile Gogea:
Andrei Plesu recomanda o „vitamina” ce lipseste de pe piata romaneasca: bunul-simt/bun-simtul…
In loc sa se raspandeasca spiritul bibliotecilor prin serviciile secrete, iata, se raspindeste SRI-ul prin bibliotecile lasate fara carti.
Cartile sunt inlocuite cu carti de joc. Ce poate iesi dupa aceasta noua cacealma istorica, e lesne de inteles.
Liviu Antonesei
decembrie 8, 2010
@) Vasile Gogea, Dorin Tudoran
Acum, eu ii inteleg si pe baietii astia. In fond, cartile, cum stim cu totii, sint periculoase, ele deschid mintea, ii fac pe oameni sa-si puna intrebari, e nasol cu ele. Asa ca eu gasesc potivit ca sint pazite de SRI, jandarmi etc. Poate vine si armata, care a mai distrus BCU odata, acum aproape 21 de ani…
Ioan Costea
decembrie 8, 2010
Aproape nu mai stii ce este mai grav: coruptia prin falsificarea examenului, inadecvarea doamnei cu pricina, injosirea unei biblioteci de renume la un fief de partid, conotatiile de trista amintire si, din pacate, de actualitate, ale „informatizarii” (inclusiv crearea confuziei termenilor) sau reactia total deplasata a „organelor” la protest. Pai eu zic ca jendarii aia trebuia sa-i pazeasca si sa le asigure conditii de manifestare deplina protestatarilor! N’est ce pas?
Cand oare vom putea discuta linistit nuante literare sau filosofice?
Ion Ionescu
decembrie 8, 2010
@D-le Gogea,
Daca presupunem, nu stim, ca la toate bibliotecile universitare in tara sint directori de la academia SRI, atunci inseamna ca din nou cineva face liste cu cine ce citeste. Si daca nu citeste Cartarescu sau ITMorar, vai de examenele lui!
teaca
decembrie 8, 2010
Ce ziceţi de o reciprocitate? Dacă la BCU e pus un vlăstar al contrainformaţiilor pedeliste, de ce n-ar merge un Pleşu la SRI? Poate aşa am avea măcar nişte stenograme mai „citeţe”. 😆
cartusian
decembrie 8, 2010
Iar daca Lumea este o Biblioteca, intelegem acum de ce lumea româneasca se vede prin lentilele SRI.
vasilegogea
decembrie 9, 2010
@Dorin Tudoran
…poate si „carti uitate, carti cenzurate, carti exilate”, cu vorbele lui Virgil Ierunca.
@Liviu Antoesei
…probabil tocmai pentru ca au mai fost impuscate, acum se asigura o mai buna „securitate” a cartilor.
@Ion Costea
…totul e grav: chiar si disparitia sensibilitatii pentru nuante.
@Ion Ionescu
…depinde, cred, de facultatea la care esti student.
@teaca
…problema cu Andrei Plesu e ca nu sta prea mult in afara „dilemei”.
@cartusian
…sau, nu „se vede”.
Dar, chiar ar fi interesant de aflat cum stau lucrurile la toate bibliotecile universitare din tara. Si, de ce nu, la biblioteci universitare din lume?
radu tuculescu
decembrie 9, 2010
Eu cred ca jandarmii sint pusi sa faca scut (pina se va face ordine …) impotriva flaminzilor cititori, citi au mai ramas, care sint ,evident, extrem de suspecti (si periculosi!) datorita acestui ciudat apetit (antisocial…!) al lor: cititul!
Urmeaza ca fiecarui cititor dornic de a vizita biblioteca, sa i se intocmeasca, in prealabil, un dosar temeinic: cine ii sint prietenii, parintii, bunicii, strabunicii…ce-au fost, ce-au gindit, ce-au citit, ce biblioteca personala au avut…Apoi cititorului i se va verifica prezentul, i se vor face teste si abia apoi i se va permite accesul in biblioteca. Desigur, doar insotit, de data asta de un…civil care va aproba (sau ba…) cererile acestuia ori va sta in spatele cititorului, in sala de lectura, vigilent…
Caci, vorba mea: culta-i ma-ta!!
vasilegogea
decembrie 9, 2010
@radu tuculescu
Ha, ha, ha! Dimineata esti periculos de… „cult”, maitre!
Liviu Antonesei
decembrie 9, 2010
@) Radu Tuculescu
Ce spui aici maitre este logic si binevenit. Asa dauga doar ca legitimatia de acces va avea poze tip cazier, deci fata si profil! Auguri!
Ioan Costea
decembrie 9, 2010
Mi-a disparut orice dispozitie de a privi cu umor tarasenia dupa ce am vazut-o pe sereista pusa-n functie de partid si de stat asemanand/asimiland cu o crasa nerusinare protestul de acum cu atacul din ’89 asupra bibliotecii, in timp ce clatina ostentativ de la stanga la dreapta si inapoi din „body language” (ca atata le-o invatat la „Academie”). Iarta-ma, Vasile, pentru revenire, dar sunt revoltat!
vasilegogea
decembrie 9, 2010
@Ioan Costea
N-am pentru ce sa te iert si, din pacate, n-am cum sa condamn pe nimeni. Dar, sigur, revoltati avem motive sa ne simtim, in ultima vreme, aproape in fiecare minut! Dar, dupa cum se vede (desi „nu vede” nimeni!), este inutil. As zice, chiar serveste puterii.
Daca_nu_nu
decembrie 10, 2010
Mda… Trist.
Acum înţeleg foaaaarte multe lucruri. Cam târziu, ce-i drept, dar bine că n-oi muri proastă. Acuma nici deşteaptă nu-s, trebuie să recunosc. Dacă aş fi fost, aş fi ştiut că limbile clasice nu-s destulă recomandare pentru o bibliotecă, nici măcar pentru una documentară…
Foarte tare!
Mulţumesc, domnule Gogea.
Măcar m-am lămurit…
Mulţam încă o dată.
Florin Iaru
decembrie 11, 2010
Ce frumos lucru – să apărăm biblioteca de cititori. În curînd vom apăra România de români. Muzica, muzica!
vasilegogea
decembrie 11, 2010
@Florin Iaru
Deocamdată, de români se apără Europa. Noi vom sfîrşi prin a apăra cimitirele de morţi! Marşul funebru, mastre!
Diana
decembrie 12, 2010
Stie careva ce s-a intamplat cu cei care au prostestat in fata bibliotecii?
vasilegogea
decembrie 12, 2010
@Diana
Daca am retinut exact, 7 au fost „condusi” la o sectie de politie unde au fost „identificati” si amendati.