În umbra Turnului din Pisa. Prima cuvîntare a lui Ioan Groşan

Posted on februarie 8, 2011

26



       În urma (nu „umbra”) „colocviului” care a avut loc aici zilele care tocmai s-au scurs, prietenul meu, prozatorul Ioan Groşan mi-a „scris” anunţîndu-mă că  în două zile îmi va trimite un text mai amplu, ca răspuns la dezbaterea – mai mult sau mai puţin „temperamentală” – care s-a desfăşurat în acest blog. M-am bucurat, căci, am „auzit” aici de cîteva ori un „strigăt de luptă” care, dacă nu scanda „capul lui Moţoc vrem”, silabisea totuşi „cuvîntul lui Groşan vrem”! Iată-l: a venit! Nu mă întrebaţi dacă sunt mulţumit de el. Nu eu l-am cerut! Doar îl găzduiesc. Şi e doar prima parte. Iat-o:

                    MECANISMUL (I)

         Dacă revin asupra relaţiei mele cu Securitatea, n-o fac dintr-un instinct masochist asemănător celui care-l face pe un criminal să se întoarcă la locul crimei, ci doar pentru a înţelege şi, în măsura posibilităţilor mele, a explica un mecanism care a dominat viaţa României aproape o jumătate de secol. Şi n-o fac pentru cei care au trăit acele vremuri buimace, ci pentru cei tineri care au avut şansa să se nască şi să trăiască în democraţia postdecembristă, aşa şchioapă cum e ea.

     Aparatul Securităţii era imens. Istoricul Marius Oprea şi departamentul de investigaţii al „AcademieiCaţavencu” au reuşit să identifice doar câteva zeci de nume de ofiţeri, gras retribuiţi, care activau în Aparat. Probabil erau câteva mii, dacă nu mai mulţi. Securitatea funcţiona asemeneni marilor uzine sau combinate siderurgice: avea plan de producţie, depăşiri de norme, sporuri, „export”, chiar şi rebuturi (cele mai multe involuntare). Numai că dacă uzinele „23 August”, „Republica” ori Combinatul de la Galaţi funcţionau pe un perimetru restrâns, Securitatea funcţiona pe întreg teritoriul ţării.

     Două perioade se pot distinge, în mare, în istoria acestei instituţii: perioada stalinistă şi cea de după 1964, când au fost eliberaţi deţinuţii politici. Dacă despre prima există suficiente mărturii, despre a doua, despre modalităţile în care Securitatea acţiona, sunt – cu câteva excepţii majore, printre care excepţionala carte scoasă recent de Dorin  Tudoran – mai puţine.

     „Acţiunile noastre nu sunt punitive, ci preventive”, mi-a spus, privindu-mă pe sub gene, colonelul de Securitate venit de la Cluj când m-a chemat în biroul CI-stului la UM 01252 din satul Corbu, judeţul Constanţa. Altfel spus, fiindcă acum „cuceririle poporului, ale socialismului” sunt în siguranţă, nu mai arestăm în toiul nopţii, cum făceau precedesorii noştri, ci doar ne informăm dacă există posibile pericole, să le prevenim. Iar prevenirea se făcea prin masive recrutări de informatori, dacă nu erau membri de partid, sau prin „persoane de sprijin”, dacă erau în PCR.

     Şi cum se făcea recrutarea? Am ferma convingere că în 99% din cazuri se făcea prin şantaj, ameninţare sau descoperirea unei „bube” la dosarul persoanei în cauză. Pentru că ce om cu scaun la cap se poate gândi că, de pildă, un tânăr absolvent de liceu sau student, cuprins de un năvalnic sentiment patriotic, se duce glonţ la Securitate să-şi ofere, benevol, servicile?

     Voi reveni.

      Ştiu, Ioane că eşti un maestru al „foiletoanelor”. Prin urmare, aşteptăm continuarea.

                                     

Posted in: Spune acum!