Pro memoria: o scrisoare deschisă a urmaşilor unor luptători anticomunişti executaţi în Bistriţa-Năsăud

Posted on februarie 21, 2011

4        La 8 iulie 1949, trei partizani anticomuniști din Organizaţia „Garda Albă”, care acţiona în zona Bistrița-Năsăud, au fost executați în marginea comunei Nepos, în locul cunoscut sub denumirea de „Dealul Crucii”.
Cei trei, Leonida Bodiu, Toader Dumitru și Ioan Burdeţ au fost uciși sub pretextul fugii de sub escortă de către un grup de trei ofiţeri ai Securității, conduși de Liviu Pangrațiu.

        În memoria lor, urmaşii acestora au adresat autorităţilor judeţului Bistriţa-Năsăud următoarea „scrisoare deschisă„:

      Domnului deputat Ioan Oltean,
      Domnului Liviu Rusu, preşedinte al Consiliului Judeţean,
 
       În cursul anului 1949, Bodiu Leonida, Toader Dumitru şi Burdeţ Ioan au fost ucişi de Securitate în Dealul Crucii pentru că au avut curajul să se împotrivească terorii regimului comunist.
      În acest an,  CNSAS a eliberat dovezi din care rezulta jertfa şi suferinţa lor. La 24 iunie 2009, după 60 de ani de la uciderea lor, osemintele părinţilor şi bunicilor noştri ucişi în Dealul Crucii au fost reînhumate cu ritual religios în Cimitirul Central din Bistriţa, aproape de Cimitirul Eroilor, la capul lor fiind aşezată o cruce din lemn care vorbeşte despre jertfa lor.

Troița ridicată pe mormântul celor trei partizani în Cimitirul Central din Bistrița. 

      În urma crimei din Dealul Crucii au rămas şase copii orfani şi suferinţa lor care nu se măsoară în cuvinte.

      În numele acestei suferinţe şi a jertfei părinţilor noştri ucişi în Dealul Crucii, venim cu rugămintea de a ne ajuta să ridicăm la locul în care ei sunt acum înmormantaţi un monument funerar care să înlocuiască crucea din lemn şi care să stea mărturie peste ani despre jertfa şi curajul pe care l-au avut în  lupta pentru libertate şi a se opune ororilor comuniste.
     Nu cerem nimic pentru folosul nostru personal, dorim ca, prin ridicarea acestui monument, să nu se piardă amintirea jertfei şi suferinţei lor. Amintim faptul că, în realizarea acestui proiect ne bucurăm de sprijinul domnului Alexandru Uiuiu, director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Bistriţa-Năsăud.
     Rămânem încredintaţi în bunăvoinţa şi înţelegerea dumneavoastră, adăugând că ridicarea acestui monument funerar ar fi o minimă recompensă adusă acestor oameni şi o necesară aducere aminte a luptei şi a martiriului lor pentru ca în comunităţile noastre blestemăţiile dictaturilor de orice fel să nu se mai poata repeta niciodată.
 

     Cu mulţumire şi respect,

Marta Toader, fiica lui Toader Dumitru
Olga Scurtu, nepoata lui Burdeţ Ioan
Preot Vasile Rus, nepotul lui Toader Dumitru
profesor Viorel Rus, autor al lucrării ”Rezistenţa anticomunistă în judeţul Bistriţa-Năsăud”

     (Sursa: http://www.condamnareacomunismului.ro/ )

Posted in: Uncategorized