Cioran 1oo. „Un drum imaginar: de la Humuleşti la Paris”.Cu update şi un adaos

Posted on aprilie 6, 2011

42         Deconcertat, aproape înspăimîntat, de cîte ori citesc sau aud de cîte un caz „singular”  în cultura română, caut cu încăpăţînare legături, asemănări, înrudiri… Nu se poate, îmi spun, într-o cultură ca a noastră, de aproape numai o sută de ani, să se fi şters toare drumurile, sau numai cărările pe care a venit spre noi cineva. Orice potecă, fie ea şi în codrul cel mai întunecat, duce undeva şi, apoi, nici un drum nu se naşte decît pe măsură ce e parcurs.

          O asemenea excursie intelectuală mă tentează, în ultima vreme, tot mai mult: de la Humuleşti la Paris, sau, mai explicit, de la „ţăranul de serviciu” al Junimii la „scepticul de serviciu” al lumii. De ce mi-ar fi teamă că m-aş rătăci, de vreme ce spiritul românesc nu s-a pierdut pe acest drum, de la clasicii culturii române la clasicii culturii universale a secolului XX ?

         [Acest text, scris în 1989, a apărut mai întîi în revista Vatra, nr.11/1989 şi a fost, apoi, inclus în cartea mea, Fragmente salvate (1975 1989), Polirom, 1996. Titlul lui era, într-adevăr, menit să „deruteze” (eram, doar, în noiembrie 1989! cum se poate observa, numele celor doi nu sunt pomenite!). Îl reiau acum adăugînd doar că, între timp, linia a devenit triunghi, aşezînd lîngă Răşinari şi Humuleşti, şi Haimanale-le lui Caragiale. Cei  „3 C” Creangă, Caragiale şi Cioran –  trei mari cinici tandri ai culturii noastre – „determină”, cred, un „plan” al culturii noastre nu prea „aglomerat”. S-ar putea, chiar, să fi fost prea puţini… ]

         Casa în care a copilărit Emil Cioran, cu un bust de ghips vopsit avînd nasul spart.  Când s-a născut Cioran, în Răşinari erau 23 de prăvălii, trei mici hoteluri, cinci cârciumi şi 50 de alcoolici notorii. ( Conform: monografia profesorului Victor Păcală – o lucrare monumentală, publicată în 1914 şi premiată de Academia Română – în care este rezumată întreaga istorie a localităţii. )

         Răşinari. Vedere panoramică din cimitir. „Cât aş vrea să revăd străduţă de străduţă, colţişor de colţişor, acest blestemat, acest splendid Răşinari”. (Emil Cioran, scrisoare către Bucur Ţincu, 1973. )

         (Foto  Sebastian Marcovici; sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/cioran-acest-blestemat-acest-splendid-rasinari-fotoreportaj-din-locurile-unde-filosoful-si-a.html .)

          UPDATE:  licitaţia manuscriselor şi documentelor lui Emil Cioran a fost adjudecată ieri, la Paris, de firma KDF Energy, a omului de afaceri american de origine română George Brăiloiu, pentru suma totală de 405.000 Eu. Noul posesor a declarat că le va dona statului român.
Despre domeniul de activitate al firmei d-lui Brăiloiu vezi: http://www.kdfenergy.com/ro/ :
         „KDF Energy ofera servicii ample si competitive in domeniul tranzacţionării emisiilor de gaze cu efect de seră (EUA, CER si ERU), energiei, gazului si carbunelui, in scopul satisacerii necesitatilor clientilor nostri.”
           Aşadar, aerul curat al României contra manuscrisele lui Cioran!
           Este de salutat intenţia d-lui Brăiloiu de a dona statului român aceste manuscrise, dar gestul domniei sale nu îmi mai pare atît de „patriotic” şi „dezinteresat” avînd în vedere că banii i-a făcut  într-o afacere tot cu statul român, mai exact prin tranzancţionarea la bursă a „aerului curat” al României. Deci, şi al „aerului” Răşinarului!

       (În facsimil Diploma de Licenţă în filosofie şi litere a lui Emil Cioran, fotocopiată de Sorin Ilieşiu, în 1994. Sursa: http://www.liviuioanstoiciu.ro/2011/04/este-un-moment-de-gratie-astrala-cele-sase-planete-si-luna-neagra-isi-fac-datoria-n-breban-raspunde-acuzatiei-cnsas/ )

                   Conferinţa filosofului Mihai Şora despre Emil Cioran şi Benjamin Fondane

          ADAOS. Despre Muzeul virtual al personalităţilor culturii române, deschis de Nicolae Ioniţă, am mai scris pe acest blog. Acum, vreau doar să vă invit să vizitaţi 

           Expoziţia „Emil Cioran în grafica mondială”

            http://www.personality.com.ro/cioran.htm

 

Posted in: Ipote(nu)ze