Un parfum unic a umplut „Pavilionul de oaspeţi„! L-a adus Bedros Horasangian, creatorul „romanului deltă” în literatura română, pentru a mai uita miasmele pestilenţiale ale realităţii care ne agresează zi de zi, ceas de ceas. O clipă de sublimă pace. Mulţumesc, bătrîne Prieten!
Magnolia din Strada Dragoş Vodă 25
Anotimpurile se rotesc dincolo de voinţa noastră. Şi de regimurile politice. Şi liderii lor. Care şi ele vin şi se duc, fără să ştim bine cînd şi de ce. Sau chiar dacă desluşim cîte ceva, mare lucru nu pricepem. Şi oricum nu ne foloseşte la nimic. Soarta fiecăruia o fi în mîinile lui, dar mai rămîne destul şi în ce ne livrează destinul. Ca să nu batem cîmpii prea mult, să spunem de-a dreptul ce vrem să sugerăm. Că primăvara este anotimpul renaşterii şi nu doar al închiderii spitalelor, ar fi o banalitate. Că înfloreşte şi reînvie toată natura nu doar DNA-ul şi mascaţii, iar ar fi un loc comun. Că deja nu mai ştim să ne bucurăm de toate astea ar fi doar o simplă constatare. De ce oare ar trebui să intrăm în toate detaliile unei nenoriciri de familie întîmplate la Craiova? De ce ar trebui să vedem imagini şocante la tot pasul, chiar dacă ele au devenit un loc comun pentru toată lumea ? Nu a mai rămas nimic dramatic sau tragic care să ne fie străin. Pe fondul acestor gînduri negre, propunem bucureştenilor să facă un tur al magnoliilor în floare. Că ar fi vorbva de magnoliile de la Grăgina Botanică, de cea de pe Bulevardul Dacia, de cele din Cişmigiu sau Herăstrău, sau una frumoasă din Cotroceni, nu mai contează. Dar regina magnoliilor din Bucureşti, după ştiința noastră şi nu a Guvernului condus de Emil Boc, este cea din sectorul 2, de pe Strada Dragoş Vodă nr.25. A fost plantată de un farmacist austriac, înainte de cel de-al doilea război mondial. Se află în curtea unei grădiniţe. Poate de aceea a şi supravieţuit, pentru că mereu a fost îngrijită şi nu a apucat să fie devastată de te miri cine. Are dimensiuni impresionante. Cam 5-6 metri înălţime şi vreo 15-17 metri lăţime. Florile sunt roz intens. Bobocii sunt de mărimea unei gutui, iar florile, cînd se desfac, ajung la dimensinea unei salate verzi.
Ceva uluitor, mii de flori în diverse stadii. Pe jos, alte mii de petale, un spectacol halucinant şi fabulos. Nu ştim dacă este un arbore ocrotit – există acest regim de protecţie, care nu ştim în ce constă, precum acel stejar uriaş de pe insula Mănâstirii Cernica – dar arată splendid. Ar merita ca măcar bucureştenii să-şi rupă o oră-două din treburile lor de peste zi şi să se ducă să privească această minune a naturii. Se ajunge uşor, undeva în perimetrul Strada Mihai Eminescu, Toamnei, Episcopu Radu. Ca puncte de reper, Biserica Precupeţii Vechi, Statuia lui Tudor Vladimirescu şi sediul central al Salvării din vecinătate. Alături, Eminescu colţ cu Toamnei, casa Cellei Delavrancea, ajuns restaurant chinezesc. Sinistră tranformare a unui loc cîndva frecventat de I.L.Caragiale sau Pallady. Atenţie, pentru automobilişti. Pe Dacia este sens unic, dinspre Piaţa Romană spre Foişorul de Foc, aşa cum în sens invers, pe Eminescu, se poate merge doar spre Polonă, Dorobanţi şi Piaţa Romană plecînd de la intersecţia cu Calea Moşilor. Cine are GPS ajunge hop-ţop. Ajunşi acasă putem apoi să ne uităm cu alţi ochi la ce se mai întîmplă cu spitalele româneşti, ce bine şi frumos trăim în România. Cu, şi mai ales fără, magnolii.
Magnolia lui Bedros are, la mine în curte, o soră care îmbracă în fiecare an, în ajunul Învierii, veşminte de mireasă…
Mă bucur să pot adăuga aici, pînă să se petreacă cele douăzeci şi patru de ore, şi magnolia Mirelei Roznoveanu, de la New York.
(http://vetiver.weblog.ro/2011/04/14/magnolii/
teaca
aprilie 14, 2011
Sînteţi doi norocoşi, tu şi Bedros. Invidia mea e cît casa.
Virgiliu Culiceanu
aprilie 14, 2011
Bravo,
Maestre Bedros!
Avem si in Iasi magnolii, de curand bulevardul Socola are magnolii dintr-un capat in altul, (sunt inca pui, fara floare), dar nici una nu este atat de „frumoasa” ca a dumneavoastra!
Virgiliu
Culai
aprilie 14, 2011
Zilele aieste vor da în floare şi cei câţiva magnolieri din târgu’Chetrii. Cei din curţi de oameni gospodari odată!… Fiindcă, acei plantaţi în spaţii verzi, piticoţi bătuţi de flori ca o cuşmă de ninsori…, peste noapte, dispar cu toţii: cu totul cu tutori!
Am io o bănuială: că-s tot plantatorii (că prea le ştiu bine moarea, nu-i vandalizează, nu lasă urme de roţi, nici de baligă, nici alte sminteli), de conivenţă cu posesorii de viloaie-n intra şi extra vilan. De ce – la banii lor – să-şi mai cumpere, dacă pe domeniul public dorm cu toţii: patrulele, paznicii obiectivelor megieşe şi girofargiii… Prin oraşul cu betoane, doar parcări, crâşme, bulane!… (Nu de alea, bre!… Alea-s deja călătorite… Mă refeream la ale eunucilor.)
Iancu Motu
aprilie 14, 2011
Draga Vasile,
frumoase, superbe magnoliile d-lui. Bedros. Am văzut, cândva, într-un loc de vis, două magnolii greu de descris ( de fapt doi copaci cu magnolii!) . Era la Asissi. Într-o curte interioară a locului ales şi binecuvântat. Aşa ceva n-am mai văzut niciodată! Doi copaci plini de frunze cărnoase şi sănătoase, doi copaci care se ridicau până dincolo de acoperişurile complexului, plini ochi de flori albe şi frumoase. Îmi venea să spun că aşa ceva nu există. Ei, totuşi, există. Vin Floriile şi o floare de magnolie, chiar şi dintr-o poză nu e rău de văzut (citit). Ne revedem pe „fir” după Florii că eu sunt din nou plecat. Poate că o să găsesc în casa Sfântului Marco, pe undeva prin zona Academiei un …copac cu flori. Şi o să-l imortalizez pentru colecţia de flori a blogului.
pop2emil
aprilie 14, 2011
Undeva am întâlnit o magnolie.
Îmbătător parfum vegetal
Unde-i acum sufletul animal ?
Nu-i Spiritul doar o istorie !
Mirela Roznoveanu
aprilie 14, 2011
Adaug si eu un link la aceasta ‘batalie cu magnolii”: http://vetiver.weblog.ro/2011/04/14/magnolii/
ovidiupecican
aprilie 15, 2011
Vasile, ești tot mai nipon
Și asta îmi place mai tare
Decât aerul ageamiu
Al politicii făcute din picioare
🙂
Iancu Motu
aprilie 15, 2011
Dragă Peco,
asta a vrut să fie un gen de poem in stil japonez? ( nu mă înjura!, încerc doar să glumesc; hai noroc şi ne vedem după Paşti. Sărbători Fericite!)
Ion Ionescu
aprilie 16, 2011
Superba intrare in Ierusalimul din suflete! Multumim celor trei „magnolieri”.
anamariadeleanu
martie 30, 2012
Like pentru magnoliile de oriunde: si din Bucursti si din Cluj si de peste mari, tari si deserturi
(un gand ~punctat~ pt Bedros Horasangian…; il citesti si pt o clipa sau mai multe crezi ca poti trai ceva mai frumos si in Romania….)
vasilegogea
martie 30, 2012
@anamariadeleanu
Indatorat de acord!
banariu steliana
aprilie 8, 2012
am si eu mai multi magnolii(7) de 4 feluri,sunt superbi dar as vrea sa ii inmultesc.nu doresc sa ii inmultesc prin seminte ci prin butasi,dar nu stiu cand si cum.daca m-ati putea ajuta……….ar fi minunat .va multumesc
vasilegogea
aprilie 8, 2012
@banariu steliana
Nu sunt specialist. Va semnalez, insa, citeva sfaturi utile aici: http://www.gandul.info/magazin/magnolia-o-floare-nobila-la-indemana-oricui-2513649.