Preiau de pe Restitutio Benjamin Fondane, în semn de împreună reculegere, această postare exceptională a Luizei Palanciuc. În această zi neagră, a punerii pe cruce a Mîntuitorului nostru Isus Cristos, să medităm la jertfa lui şi la semnificaţiile ei universale.
■ Deuil ■
Dati un clic pe link-ul de mai jos, deschideţi difuzoarele şi închideţi ochii. Sufletul se va deschide!
http://fondane.net/2011/04/21/deuil/
Adaug şi un link la Partea I a monumentalului Oratoriu bizantin de Paşte, al marelui compozitor Paul Constantinescu:
Posted in: Anamnesis
Silviu
aprilie 22, 2011
Interesant…
Ion Ionescu
aprilie 22, 2011
Acest urias al componisticii romanesti ne-a daruit si Oratoriul bizantin de Craciun si Oratoriul Patimile Domnului precum si o Cintarea Basarabiei, pe linga multe alte opere colosale (de pilda opera O noapte furtunoasa, din muzica careia isi facuse ilustratia muzicala la emisiunile lui, Virgil Ierunca). Nu au putut fi cintate in regimul comunist. Imi amintesc cum Oratoriul de Craciun a aparut pe doua discuri prin optzeci si ceva, dar imediat discurile au disparut, foarte putini au fost fericiti sa le cumpere.
Foarte potrivit apelul la muzica lui, cu sonoritati arhaice si moderne in acelasi timp, in aceasta zi. Doresc pace sufleteasca si Paste fericit tuturor!
vasilegogea
aprilie 22, 2011
@Ion Ionescu
Foarte corect! Despre opera impresionanta, dar si viata si activitatea acestui urias al muzicii romanesti, va recomand o lucrare scrisa cu mare devotament fata de Maestru, cu multe documente si analize de mare finete, semnata de D-na Sanda Harlav-Maistorovici, o eminenta profesoara de pian, profesoara la Conservatorul din Bucuresti: „Paul Constantinescu. Despre „poezia” muzicii”, Editura Premier, Ploiesti, 2004.
Paste fericit, si dumneavoastra!
InimaRea
aprilie 22, 2011
Dragă Vasile, îţi urez tihnă şi bucurie de Paşte! Transmite, te rog, aceleaşi gînduri bune, doamnei tale şi – neapărat! – Teodorei.
Aurel Podaru
aprilie 22, 2011
Draga Vasile,
Sarbatori luminate, tie si celor dragi.
HRISTOS A INVIAT!
Culai
aprilie 22, 2011
Salutul nu se primeşte-n a Patimilor Săptănână.
El se primeşte din miezanoptica Învierii şi durează – la nehabotnici – numai 3 Zile. În timp ce în mediile monastireşi, de altă arhierească organizare, Salutul durează 40 de zile şi se finalizează cu Înălţarea.
Este o batjocură că târgurile ornate ca de Paşti încă de la Florii, afişează nocturne vesele întreaga Săptămână a Patimilor. Şi nici un arhiereu nu ia atitudine: fiindcă şi pentru ei religia a ajuns un bussines.
vasilegogea
aprilie 23, 2011
@Culai
Este corect, si sunt convins ca prietenul meu, prozatorul Aurel Podaru stie acest lucru. Poate a vrut sa rezolve cu anticipatie vestirea Invierii, stiind probabil ca va fi ocupat in primele zile dupa noaptea Invierii. Nu cred ca e nevoie sa corectam cu atita acribie toate micile „erori”, mai ales cind ele sunt comise cu ginduri bune.
Culai
aprilie 23, 2011
Iubite Prietin!
Cu rugămintea de a fi FFF bine înţeles: eu nu confund Credinţa cu profesia (să nu ating profesionalismul!) la care s-a plafonat religia.
Şi, oricât de grăbit aş fi, eu nu mă arunc în faţa/dinaintea a Nimic!
Aştept momentul propice… Nu anticipez (Nu, mai ales de Paşti!), fiindcă respect vorba noastră cea de pe urmă: mai bine Mai Târziu, decât niciodată!
Trăiască şi se-nveşnicească rădăcina cănălaşului bîstroie: Canalul Sfântu’Gheorghe!