Am primit de la prietenul meu „din oraşul de sub Tîmpa„, Mircea Ivănoiu, un minunat fotoreportaj de la tradiţionala „coborîre asupra oraşului” a Junilor din Şcheii Braşovului, ca în fiecare an, în Duminica Tomii. Nu fac decît să adaug, ca introducere generală, un fragment din foarte bine documentata monografie Şcheii Braşovului, întocmită de Acad. Alexandru Surdu (Editura Ştiinţifică, 1992) şi invitaţia de a viziona acest album fotografic, pentru care îi sunt recunoscător lui Mircea. Mie mi-a trezit amintiri dintre cele mai diverse, din anii în care am trăit în acest oraş.
Semnificaţia generală a obiceiului Junilor Braşoveni
„ Studiul comparativ al obiceiului junilor din Şcheii Braşovului cu obiceiurile celorlalte organizaţii de juni a dovedit că nu există nici un element, chiar dintre cele secundare, care să apară în obiceiul junilor braşoveni şi să nu fie cunoscut şi la alte organizaţii de juni sau să nu aibă corespondente în numeroase alte localităţi locuite de români. Aceasta infirmă orice încercare de a despărţi organizaţia din Şcheii Braşovului de celelalte organizaţii de juni şi, cu atît mai mult, orice încercare de a-i atribui o origine străină (bulgară, macedoneană sau germană). Obiceiul junilor, indiferent de locul şi timpul în care se petrece, semnifică acelaşi lucru: constituirea sărbătorească a organizaţiei junilor şi exercitarea pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă, a principalelor sale funcţii (social-organizatorică, disciplinar-juridică, matrimonială şi ceremonială).
Obiceiul junilor braşoveni, considerat ca atare, de la Blagoveştenii pînă în Duminica Tomii, conţinea multe repetări care-i dădeau un caracter particular. ceremonia constituirii se repeta de trei ori (Blagoveştenii, Florii şi Paşti), fiind atestată numai la Paşti. Blagoveşteniile şi Floriile au început să aibă o semnificaţie prevestitoare, deşi ceremonialul lor este acela al constituirii propriu-zise (dovadă hora, aruncarea buzduganului şi mesele în comun). Intervenţia bisericii a determinat constituirea arbitrară a organizaţiei în ziua de Paşti, la biserica din Piaţa Prundului (deci atît schimbarea datei, cît şi a locului), ceea ce a însemnat şi schimbarea ceremonialului (fără masa rituală). Numai colindatul se făcea într-o singură zi (lunea). Petrecerea publică era, de asemenea, repetată în mod identic: lunea în Grădina Ţimănului, marţea pe Coasta Prundului, miercurea la Pietrele lui Solomon, joia Sub Tîmpa, duminica Sub Poalele Dosului.
La prima vedere, s-ar putea considera că era vorba, pur şi simplu, de umplerea timpului (de o săptămînă), iar schimbarea locului s-ar fi făcut pentru variaţie. Însă trei dintre locurile alese erau în afara comunităţii. Unul era la Cetatea de la Pietrele lui Solomon avînd o semnificaţie evidentă a gazdei originare. Al doilea era Sub Tîmpa, spre Dealul Păticel, pe care se înălţa mai demult cetatea cu valuri (vechiul Hrad), iar al treilea Sub Poalele Dosului, deasupra căruia se înălţa cetatea de pe Tîmpa. Ţinînd cont şi de sensul cavalcadei junilor (din ziua de miercuri) spre cetatea Barasu, se poate considera că locurile unde se făceau petrecerile publice şi numărul lor semnifică locurile vechilor cetăţi din zona Braşovului. Petrecerea din grădina Ţimănului era singura destinată în mod cert locuitorilor din Şchei, iar cea de pe Coasta Prundului, cu plecare spre Chetriş, sugerează urcarea la Drumul Poienii, pe care se putea ajunge, coborînd şi ocolind cetatea Corona, pe Dealul Şprenghi, la vechea cetate.
Ocuparea cetăţilor de către teutoni şi apoi de către saşi a determinat interdicţia urcării la Hrad şi Tîmpa şi interdicţia intrării în Barasu. Construcţia cetăţii Corona a determinat schimbarea traseului pe Drumul Poienii şi ţinerea petrecerii undeva pe acest traseu, urcarea pe Coasta Prundului şi Chetriş fiind puncte de popas, care au devenit apoi locuri de petrecere.
Tradiţia urcării junilor pe Tîmpa, cînd acest lucru a fost posibil, s-a ţinut a doua zi de Rusalii („A doua zi dimineaţa se adună feciorii la vătaful şi cu lăutari în frunte se duc pe Tîmpa.” – conf. I.Muşlea), ea nu s-a mai ţinut în timpul petrecerilor de Paşti, devenind între timp tradiţionale locurile care sugerau cetăţile (acestea din urmă nemaifiind ale românilor).
O altă repetare, de data aceasta arbitrară şi mai recentă, o constituie aruncarea în ţol (publică) (lansarea în sus a junelui, cu ajutorul unui „ţol” mai rezistent, ţinut bine întins de capete, de alţi juni, n.m.V.G.) de vineri, care înainte era zi de reculegere după „îngroparea” vătafului. Faptul că totuşi, după „îngropare” şi reculegere, vătaful apare din nou în fruntea junilor (duminica Tomii) dovedeşte două lucruri. mai întîică, originar, nu vătaful era „îngropat”, ci personajul mascat şi, în al doilea rînd, că activitatea organizaţiei continua şi după încheierea sărbătorilor în din ziua de joi. Este evident însă că ceremonia din Duminica Tomii avea loc, în trecut, înaintea ceremoniei de joi, fiind de acelaşi tip cu toate petrecerile publice anterioare.
Făcînd abstracţie de repetări, obiceiul junilor braşoveni, ca toate obiceiurile celorlalte organizaţii de juni, avea cinci momente fundamentale: (1)constituirea, (2)colindatul, (3)petrecerea publică, (4)procesiunea, (5)încheierea.”
Răsfoiţi întregul album foto, aici:
http://www.facebook.com/media/set/fbx/?set=a.151952181537862.38668.100001692444867&l=de88a6beb7
Culai
mai 2, 2011
Am intrat în Oraşul Stalin, dar am plecat din Braşov. Regimul semicazon şi depărtarea mare de centru (Depoul Timiş-Triaj), nu ne-a permis să aflăm toate farmecele cartierelor locuitorilor de sub Tîmpa… În „Şchei”, deşi români (dar venetici, gastarbeiteri, după a unor braşoveni opinie şi azi păstrată), nici măcar nu cutezam să pătrundem, aşa fuseserăm de speriaţi chiar de un coleg şcheian… Iar noii şcoli, nu-i păsa să ne culturalizeze, cum o făcuse directorul ungur al vechii şcoli, de peste Gara Veche…
Prima şcoală română, alte odoare ale Şcheilor, le-am văzut cu mult mai târziu. Dar regretul că n-am putut vedea, măcar o dată, atunci, Junii (un fel de fraţi sau veri ai Căluşarilor Moldavi), îl mai am şi acum.
Mă întreb, totuşi (fiindcă la noi, Căluşarii de mult s-au dus): cât mai e tradiţie şi cât altceva, la aceşti oameni dârji, din coasta marelui burg?
Îi mulţumesc Gazdei, pentru acest frumos documentar!
PS, ca să nu fie confuzie, că asta au semănat gazetarii şi vorbitorii pe sticlă: Papa Ioan Paul al doilea (Giovanni Paolo Secundo) este abia proaspăt beatificat de pontifi. Abia de i se poate zice „Beato”, adică nici măcar Prea-Fericitul… Mai va până la a lor procedură de san(c)tificare…
Dar, pentru mulţi dintre noi, el şi-a aflat – încă din a Sa viaţă – Locul!
Sempre Sanctus, Giovani Paolo Secundo!
vasilegogea
mai 2, 2011
@Culai
Da, „umbra” lui Stalin a tinut „in frig” multi ani Brasovul (Kronstadt, dar nu cel cu rebeliunea marinarilor!). A fost un timp in care nu prea era intelept sa te aventurezi in Schei (la „trocari”). Traditia Junilor, desi trecuta prin fel de fel de „ajustari” in perioada ceausista (in cea stalinisto-dejista nici nu se punea problema!), s-a recuperat foarte bine (cu toate adaosurile inevitabile, de „marketing”). Este un eveniment care poate poate intra in „calendarul european” fara complexe.
Despre Fericitul Ioan Paul al II-lea, Papa, (cum e titlul corect), voi posta, poate chiar miine un „ecou” care provoaca la dialog!
N.brasoveanu
mai 2, 2011
Da, am luat si eu bataie de la trocari pentru ca am indraznit sa conduc o juna locala in Schei… dar mult mai mult m-a suparat zgomotul motoarelor de avion sovietic, Stormovik, incercate zilnic pe bancurile de proba de la URMV-3, fosta Flotila a IAR-lui, nelasandu-ne sa dormim dimineata pana tarziu…asurzidu-ne cu prezenta motorizata a lui Stalin in orasul nostru european…
Reaparitia Junilor a fost ca o iluminare, eu vazandu-i cu parintii , inca din copilarie, si cand coborau si cand urcau la Pietrele lui Solomon, pentru aruncarea buzduganului, pare-mi-se ca aceasta se facea si in Piata Prundului…aud si acum aplauzele si vocile de lauda din public…soarele care lumina stancile, imbracamintea colorata a junilor, caii lor albi…
vasilegogea
mai 2, 2011
@N.brasoveanu
Multumesc pentru adaosul de culoare si de… sunet! Aveti o memorie de invidiat!
Ion Ionescu
mai 3, 2011
@Ion Ionescu
D.le Gogea,
cum se intimpla sa am cartea acad. Alexandru Surdu, va rog sa-mi permiteti sa citez si eu citeva rinduri din ea:
„Momentul cel mai dramatic al procesiunii de miercuri era atunci cind in fata convoiului sarbatoresc, iesit, parca, dintre filele unei carti de povesti, apareau zidurile negre ale cetatii Kronstadt; zidurile acelea, c[ptu;ite cu palisade si inconjurate de groaveri (Groaveri<ger. Graven, 'sant') late si lacuri adinci; zidurile acelea blestemate, care veacuri de-a rindul le-au inchis drumul ca o vama a destinului, pe care romanii se parea ca n-o vor plati niciodata.
Legenda s-a nascut mai tirziu. Dupa ce-au secat lacurile, dupa ce santurile au fost astupate, raminind doar amintirea lor si dupa ce au fost darimate palisadele. daca un june, se zicea, va reusi sa patrunda in cetate, calare pe cal, va pune un brad la Casa Sfatului si o va ocoli de trei ori, cetatea va fi a romanilor pentru totdeauna. Si chiar se povestea ca un june ar fi avut curajul sa incerce acest lucru. El ar fi pus brad la Casa Sfatului si ar fi reusit sa-l ocoleasca de doua ori. Cind era sa fineasca incungiurarea Sfatului pentru a treia oara, sentinela-l pusca fara mila de pe cal.(conf.I.Muslea)”
vasilegogea
mai 3, 2011
@Ion Ionescu
Da, in cartea acad. Alexandru Surdu sunt multe lucruri interesante de citit. E o monografie completa a acestei comunitati de romani din Scheii Brasovului, numita de Iorga o adevarata „republica romaneasca” in Imperiul habsburgic.
Va multumesc pentru laolalta lucrare!
Ștefan Doru Dăncuș
mai 4, 2011
Am fost acolo, Boier Gogea, a făcut şi fiică-mea o grămadă de poze!
Stefan
ianuarie 10, 2014
Cetatea dacica de la Pietrele lui Solomon – un uimitor sistem defensiv
Mai multe informatii la:
https://sites.google.com/site/pietreleluisolomon/home/istoric
Anca Marin Butnarescu
mai 10, 2014
Cel mai frumos eveniment din Brasov! Felicitari pt postare…
tatianapanaitescu
aprilie 26, 2020
MULȚUMESC PENTRU EMOȚIONANTA POSTARE ! SĂ VEDEM MAI MULȚI BĂRBAȚI ASUMÂNDU-ȘI TRADIȚIA, PORTUL. ROSTUL ȘI VORBA. DA ESTE FRUMOS MESAJUL JUNILOR, NU ÎN SENS FOLCLORIC, CI PUR OMENESC…, ESTE CLIMATUL SĂRBĂTORII, DUHUL EI/ ASUPRA UNEI COMUNITĂȚI ARDELENEȘTI…JUNII SIBIULUI, AI JINEI, AI SĂLIȘTEI, SIBIELULUI, CUTREIERAU LA RÂNDUL LOR COMUNITATEA, PENTRU A VESTI PRIMĂVARA, A PERSONIFICA LA PLURAL, PE SFÂNTUL GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINȚĂ… OCROTITORUL PĂMÂNTULUI, AL CĂMINULUI …AL HOTARELOR, AL FAMILIILOR !
VĂ DORESC SĂNĂTATE ȘI LUMINĂ ÎN SUFLET/// ÎN TOATĂ ACEASTĂ PERIOADĂ PASCALĂ…ȘI ÎN TOT ANUL…
vasilegogea
aprilie 26, 2020
Mulțumesc pentru gîndurile bune!
Vă doresc multă sănătate!