invitatul special al celei de a treia ediţii
a prestigioaselor Conferinţe ale Ateneului Român
• Luni, 30 mai, începînd cu ora 19.00 – Dorin Tudoran, în dialog cu Nicolae Manolescu Tema întîlnirii – Un ideal pierdut: normalitatea.
• Un eveniment organizat de Filarmonica „George Enescu”, cu sprijinul Polirom.
• Biletele vor fi puse în vînzare începînd cu data de 24 mai, la casieria Ateneului. Detalii, la numarul de telefon 021-315.68.75. Preţul unui bilet: 5 lei.
După prezenţa Hertei Muller şi a lui Adam Michnik la Bucureşti, tradiţia prestigioaselor Conferinţe ale Ateneului Român continuă luni, 30 mai, ora 19.00, printr-un nou eveniment, ai cărui protagonişti vor fi Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, si invitatul său special: scriitorul, ziaristul şi analistul politic Dorin Tudoran.
Tema întîlnirii: Un ideal pierdut: normalitatea.
Evenimentul este organizat de Filarmonica „George Enescu”, cu sprijinul Editurii Polirom.
Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România şi Editura Paralela 45. Coproducator: TVR Cultural.
Dorin Tudoran (nascut la 30 iunie, 1945, Timişoara), scriitor, ziarist şi analist politic, membru al PEN-Cluburilor american şi francez şi de patru ori laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din România.
De peste 10 ani lucreaza în domeniul dezvoltării internaţionale şi al promovării valorilor democratice, fiind unul dintre cei patru membri ai echipei executive a unei organizaţii nonguvernamentale care a desfăşurat programe de sprijinire a reformelor democratice în 120 de ţări ale lumii.
În prezent, este director al Democracy Fellows Program, World Learning, Washington, DC, SUA. A conferenţiat în peste 50 de universităţi occidentale şi americane, a lucrat la postul de radio „Vocea Americii”, a lansat şi condus trei publicaţii apreciate (Agora, Meridian şi Democracy at Large).
Dorin Tudoran, disident: pe 7 aprilie 1984, Dorin Tudoran depune o cerere prin care invoca dreptul de a emigra, împreună cu familia. În faţa refuzului autorităţilor de a-i răspunde, îi adresează, pe 1 august 1984, un memoriu lui Nicolae Ceausescu, în care afirma, între altele: „ca scriitor, cetăţean şi părinte m-am convins definitiv că între credinţele mele cele mai profunde despre Om şi Drepturile sale inalienabile, Libertate şi Democraţie, Dialog şi Opinie, Cinste şi Echitate, Cultură şi Educaţie, Patriotism şi Sacrificiu etc. şi realităţile româneşti de azi există o prapastie de netrecut”. (vezi textul acestei scrisori, aici: https://vasilegogea.wordpress.com/2010/10/11/dorin-tudoran-eu-fiul-lor-doar-infierat-amintiri-despre-un-viitor-furat/ ) Pe 8 aprilie 1985, este convocat la Procuratura Municipiului Bucureşti şi ameninţat cu un proces penal. La 25 aprilie 1985, declară greva foamei şi încearcă să obţină o audienţă la Consulatul SUA din Bucureşti. Este transportat (împreună cu fiica sa în vîrstă de 8 ani) la sediul Secţiei 1 Miliţie Bucureşti, unde este anchetat şi retinut timp de 12 ore. Pe data de 6 iunie 1985 încetează greva foamei. Pe 24 iulie 1985 pleacă din R.S.R. Se stabileste în SUA.
Cele mai recente cărţi: Eu, fiul lor. Dosar de securitate (Polirom, colecţia „Document”, 2010) şi Pisicuţ (Somnografii) – Editura Paralela 45, seria „Premiul Eminescu, Opera Omnia”, 2011.
Cărţi publicate:
Poezie
Mic tratat de glorie (1973), Premiul Uniunii Scriiitorilor din România pentru debut
Cîntec de trecut Akeronul (1975)
O zi în natură (1977), Premiul Uniunii Scriitorilor din România
Uneori, plutirea (1977), Premiul Uniunii Scriitorilor din România
Pasaj de pietoni (1978)
Semne particulare (antologie, 1979)
De bună voie, autobiografia mea (1986)
Ultimul turnir (antologie, 1992)
Viitorul facultativ/Optional Future (editie bilingvă, 1999)
Tînărul Ulise (antologie, 2000)
Publicistică
Martori oculari (în colaborare cu Eugen Seceleanu, 1976)
Biografia debuturilor (1978)
Nostalgii intacte (1982)
Adaptarea la realitate (1982)
Frost or Fear? On the Condition of the Romanian Intelectual (Traducere și prefaţă de Vladimir Tismaneanu, 1988)
Onoarea de a înţelege (antologie, 1988)
Kakistocratia (1988), Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Asociatiei Scriitorilor Profesionişti din România – ASPRO, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul revistei Cuvîntul – „Superlativele anului”
1992 – Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România
2001 – Premiul Adevărul Literar şi Artistic (ALIA)
2009 – Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia
Adaos din partea administratorului acestui blog: NORMALITATEA n-o murit, doar un pic s-o hodinit!
Cum nu am reuşit să fiu în sala Ateneului, la „conferinţă”, şi încă nu ştim dacă şi cînd TVR va programa o înregistrare a ei, adaug o fotografie realizată de Liviu Ioan Stoiciu, pe al cărui blog se poate citi şi un „proces verbal” al dialogului: http://www.liviuioanstoiciu.ro/2011/05/in-romania-e-la-vedere-anormalitatea-acceptam-lucruri-inacceptabile-m-a-interesat-de-ce-turnatoruls-a-dovedit-a-fi-atat-de-ticalos-3/ .
Ion Ionescu
mai 17, 2011
Cineva (@Zitta, si ii multumesc) a pus doua link-uri la doua inregistrari cu d.l Dorin Tudoran, cu prilejul unor discutii-interviu ceva mai vechi, dar actuale! Sper ca nu se va supara nimeni daca le pun si eu si aici, ca pentru a ne pregati pentru aceasta intr-adevar „intilnire de gradul zero”.
http://www.tvr.ro/inregistrari.php?file=DATA-2011-02-09-15-48.flv&id=Literatura%20de%20azi
http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/diverse/dorin-tudoran
Nu vom fi toti sub cupola Ateneului pe 30 mai, dar prin transmisiunea tv vom fi sigur sub cupola bunului simt critic, al onestitatii si exemplaritatii umane.
vasilegogea
mai 17, 2011
@Ion Ionescu
Frumos spus! Sunt toate datele ca asa sa fie.
De suparat, nu se supara nimeni pe-aici, ba, mai mult, multumim pentru dar!
ovidiupecican
mai 17, 2011
Dragă Vasile,
Am citit ce zici și mă surprinde un singur detaliu, subiectiv. Zici că este vorba despre PRESTIGIOASELE conferințe de la Ateneu. Mă rog, numele celor implicați până acum sunt sonore, nimic de zis. Și totuși, am o rezervă. De unde provine ea și de ce nu le-aș zice ”prestigioase”? Pentru că se derulează între amici. Când zeii se adună în jurul mesei, dacă ne gândim la Hellada putem numi asta OLIMP. Când ar descinde, aceiași, printre muritori, am avea, cred, o întâlnire… prestigioasă.
Ce vreau să zic, dincolo de considerațiile de mai sus: când asemenea țeremonii cărturărești se fac în interiorul aceleiași – scuze! – găști/ coterii/ grupări e… un chef cu prietenii. Relațiile dintre amfitrioni și Michnik sunt vechi și consolidate. Să îl văd eu o dată pe Michnik circulând prin alte cercuri de intelectuali românești… Dar așa ceva nu se va întâmpla, filierele descinderilor lui sunt aceleași. Ai putea spune că dna Hertha Mueller nu poate fi suspectată de așa ceva, după cum atestă și tonul ei cu totul neconcesiv înregistrat cu prilejul știut, la Ateneu. Et pourtant: nu mie îmi scoate la înaintare dl. Liiceanu, gazda afabilă a întâlnirii, serie de autor. Nu?
Despre relația cu dl. Manolescu a amfitrionilor citați nu am noutăți. S-a consolidat în timp. Poate Dorin Tudoran să fie un pic altceva… Cu siguranță are o legitimitate civică și intelectuală mai apăsată.
… Poate nu am dreptate. Dar chestiunea cu calificarea drept „prestigioasă” a seriei de întâlniri îmi pare un pic pripită. Că și prestigiul ăsta, bată-l norocul, se acumulează în timp. Și una e prestigiul fiecăruia în parte, și alta cel al întâlnirilor ca atare. Parcă.
vasilegogea
mai 18, 2011
@ovidiupecican
Draga Ovidiu,
formularea nu imi apartine: eu am reprodus doar afisul oficial al evenimentului. Prin urmare, nu eu „zic”, ci Ateneul, care e organizatorul. Pe de alta parte, sunt de acord cu tine in acest punct: nu totdeauna insumarea a doua prestigii dau un prestigiu mai mare! Cred, insa, ca problema reala e cea a autoritatii. Prin urmare, a credibilitatii. Din acest punct de vedere, Dorin Tudoran mi se pare „favorit”!
InimaRea
mai 18, 2011
Titlul conferinţei e patetic-pompos. De cînd e normalitatea un ideal? Normalitatea alfabetizării, a funcţionării intestinului gros, a succederii anotimpurilor – tot atîtea idealuri? Apoi, normalitatea lui Manolescu-Tudoran este şi-a tuturor – hai, a majorităţii celorlalţi? Dar, dacă ceilalţi ar fi majoritari în ideea că trăim în normalitate, nu apare cuplul prestigios ca susţinător al altei normalităţi? Care din ele „e mai normlă”, atunci?
Cu-adevărat nostim îmi apare că tocmai Dorin Tudoran – înverşunat anti normalitate, atunci cînd imensa majoritate a românilor trăia „normal” – pare a propune, cu acel prilej, o normalitate, oricare-ar fi aceea. Nici Manolescu nu-i normal – dacă la normă ne gîndim. Cum poate fi normal un critic şi istoric literar excepţional?
Pînă la urmă, trebuie privit cu atenţie paradoxul că oameni excepţionali propun normalitatea ca ideal. Ar fi ideal dacă ar fi normalitatea excepţionalului.
De acord cu d-l Pecican – „prestigioase” e nepotrivit spus despre întîlnirile de la Ateneu. Bine că nu le-au spus organizatorii „tradiţionale”. Noi ar trebui să netezim un pic entuziasmul prestigios al afişelor de 5 lei, amendînd o vorbă franţueazescă: Trois foies n’est pas coutume. C’est plutot un clichee voire un tique.
vasilegogea
mai 18, 2011
@InimaRea
George, monşer, cum îi spuneam şi lui Ovidiu: titlul e al Ateneului. poate că şi-a lăsat, şi aici, urma/umbra aceluiaşi „al dracu’ ” Nenea Iancu: nu era el membru fondator şi activ al Biroului Societăţii Ateneului? Pe de altă parte, dacă lumea ar fi „normală” în întregul ei, normalitatea n-ar mai putea fi percepută, prin urmare nici definită (ca să nu mai spun că ar fi şi teribil de plicticoasă). Nu suntem normali exact în măsura în care încercăm să scăpăm, vorba lui Noica, „din statistică”! O definiţie negativă a normalităţii îmi sugerează că „normal” ar fi să-l vedem, la Ateneu (şi, în transmisiune directă, la TVR) pe Paul Goma! Lumea trebuie să fie „normată” şi „normală” în limite suportabile.
InimaRea
mai 18, 2011
Monşerule, am înţeles că titlul e al Ateneului. Totuşi, prestigiosul cuplu l-a acceptat, nu? Eu aş mai fi vorbit cu organizatorii, poate precizam – măcar – ce drac de normalitate s-a pierdut ca ideal. De pildă – Normalitatea americană (occidentală) – un ideal pierdut. Apoi, de ce „ideal”? Idealurile nu pier, se doar ratează. Cînd ne consolăm noi că şi drumul/efortul contează, chair dacă… Atunci, mergea ca titlu „Normalitatea occidentală – un pariu pierdut?” Să rămînă şi-o ţîră de ideal, totuşi – doar n-om fi ajuns chiar toţi pe culmile disperării. Fiindcă, de-am fi ajuns, la ce-am mai da 5 lei pentru Atenei?
vasilegogea
mai 18, 2011
@InimaRea
Nu stiu daca, da’ mai degraba cred ca nu, a intrebat cineva „prestigiosul cuplu” despre formularile de pe afis. Ei, si dac’ acum i i deal, las’ c’a fi si… vale!
N.brasoveanu
mai 19, 2011
Gogea, cine drac’ e acest Inima Rea , ca e destept foc… C e normalitate , bre, vorba lui Nichita, este un ideal? Si Dorin si Manolescu si nu multi altii au scris evitand, mai putind lovind, normalitatea de sub dictatura sau a dictaturii, zau ma doare inima, ce normalitate vrea afisul ala, ca sa zic asa ? sa nu supar confratii…
N.brasoveanu
mai 19, 2011
Care normalitate, pentru Dumnezeu? Aici e noapte , incerc sa adorm, dar normalitatea …afisului nu-mi da pace, la voi e dimineata, canta cocosul, treziti-va… din somnul far’ de moarte…Care normalitate , vin si zic, ca sunteti oameni inteligenti….? Inca o …conferinta despre normalitate ca asta anuntata, la Ateneu, si devenim insomniaci…
O zi luminoasa va doresc. SANATATE.
Scuzati greselile de…tastatura…
vasilegogea
mai 19, 2011
@N.brasoveanu
Va dau un link, poate va va fi de folos: https://vasilegogea.wordpress.com/2010/07/02/inima-rea-turnul-din-severin-in-cetatea-sucevei/ .
Acu’ rasare soarele!
N.brasoveanu
mai 19, 2011
l-am citit pe Inima Rea din Suceava .Are stiinta scrisului, dar subiectul e mititel de tot. Cu biserica sau fara, acest specimen, ramane, in ascuns, ce a fost…Pune-l in post din nou si vezi cum ii ies naravurile vechi la suprafata. E plina „sticla” cu astfel de personaje cu retorica falsitatii in gura si aici, la noi, in emigratie…
Un prozator, insa, nu urmareste personajul, uniforma si uniformitatea semanatorista a acestuia, ci cauta sa descopere mecanismul malefic care in dirijeaza, pana la desfiintare. Inima Rea are bisturiul in mana…
Ion Ionescu
mai 31, 2011
Pina apare pe undeva inregistrarea de la Ateneu, iat inregistrarea emisiunii de la TVR cu Eugenia Voda: http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/diverse/dorin-tudoran .