Am îndrăznit – romantic şi inconştient – să spun în zilele Revoluţiei anticomuniste din Decembrie 1989 că gaura din tricolorul naţional simbolizează absenţa nedreaptă a Basarabiei din trupul ţării.
Golul din drapel a fost ţesut repede la loc, ba a devenit chiar zid prin semnarea pripită a unor tratate aberante. Anii au trecut şi viitorul Basarabiei a devenit, încet-încet, trecut. Un trecut adăugat la zestrea de „ţinut minte” pe care Eminescu o invoca la 6 octombrie 1878, în Timpul, atunci cînd, drept „răsplată” pentru cei peste zece mii de morţi jertfiţi în războiul ruso-turc, României i-a fost din nou amputată o parte a fiinţei.
Scria Poetul:
„Deci Basarabia s-a dus de unde nu se va mai întoarce, în sînul negrei străinătăţi. În zadar moldoveanul va mai privi în zile senine din vîrful Ceahlăului în zarea depărtată Ismailul, Cahulul, Bolgradul şi ţărmii Mării Negre, în zadar va vedea departe, ca margine a orizontului său, Cetatea Albă şi Chilia; ceea ce va vedea din punctul din care Alexandru cel Bun va fi rotit ochii pentru a-şi măsura cu agerimea lor, ceea ce va vedea va fi pămînt înstrăinat. În zadar îşi va aduce aminte omul cunoscător de cele trecute,cumcă, tari ori slabi, în trecut nu s-a găsit unul dintre noi care să consfinţească pierderea pămîntului sfînt al patriei, astăzi va găsi sute de oameni, aleşi în Sfatul ţării, cari au căutat zile întregi formula ca să scape de acel pămînt, căutînd a masca cu fraze patriotice lipsa lor de statornicie şi de bărbăţie, lipsa lor de adevărat şi energic patriotism.”
Amintirile despre Basarabia seamănă, deja, cu mitul Atlantidei: atîta doar, că prima se scufundă lent, nu în oceanul planetar ci într-un ocean al uitării.
(Extras din volumul Vasile Gogea, (Re)citindu-l pe Eminescu. În umbra Timpului, Editura Charmides, 2000)
Virgiliu Culiceanu
iunie 16, 2011
Bine ales citatul, domnule Gogea. „Romanul absolut” stia in vorbe putine, dar bine cumpanite, sa rosteasca maximum de adevar, cu maxim de impact.
Atat doar ca Basarabia implacabil va reveni la locul ei, asa cum implacabila este facerea unui copil, pornit sa se nasca.
vasilegogea
iunie 16, 2011
@Virgiliu Culiceanu
Sper din toata inima sa aveti dreptate, d-le Culiceanu. Ma tem, insa, ca acest copil sa nu se nasca mort, de vreme ce nu pare sa-si asume nimeni raspunderea pentru „cezariana”!
Virgiliu Culiceanu
iunie 16, 2011
Nasterea este deja pornita, pe cale naturala, nu mai este nevoie de cezariana. Tot mai multi tineri romani din jurul Romaniei invata in Romania, iar acestia nu pot fi opriti, nici de catre politicieni. Sunt si greu de ucis …
Ion Ionescu
iunie 16, 2011
In urma cu un an d.l Gogea ne oferea un exceptional text de Petru Cretia, inspirat de masca mortuara a Poetului. Cred ca in fiecare an, la 15 iunie, ar trebui sa recitim cu totii acest text, astfel ca am sa dau legatura cu el: https://vasilegogea.wordpress.com/2010/06/14/petru-cretia-despre-ultimul-chip-al-lui-eminescu/ .
vasilegogea
iunie 16, 2011
@Ion Ionescu
Va sunt indatorat pentru ca v-ati amintit! Sigur, as fi putut relua pur si simplu acea postare, dar ea exista si iata ca isi mai aminteste cite cineva de ea!
Gheorghe Iosif
iunie 16, 2011
http://www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=221.330
Am oferit citatul, aceasta scanteie a gandirii, simtirii si expresiei eminesciene si altora (cu linkul de rigoare spre Gogea`s Blog).
P.S. Era rost de „ceva vacanta” s-au ma insel?
vasilegogea
iunie 16, 2011
@Gheorghe Iosif
Multumesc, Gigi!
Da, era vorba, dar s-a aminat putin. Citeva zile…
Oleg Garaz
iunie 16, 2011
in „Territoria” imi priveam patria mea intre doua rauri ca o „Mesopotamie”, de ce nu? Prut si Nitru, „Tirgu'” si „Eufrat”, insa imaginea cu Atlantida vine ca o trezire cruda la realitatea pe care nu am vrut si nici nu vreau s-o accept in pofida situatiei de fapt. Au trecut douazeci de ai de la podurile cu pricina si pentru a merge acasa am nevoie de pasaport. Alegerea a fost una simpla – vrei a fii roman, atunci stai dincoace de Prut, vrei a ramai basarabean – stai la tine acasa. Cam atat. Si nici o clipa ideea ca acest „acasa” este al nostru, al tuturor romanilor. Merci pentru postare.
vasilegogea
iunie 16, 2011
@Oleg Garaz
da, Oleg, „Territoria” este o carte care merita mai multa atentie! Ma tot pregatesc s-o prezint. Mai ai putintica rabdare!
In ceea ce priveste alegerea (dramatica) pe care trebuie s-o faceti voi, cei de pe malul sting al Prutului inteleg ca nu e usoara deloc. Fara sa vreau sa fiu cinic, am impresia ca „unirea” Basarabiei cu Romania se face astfel: persoana cu persoana, dar fara „pamint”. Adica, asa cum spui, fara tara. Sigur, politica europeana a momentului ne spune ca singura cale este integrarea comuna in aceasta „casa” mai mare. n-as vrea, insa, sa „trezesc” acum euro-scepticii (nu ca pe mine m-ar da optimismul afara din casa!).
Iancu Motu
iunie 17, 2011
Tocmai ce m-ai cam trezit Vasile chiar dacă sciu la ceas târziu din noapte. Şi uite cum pică subiectul atât de dureros al Basarabiei în tumultul altuia ce poate deveni de-a dreptul periculos. Şi o spun în gura mare: Transilvania şi ungurii, secuii sau cum s-or mai da acum. Şi toate în numele unui aşa zis spaţiu comun zis Europa. Dacă această alcătuire ce nu prea are grijă de sine însuşi ( fără Germania ar cam cădea de pe scaun) îmi spune că pot fi român în ţara mea, cu Basarabia alături ( în sensul revenirii cu noi) dar nu prea face nimic este o altă vorbărie goală. Pentru că, din păcate, aceeaşi Europă ( ceva de care americanii râd şi întreabă care îi este numărul de telefon, al UE) îmi arată mustrător indexul şi îmi cere să nu mai acord cetăţenie română românilor din Basarabia, că vezi Doamne, nu sunt cetăţeni ai spaţiului comunitar. Pentru că aceeaşi Europă tace precum dânsul în iarbă când iredentismul unguresc îmi cere să recunosc ceva ce nu prea există, deşi coana Europa a stipulat clar că nu există drepturi colective…. Şi atunci ce ne facem? Ne lamentăm? Unul dintre corespondenţi scria, foarte bine, că basarabenii vin la noi şi sunt cetăţeni români. E absolut normal. Dar ţinuturile de dincolo de Prut? Tare mi-e teamă că preconizata naştere pomenită mai sus nu o să aibă prea mari şanse de reuşită pe cale naturală. Nici măcar o „cezariană” nu o văd prea curând posibilă pentru că nu avem Cezari! Altfel spus când aşa zisa noastră diplomaţie este mai bleagă şi mai căcăcioasă şi decât a unei republici din Africa se ocupă cu furatul de voturi din străinătate nu te poţi aştepta la ceva cât de cât demn. Oare ce ar fi scris şi spus în gura mare Eminescu despre ce se petrece acum la noi?
Mara
iunie 17, 2011
Domnilor, sa ne amintim de succesul Romaniei la procesul cu Ucraina la Marea Neagra. Acolo diplomatia si expertii in drept international au demonstrat ca se poate. De ce nu se pot mobiliza si acuma si sa consacre ca nul si neavenit Tratatul criminal L-M. unde si-au dat mina doua regimuri criminale, cel nazist si stalinist? Ar fi o baza legala prin care optiunea revine mai apoi Romaniei, prin referendum. Cine stie sa-si urmareasca interesul merge pe calea cea mai sigura, de ce sa lasi aceasta problema la latitudinea UE sau a R.Moldova unde procesul de rusificare este permanent in lucru cu efecte dezarmante. In ritmul acesta in 10 ani procentele 60%(romani) – 40%(rusofili) se rastoarna in favoarea rusilor. Si atunci chiar nu se mai poate face nimic.
vasilegogea
iunie 17, 2011
@Mara
Interventia d-voastra contine mult bun simt. Ramine, asa cum constatati, intrebarea: „de ce?”. Si, cum intuiesc din comentariul d-voastra, cred ca sunteti de acord ca nu de „raspunsuri diplomatice” e mai ales nevoie, ci de „acte de suveranitate energice”.
Ştefan Doru Dăncuş
iunie 17, 2011
„Ne e silă”…
Mara
iunie 18, 2011
Rectific – Pactul criminal Ribbentrop – Molotov.
vasilegogea
iunie 18, 2011
@Mara
Toata lumea a inteles despre ce e vorba. dar, d-voastra vreti o „rectificare” dupa o vreme. Bine, s-a facut. Ce sa mai facem?