Urmăresc de cîţiva ani buni, în fiecare an desfăşurarea Turului ciclist al Franţei (cînd am timp, le urmăresc şi pe cele ale Italiei sau Spaniei, dar pentru „marea buclă” îmi fac timp în mod special). Am ajuns, încet-încet iniţiat în acest sport, în general şi, mai ales, în „bucătăria” Turului. Prin „bucătăria” marelui spectacol sportiv nu înţeleg, cum v-aţi aştepta poate, „culisele”, „miturile”, „dezvăluirile” legate de dopaj, sponsori, cîştiguri. Vizez pur şi simplu ceea ce poate vedea oricine dacă ştie privi excepţionalele transmisiuni în direct, pe Eurosport. (Nu ştiu de ce nici o televiziune din România nu mai preia aceste transmisiuni.) Urmărind Caravana Turului, parcurgînd Franţa de la nord la sud şi de la est la vest, poţi descoperi ce înseamnă administraţie publică locală reală. Îi vezi rezultatele la fiecare kilometru. O simţi prezentă din vîrful Pirineilor pînă la ţărmul Mediteranei sau al Atlanticului. Este o mobilizare generală, naţională, dar la nivel local. De vreo doi ani mă întreb dacă n-ar trebui ca Guvernul României, prin Ministerul administraţiei şi internelor, să oblige pe toţi primarii noştri să urmărească „cu creionul în mînă” acest eveniment mult mai mult decît sportiv. Ca un fel de „şcoală de vară”, la distanţă şi, în plus, şi gratuită! Apoi, să fie examinaţi, evaluaţi. Nu mă interesează Ministerul sportului sau al turismului. Nu, ci primarii şi consilierii locali. Pentru că pe aceştia îi aleg cetăţenii.
Dar, să fie acesta doar un vis, de Ziua Naţională a Franţei !
( Vezi traseul ediţiei din acest an a Turului: http://www.youtube.com/watch?v=21S_y0WH7x0 .)
culai
iulie 13, 2011
Subscriu & jE !
Cu inteligentă inginierie, impresarii şi finanţatorii Tour-ului, l-au de-tournat (dacă tot nu prea mai aveau ce arăta: nici pe şosea, nici prin culise), apropiindu-l de formele tot mai atractive ale etapelor. Prim-gros-planuri şi panoramice din elicopter, degustări, serbări ad-hoc şi de tradiţie arată că Franţa e Franţa!…
Iar noi, tot noi.
Dar, şi plusez:
Îngeloziţi, Italienii i-au ajuns repede din urmă pe frânci. Fiindcă, anul acesta, Italia a organizat un Giro aproape fără de reproş: între prezentarea etapei (pe bicicletă, de un cronicar, cu o zi înainte), la umpluturile apetisante-n imagini, cultură şi tradiţii ale locului, plus spectaculoase reluări când era cazul şi până la Rezumatul serii, peninsularii au dat şi ei o bună lecţie de înaltă şcoală industriei-fâs-blonde-a-turismului neoaş.
Numai că, mi-e teamă să nu se ceară (primarii, tour-operatorii) în documentare „pe teren”, fiindcă – pre cât vor cheltui – nu vom ieşi, ba din contra, din criză aşa de uşor ca alţii, care-şi văd cuminţi de-ale lor şi nu se&ne tot „aliniază”…
vasilegogea
iulie 13, 2011
@culai
Corect ce spuneti. Chiar temerea d-voastra e indreptatita, de aceea am si mentionat „invatamint la distanta” si „gratuit” (dar nu in sensul ca e platit de „stat”!). Nu e nevoie „sa se ceara afara” pentru a vedea (chiar din elicopter!) cum sunt facute sensurile giratorii, bordurarile, trotuarele, „insulele” ce separa sensurile de circulatie in localitati (pina la cele mai mici), absenta stilpilor de pe marginea drumurilor, intretinerea rigolelor, participarea masiva si vesela (sigur, fara „convocator”) a populatiei, cum arata culturile agricole, dealurile, muntii, riurile… si multe altele, de aia spuneam ca trebuie privit „cu creionul in mina”>
Dorin Tudoran
iulie 13, 2011
@ Vasile Gogea
Si eu ma uit cu atentie, draga Vasile, la turul asta. Atat de atent ca i-am zarit pana si pe Consulul General al Romaniei la Marsilia si consateanul sau de partid, Gheorghe Falca, intretinandu-se reciporc la un pahar de Calvados.
Dar, Francia n-are nici o vina in chestiunea asta, asa ca vin si zic „Vive la France!”, cu marea bucla, cu tot!
vasilegogea
iulie 13, 2011
@Dorin Tudoran
Domnule, ce ochi ai! Mi s-a parut si mie, da’ m-am intrebat ce sa caute Consulul acolo? Ori de unde anul asta Turul nu trece prin Marsilia. Oricum, il credeam ocupat prin vreo savonerie, ca are destule de spalat! Poate de aia o fi si Falca prin preajma…
Dar, vorba ta: „Vive la France!”.
Dorin Tudoran
iulie 13, 2011
@Vasile Gogea
Daca nu se duce Mahomed la munte, vine muntele la dansul. Daca nu treceTurul Frantei prin Marsilia, trece Marcelica prin turul pantalonilor „deplomatici”.
De ramas, ramane cum am stabilit: „Vive!”
vasilegogea
iulie 13, 2011
@ Dorin Tudoran
Aferim!
Octavian Sergentu
iulie 14, 2011
Vive la France! Badie Vasile, eu optez pentru „a la vie comme a la guerre!”, dar nu in varianta tradusa de bolsevicii „moldovenisti” in anii postbelici de „asta e jie, asta e gara!”
Numai bine cu Turul Frantei!
Sare'n Ochi
iulie 14, 2011
„Nu ştiu de ce nici o televiziune din România nu mai preia aceste transmisiuni” – he, he! pai, daca nu-i cu Gigi Becali fluturand euroi, sau cu Borcea mozolindu-se-n aeroport cu noua-i mandra, sau cu Pinalti faultand limba romana… pentru ce sa preia? nu face rating decat daca debordeaza de prostie sau daca improasca cu sange pe ecran.
vasilegogea
iulie 14, 2011
@Octavian Sergentu
Apoi, lasa nepoate, ca nici cu ispravniceasa Chirita, nu stam mai bine cu traducerile din/in limba lui Moliere!
Merci pentru urare!
vasilegogea
iulie 14, 2011
@ Sare’n Ochi
Pai, tocmai asta e: ca prostia coboara „scaunul” de la cap la… „tur”!
Serios vorbind, insa, ma intreb (iarasi naiv!) de ce nu s-ar pune de acord Liga primarilor (de orice culoare) sa pregateasca ei, pentru anul 2015 (sa zicem, cum se programeaza deja Turul Frantei), Turul Romaniei si „reabiliteze” un traseu bine ales – nu pe autostrada (oricum nu prea avem), ci pe drumuri judetene si comunale care traverseaza zone cu potential turistic istoric, etnografic si ecologic real. Asta e „colaborare pe proiecte regionale”!
Ion Ionescu
iulie 14, 2011
@D.le Vasile Gogea,
imi pare ca ati surprins un aspect esntial: am in vedere faptul ca, spre deosebire de jocurile (olimpice, asiatice, pan-americane) sau campionatele (mondiale, europene,s.a.m.d.) care au nevoie de pregatirea uneia sau citorva locatii fixe, o competitie precum le Tour de France (dar ca si raliul Paris_Dakar) care e itineranta, in deplasare, prin spatii publice, presupune o conlucrare exemplara, o coordonare a zeci de factori locali ca si a populatiei din zonele travesrsate de eveniment.
Ce sa mai spun: ca la noi o salvare nu trece de granita judetului chiar daca are un caz grav la numai un kilometru in teritoriul judetului vecin, desi se afla mai aproape decit statia de salvare careia ii e arondata localitatea aflata in nevoie? Ca iarna, plugurile pentru deszapezire se opresc la fel acolo unde e indicatorul limita de judet, chiar daca mai incolo, citeva zeci de metri niste oameni risca sa inghete impotmoliti in nameti?
Da, e un vis frumos, dar cum spuneati, din pacate de Ziua Frantei!
Iancu Motu
iulie 14, 2011
Dragă Vasile,
nu prea am timp să scriu că încep să mă agit! Începe, nu peste mult timp, transmisia în direct a defilării de la Paris. Iar eu mă dau în vânt după ce se vede între Arcul de Triumf şi P-ţa. Caroussele în fiecare an de 14 iulie. Şi, mai ales după cei care defilează ultimii: Legiunea Străină. Şi, sunt convins, nu voi avea ocazia să-l văd pe consulul de la Marsilia ( excelentă remarca d-lui Dorin Tudoran! plină de substanţă şi mai ales de umor) şi nici vreo falcă. Cunosc pe cineva care se dă în vânt după Marea Buclă. Atât de mult încât, deşi este un biet bugetar ( adică un pârlit de dascăl de limbă frâncească), face pe dracu-n patru, în fiecare an, şi ajunge cumva să vadă măcar o etapă sau două. De obicei îşi umple „ghiozdanul” cu aparate foto, pe lângă slana, brânza şi, desigur, ţuica aferentă turistului român. Doarme pe unde apucă, dar se duce să vadă. Şi ce fotografii aduce! Ca să n-o lungesc, Vive la France! Doar e sora noastră mai mare, nu? Mă întreb dacă dânsa ştie chestia asta!
culai
iulie 14, 2011
Şi Ambundenţa Nesmintită a Copacilor cu Majestuoase Coroane.
Şi lipsa desăvârşită a firelor şi cablurilor aeriene, deşi-s mult mai electrificaţi decât noi.
Şi politicoasa toleranţă din trafic, unde/când nu se claxonează tembel şi înjură pocit în toate jarg-argourile evropene…
Şi pistele de mii-km pentru alergători şi biciclişti…
Şi florile ce nu lipsesc, aproape, de pe pervazele caselor…
Şi câte şi mai câte!
culai
iulie 14, 2011
Que Vive la Mere, toute en Deuil!
InimaRea
iulie 14, 2011
Vive la France, qu’elle sache ou non que la Roumanie est sa soeur cadette!
Dragă Vasile, plăcerea ta de a urmări Turul Franţei mi-a amintit plăcerea mea de a citi Sportul Popular cînd descria Cursa Păcii, etapă cu etapă – pe vremea lui Gabriel Moiceanu. Îmi plăceau evadările, contraatacul plutonului, urmărirea evadaţilor. Eram fericit cînd plutonul înghiţea grupul evadaţilor, cînd victoria era decisă la sprint. Aproape că nu conta că mereu cîştigau nemţii or ruşii, pe mine mă interesa unde era echipa noastră, iar dacă Moiceanu îmbrăca – măcar o etapă – tricoul galben, era de ajuns.
De cînd ciclismul rutier nu mai e sport individual ci de echipă profesionistă, nu mă mai interesează căci alta-nţelegeam eu prin echipă, nu un concept strategic de a asigura mereu victoria lideerului echipei. Nu zic că, pe vremea Cursei Păcii, nu exista aşa ceva dar măcar nu se vorbea despre asta. Or, la vîrsta aceea, nu exista decît ce era vorbit, nu subînţelegeam nimic.
Virgiliu Culiceanu
iulie 14, 2011
Domnule Gogea,
Felicitari pentru asemenea propunere! Subscriu in intregime.
Rau n-ar fi sa se infiinteze un Tur al Romaniei, care sa oblige toti primarii sa treca din localitate in localitate, ca sa-si vada toti, toate hibele de gospodari. Cine stie, poate incep sa se trezeasca …
vasilegogea
iulie 14, 2011
@All
Va multumesc tuturor pentru interventii. Comentariile d-voastra nu fac decit sa intareasca ideea ca se poate!!!.
Dar trebuie , nu numai sa credem in asta, dar si sa stim sa facem!
Doar n-om fi noi chiar prostii Europei!
culai
iulie 16, 2011
Fără să mă dezic de ce-am spus mai sus, mă mai cuminţesc şi (mă) îndemn la prudenţă, pe viitor.
http://fr.sports.yahoo.com/10072011/70/tour-de-france-c-est-un-scandale.html
Privind acest video, completând cu replicile scrise-n subsol, se va vedea că nici în ţara crinilor nu-i totul pe roze…
vasilegogea
iulie 16, 2011
@culai
De acord. Incidentele cu motocicleta si masina care lovesc rutierii sunt incredibile. Asemenea incidente se mai intimpla si la alte competitii (raliuri de sosea, de ex., s-a intimplat chiar si in editia din acest an a Turului ciclist al Romaniei – o ciocnire ciclist-spectator). Dar eu facusem invitatia de a privi dincolo de ce se petrece strict pe sosea, la ceea ce se „mobilizeaza” in fiecare moment al desfasurarii evenimentului sportiv, in jurul lui. Cred ca veti de acord cu mine, ca cel putin din punct de vedere „promovare a imaginii”, sigla „marii bucle” este mai eficienta decit un copac intreg de „frunze”!
culai
iulie 16, 2011
Da!
Dar: bucla trece, copacii rămân, cu rădăcini şi coroane.