Un furt istoric, „sfinţit” sub „patronajul” Primului ministru! Update

Posted on august 20, 2011

11                Am postat aici  (https://vasilegogea.wordpress.com/2011/07/29/pentru-continuarea-dialogului-scrisoarea-sinodului-episcopilor-bisericii-romane-unita-cu-roma-greco-catolica-adresata-conducerii-bisericii-ortodoxe-romane/)  nu cu mult timp în urmă o Scrisoare a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică care invita, din nou, parcă prevenitor conducerea Bisericii Ortodoxe Române la Dialog. Răspunsul la această Scrisoare nu a fost tocmai cel aşteptat. Aş spune, chiar, că nu a fost deloc un răspuns, ci o nouă provocare. Despre ce este vorba, aflaţi din Comunicatul redat mai jos. Ceea ce mai trebuie să explicitez eu, este titlul acestei postări. Nu este nici o „metaforă” sau „joc  de cuvinte”. Titlul defineşte foarte exact o stare injustă de lucruri şi un anumit nivel instituţional de responsabilităţi şi răspunderi pentru aceasta. Pentru că, observ, aproape toată lumea „uită” că Ministrul secretar de stat pentru culte  nu este nimeni altul decît Primul Ministru. Din proprie voinţă. Să fie el doar ministrul unui singur cult? În acest caz ne-am afla într-o situaţie cel puţin anacronică, întrucît nu cunoaştem alţi miniştri ai unui singur cult, în afara celor ai cultului personalităţii. 

                  Cred că Primul Ministru ar fi înţelept dacă ar citi cu atenţie documentul care urmează şi, apoi, în calitate de Ministru al cultelor ar lua deciziile corecte.         

                            Comunicat oficial din partea Biroului de Presă al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Maramureș, față de evenimentul resfințirii Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”din Baia-Mare

       Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a luat la cunoștință cu stupoare și dorește să-și exprime punctul de vedere privind momentul aniversar a „100 de ani de existență” organizat de actuala Parohie Ortodoxă Baia-Mare I  „Adormirea Maicii Domnului”, precum și față de resfințirea bisericii parohiale, eveniment care va avea loc duminică, 21 august a.c.

       Ne exprimăm nedumerirea vizavi de acest eveniment, având în vedere faptul că această biserică este catedrală greco-catolică. Construită în anul 1911 de către canonicul Alexandru Breban, în mare parte din fonduri proprii, biserica a devenit catedrală în data de 5 iunie 1930, prin bula papală Sollemni Conventione a Papei Pius XI. În această catedrală a fost instalat episcopul greco-catolic Dr. Alexandru Rusu, în data de 2 februarie 1931, unde a rămas să-și păstorească credincioșii până la arestarea sa, în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948. După această dată, catedrala a fost preluată în mod abuziv de către autoritățile comuniste, în urma desființării Bisericii Greco-Catolice, prin Decretul 358/1948, fiind predată ulterior Bisericii Ortodoxe.

      Odată cu punerea în libertate a Bisericii Greco-Catolice, prin Decretul-lege nr. 9 din 31 decembrie 1989, prin care a fost abrogat Decretul 358/1948, catedrala a devenit obiectul a nenumărate revendicări, atât pe calea dialogului cât și, mai recent, prin justiție. Este regretabil că acest eveniment are loc înaintea soluționării litigiului privind proprietarul de drept al acestei catedrale. Subliniem faptul că doar Episcopia Greco-Catolică de Maramureș nu a intrat în posesia propriei catedrale episcopale, celelalte Episcopii greco-catolice din România preluându-și catedralele episcopale în ultimii 21 de ani. Acest eveniment aniversar, din păcate, nu are menirea de a rezolva situația, ci, dimpotrivă, poate fi calificat drept o falsificare a istoriei, o ștergere a memoriei și un furt al identității, lucruri care nu ajută nicidecum la restabilirea situției de drept. Făcând apel la înțelepciunea și spiritul creștinesc al ierarhiei ortodoxe maramureșene, avem speranța că în cel mai scurt timp situația juridică a catedralei se va reglementa în spiritul adevărului și al iubirii frățești.

               UPDATE. Între timp, a fost făcut public şi un răspuns din partea Bisericii Ortodoxe Române. Îl adaug, firesc, aici:

                Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului

      “Intelepciunea si spiritul crestinesc nadajduim sa se bucure de reciprocitate”

     “Cu surprindere s-a luat act de comunicatul de presa, intocmit de Episcopia Unita cu Roma a Maramuresului, referitor la evenimentul aniversar ce va avea loc duminica, 21 august 2011, la biserica Adormirii Maicii Domnului» din Baia Mare. Pentru a clarifica situatia creata, suntem nevoiti sa precizam urmatoarele< Biserica parohiala «Adormirea Maicii Domnului» din Baia Mare este intabulata in Cartea funciara pe Parohia Ortodoxa Romana Baia Mare I, cu hramul «Adormirea Maicii Domnului». Datorita faptului ca Parohia Ortodoxa Romana Baia Mare I este proprietara bisericii, ea are dreptul si obligatia de a intretine biserica prin lucrari de restaurare si reparatii, fara a fi nevoie de acordul unei alte institutii bisericesti. De-a lungul timpului s-au mai efectuat astfel de lucrari ce au fost urmate de slujbe de binecuvantare sau de resfintire. De aceea, ne este greu sa intelegem atitudinea Episcopiei Unite cu Roma (Greco-Catolica) de Maramures, tocmai acum, cand se serbeaza centenarul bisericii si cand Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a inaintat o propunere de continuare a dialogului intre cele doua Biserici romanesti.

    Prin urmare, «intelepciunea si spiritul crestinesc» care sunt cerute din partea ierarhiei ortodoxe din Maramures, in comunicatul de presa al Episcopiei Unite cu Roma din Maramures, nadajduim sa se bucure de reciprocitate din partea ierarhiei greco-catolice, in vederea gasirii solutiilor care sa-i apropie pe fratii romani si nu sa-i mentina intr-o continua tensiune”.

    (Semneaza Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului”)

    La prima lectură, mie (Vasile Gogea) acest răspuns mi se pare nesatisfăcător întrucît continuă să eludeze samavolnicia istorică prin efectele căreia BOR „a întăbulat în Cartea funciară” Catedrala Greco-Catolică. Mi se pare că Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului refuză să înţeleagă că aşa nu va putea să „întăbuleze” şi în  cartea de istorie, decît negativ, lucrarea sa. Am să-l citez pe istoricul Neagu Djuvara, care, într-un text dedicat problematicii Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolică din România: „…există un principiu de drept roman, azi respectat în toate ţările civilzate, că nu te poţi prevala de propria ta crimă ca să pretinzi că nu poţi îndrepta paguba.”