Recitiri necesare propuse de Mirela Roznoveanu

Posted on septembrie 20, 2011

8       Scriitoarea şi publicista militantă Mirela Roznoveanu (New York) a început (pe blogul personal http://vetiver2.wordpress.com/) o serie de republicări ale unor articole semnate de domnia sa, cu – deja mulţi ! – ani în urmă,  în cunoscutul săptămînal de atitudine anticomunistă, Lumea Liberă, editat la New York de regretatul Cornel Dumitrescu. Şocanta actualitate a acestor texte ar trebui să ne dea de gîndit. (Fără îndoială, este unul dintre scopurile urmărite de autoare, pentru care distanţa dintre Bucureşti şi New York nu pare suficientă pentru a-i slăbi interesul angajat pentru soarta ţării pe care a părăsit-o aproape alungată!) Faptul că realitatea românească este în situaţia de a trebui să accepte că texte ca acestea sunt încă necesare ne spune că în România timpul înaintează exasperant de încet, condamnîndu-ne la o întîrziere istorică de care nu vom suferi doar noi, ci şi generaţiile următoare.

         Îndrăznesc să sper că această serie de texte se constituie, totodată, şi într-un sobru şi adecvat omagiu adus amintirii generosului, neobositului, intransigentului, îndrăgostitului de libertate care a fost Cornel Dumitrescu.

         Aşadar, iată cea mai recentă invitaţie la recitire:

                 A ne aminti sau a ierta? de Mirela Roznoveanu. Publicat în Lumea Liberă din New York, 25 aprilie, 1998.

                Opera şi autorul nu pot fi despărţite, chiar dacă vie­ţile autorilor vor fi cu timpul uitate şi interesante doar pentru exegeţi, iar faptele reprobabile ale autorilor să­vîrşite în timpul vieţii lor nu vor împiedica geniul aces­tora să strălucească prin opere. Totuşi, faptele sunt fapte şi ele trebuie consemnate, judecate ca atare de timpul istoric în care s-au săvîrşit, ca şi de posteritate, mai ales cînd în joc sunt lucruri care privesc limba, poporul, fiinţa  unui neam. Un scriitor reprezentativ pentru ţara şi poporul său dă socoteală în faţa poporului şi a istoriei pentru faptele publice comise.
               Citeşte tot textul in pdf @ https://files.nyu.edu/mr24/public/Aminti&Ierta.pdfî

Posted in: Anamnesis