Vasile Muste, arhitectul piramidei de aer. A treia „uvertură” la Festivalul Internaţional de Poezie – Sighetu Marmaţiei – 2011

Posted on septembrie 28, 2011

4                               În finalul celei de-a doua „uverturi”  (https://vasilegogea.wordpress.com/2011/09/28/un-interviu-cu-poetul-echim-vancea-de-oncesti-a-doua-uvertura-la-festivalul-international-de-poezie-de-la-sighetu-marmatiei-2011/ ) a Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighet – 2011, poetul Echim Vancea încheia interviul acordat altui poet,  Adrian Alui Gheorghe, provocîndu-l pe acesta să răspundă, de această dată el,  aşa: „… dacă tot ne-au fost strămoşi nişte maramureşeni, de ce nu am revendica acum ceva moşteniri, în calitate de urmaşi? Măcar cît spaţiu ocupă horinca dintr-un prun dintre Rona de Jos şi Sighet, de exemplu … ! Sau cît aerul de sub un vers de Vasile Muste? Sau cît umbra de sub nucul din curtea casei lui Ghiţă Pârja şi a mamei Doca, din Deseşti, acolo unde Andrei Făt şi Măriuca Verdeş şi-au tras bucăţi mari de cer şi de cîntec, acolo unde ţîpuritura e un fel de „coloana infinită” brâncuşiană, numai că e vocală, de astă dată… „

                                Înainte de a pleca la gară pentru a mă lăsa pradă aventurii unui drum cu trenul pînă la Sighet, vreau să răspund unei părţi din întrebarea lui Adrian: „Sau cît aerul de sub un vers de Vasile Muste?”  Las, acum, pentru altă dată prezentarea volumului de aer dislocuit de poezia lui Vasile Muste, aşa cum l-au calculat geometrii de la Editura TipoMoldova, delimitîndu-l în paralelipipedul ce n-a ajuns încă prismă, Copilăria – Iubirea – Singurătatea, din seria (din cînd în cînd nepotrivit, căci prevestitoare de nedorite încheieri) numită Opera omnia. Am să spun doar că acest volum antologic ne aşează în lumină statura excepţională a unui mare poet. Calculul întîrzierii ninsorilor, retragerea, de noapte sau în zori, în oglindă, clopoţirea frigului şi prăşitul iluziilor, măsurarea umbrei din grădina de scris, plînsul ierbii la hotar, pîndirea zorilor şi alte asemnea aducătoare de glorie deşartă preocupări ocupă timpul copilăriei, iubirii şi singurătăţii poetului. Iar cînd îi rămîne timp liber, sună din corn adunarea la Festivalul de Poezie!

                                Dar, care ar fi răspunsul la întrebarea uncheşului Echim ? Iată-l, găsit formulat cum nu se poate mai bine, deşi nu ştia că răspunde şi altei întrebări decît aceea privitoare la uimire şi bucurie, pe un blog, în cuprinsul căruia mă refugiez uneori pentru a suplini nişte absenţe:  http://samsara11.wordpress.com/2011/08/11/toaca-umbra-piramida-in-rasarit-de-sarbatoare/.

                 Toţi faraonii Egipetului n-ar fi putut construi o asemenea piramidă, cum poeţii chemaţi la Sighet de arhitectul Vasile Muste o fac în fiecare an. Ca să umple aerul de sub cerul unui vers. Cum sper să se întîmple şi anul acesta, în care avem noroc de o toamnă numai bună pentru a o lua grăbiţi înapoi în copilărie.

                  Deci, la drum:

                            FESTIVALUL

                  INTERNATIONAL DE POEZIE

       Ediţia a XXXVIII-a, Sighetu Marmaţiei, 29sept.-1 octombrie 2011

                                              PROGRAM

Joi, 29 septembrie, ora 11,30, Casa municipală de Cultură:

Deschiderea FESTIVALULUI

                              *

Ora 13,00, Colegiul Naţional  DRAGOŞ  VODĂ, Liceul  REGELE FERDINAND:

INTÂLNIREA SCRIITORILOR CU TINERII

  Ora 17,00,  SALA FESTIVALULUI:

LANSARE DE CARTE:  SZETMARTONI  JANOS şi GHEORGHE PÂRJA

Ora 17,30 SPECTACOL DE POEZIE şi MUZICĂ

Recital: DUCU HOTIMA * Recital: CLAUDIU PINTICAN

Ora 19  FESTIVITATEA DE PREMIERE                               

                                             *

 Vineri, 30 septembrie, ora10,30, SALILE de EXPOZIŢII:

INTELECTUALII ŞI DEMOCRAŢIA (I)

Moderator Gheorghe Grigurcu

                                                      *

Ora 11, 45:  GRIGURCU 75  –  MOMENT POETIC în lectura autorului

                                  * 

Ora 12:   LANSĂRI DE CĂRŢI

apărute la Editurile TIPOMOLDOVA, GRINTA, CHARMIDES

                          *

Ora 13,00: Sala RADIO SIGHET:

Vernisajul expoziţiei de pictură  SZANTO ANDRAS

                                  * 

Ora 17, Deseşti:

SERILE DE POEZIE  NICHITA STĂNESCU

                   *

Sâmbătă, 1 octombrie, ora 11,00,  Casa Ioan Mihaliy de Apşa:

Masă rotundă  INTELECTUALII ŞI DEMOCRAŢIA ( II)

Ora 12,30  LANSARI DE CARTI

                                                            *

Închiderea Festivalului

Posted in: Uncategorized