In Memoriam Laura Pollán

Posted on octombrie 17, 2011

16       Iată, am primit de la unul dintre cei mai preţioşi comentatori ai propunerilor noastre pe acest blog, Daniel St.Paul, o ştire care ne întristează şi ne obligă în acelaşi timp. Experienţe oarecum similare produc, în memorie, vibraţii armonice. Sau aşa îmi place mie să cred. Reproduc, în continuare, textul corespondentului meu, căruia îi adaug doar o imagine necesară şi menţiunea că, am avut şi noi, în România ceauşistă, O doamnă în alb…  

       Dumnezeu s-o odihnească pe Laura Pollán!  E viva la Cuba Libre!

„Am aflat că vineri a murit Laura Pollán, fosta profesoară de limba şi literatura spaniolă, cea care a iniţiat mişcarea Doamnelor în alb (soţii, rudenii ori apropiate ale prizonierilor de conştiinţă din Cuba, în special ale acelor 75 arestaţi în Primavera Negra 2003 – vezi aici: http://www.damasdeblanco.com/primavera/primavera2003.asp). Femeile acestea militează paşnic, cu o gladiolă în mînă (gladius periculosus…, pentru regimul castrist) şi deseori s-au confruntat cu brutalitatea bătăuşilor guvernanţilor (Pe Blogul GeneracionY  –   http://www.desdecuba.com/generationy/?p=2708– o puteţi vedea pe Laura Pollán cu braţul în aparat gipsat aplicat de minunata asistenţă medicală cubaneză după o întîlnire a Doamnelor în alb cu bătăuşii de serviciu ai apărătorilor revoluţiei). Deşi pare un activism donquijotesc, în urma lui toţi cei 75 au fost eliberaţi, cu toate că marea lor majoritate primise condamnări incredibil de crunte, pentru vini imaginare, mergînd pînă la aproape 30 de ani de detenţie. Ultimul eliberat, în acest an, a fost Héctor Maseda, soţul Laurei; el a fost eliberat, de fapt, “împotriva voinţei lui”, căci nu dorise a fi eliberat înainte ca guvernul să dea amnistie tuturor prizonierilor politici şi înainte ca autorităţile cubaneze să prezinte scuze victimelor sale inocente.
N-am putut să nu fac o comparaţie între opozitia cubaneză faţă de totalitarismul castrist şi aceea de la noi în ultimii ani ai ceauşismului (evident, nu chiar măgulitoare pentru noi).”

Posted in: In Memoriam