Un comunicat al IICCMER informează că: „21 de instituţii europene specializate în analiza şi memoria regimurilor comuniste şi fasciste au constituit asociaţia internaţională Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene (http://www.memoryandconscience.eu/)” – conform: http://www.crimelecomunismului.ro/ro/evenimente/arhiva_evenimente/arhiva_evenimente_2011/platformei_memoriei_si_constiintei_europene/.
Numai că, urmînd link-ul indicat chiar de IICCMER, aflăm: „Prague, September 29, 2011 – Heads of 19 partner institutions and organisations specialised in the subject of totalitarian history from 13 EU member states will sign the founding document of the Platform of European Memory and Conscience in Prague on 14 October, 2011.” ( conform: http://www.memoryandconscience.eu/ )
Nu-mi dau seama prin ce tip de calcul (aritmetic, algebric, diferenţial sau integral) 19, de la Praga a devenit egal cu 21, la Bucureşti!
Dar, fără a mai face alte comentarii, iată textul integral al comunicatului:
„Vineri, 14 octombrie 2011, la palatul Lichtenstein din Praga, douăzeci şi unu de instituţii din treisprezece ţări – printre care şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – au semnat actul de înfiinţare al Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene, în prezenţa premierilor Republicii Cehe, dl. Petr Nečas, Ungariei, dl. Viktor Orban, şi Poloniei, dl. Donald Tusk. Vice-preşedintele Parlamentului European, dl. László Tökés, a fost reprezentat la ceremonie de dl. Zsolt Szilágyi, şef de cabinet. Ceremonia de semnare a fost un eveniment asociat întrunirii premierilor din grupul Visegrad*.
Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene este rezultatul colaborării din ultimii trei ani între instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar şi onorarea victimelor regimurilor de extremă dreaptă sau stânga în Europa. Obiectivul platformei este să promoveze cooperarea dintre institute de cercetare, arhive, muzee şi alte organizaţii publice şi private, specializate în istoria şi memoria regimurilor şi ideologiilor fasciste şi comuniste. Platforma reprezintă o instituţie care va avea un rol fundamental în demersurile de consolidare a democraţiei prin intermediul confruntării experienţei istorice a răului radical în statele afectate de fenomenul totalitar în secolul XX.
Documentul de înfiinţare a Platformei a fost semnat din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc, aflat în subordinea Guvernului şi în coordonarea primului-ministru, de Bogdan Iacob, secretar al Consiliului Ştiinţific. IICCMER a fost reprezentat şi de Raluca Grosescu, Director Departament Politici Publice şi Parteneriate.
La întrunirea de finalizare a actului fondator a participat fostul preşedinte al Lituaniei, în prezent membru al Parlamentului European, Vytautas Landsbergis
Înfiinţarea Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene a fost susţinută de Parlamentul European prin Rezoluţia din 2 aprilie 2009 asupra conştiinţei europene şi a totalitarismului. În Raportul său din 22 decembrie 2010, către Parlamentul şi Consiliul Europei, intitulat „Memoria crimelor comise de regimurile totalitare din Europa”, Comisia Europeană a prezentat Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene drept o importantă iniţiativă europeană.
Preşedinte al Platformei a fost ales Göran Lindblad, fost vice-preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, raportor al Consiliului Europei pe problema crimelor regimurilor totalitare şi autorul rezoluţiei privind condamnarea internaţională a crimelor regimurilor comuniste totalitare.
Dr. Neela Winkelmann, Manager Executiv pentru Afaceri Europene, Institutul de Studiu al Regimurilor Totalitare, Republica Cehă a fost numită Director Executiv.
Board Executiv al Platformei este format din:
- Andreja Valic, Director, Centrul de Analiză pentru Reconciliere Naţională, Slovenia
- Siegfried Reiprich, Director Executiv al Fundaţiei pentru Memoriale, Saxonia, Germania
- Zsolt Szilágyi, Parlamentul European
- Pawel Ukielski, Director Adjunct, Muzeul Insurecţiei din Varşovia, Polonia
În următoarele luni, Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene va nominaliza membrii Board of Trustees. Acest for va fi format din personalităţi internaţionale ale societăţii civile sau ştiinţifice care vor susţine şi promova public proiectele şi agenda Platformei.
Un Consiliu al membrilor fondatori se va întruni cel puţin o dată pe an pentru a discuta agenda de proiecte şi de priorităţi ale Platformei.”
O singură întrebare, acum: aflăm că ” Vice-preşedintele Parlamentului European, dl. László Tökés, a fost reprezentat la ceremonie de dl. Zsolt Szilágyi, şef de cabinet” . Dar, calitatea domniei sale de lider al ” Revolutiei democratice din Romania” – (” The ceremony will be opened by Mr Petr Nečas, Prime minister of the Czech Republic and Mr László Tökés, Vice-President of the European Parliament and leader of the democratic revolution of 1989 in Romania.”) – cine i-a conferit-o?
_______________________
* Grupul de la Visegrád, sau V4, este o organizație de cooperare formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, asociere similară uniunii economice vest-europene Benelux. La 15 februarie 1991, în cetatea medievală Visegrád din Ungaria, Václav Havel – președintele Cehoslovaciei, Lech Wałęsa – presedintele Poloniei și József Antall – primul ministru al Ungariei au semnat o declarație comună prin care își asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice și economice în Uniunea Europeană. De asemenea, prin același document au fost puse bazele unei strânse cooperări regionale între statele semnatare. România a ratat aderarea la acest grup, datorită evenimentelor din 1990 (mineriadele și conflictul din Târgu Mureș), refuzul fiind comunicat direct lui Ion Iliescu. Aceasta a fost, de altfel, reînnoirea unui acord din 1335 între regii Ioan al Boemiei, Cazimir al III-lea al Poloniei și Carol Robert de Anjou al Regatului Ungar. (sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Grupul_de_la_Visegr%C3%A1d )
dorindavid
octombrie 20, 2011
Draga Vasile, calculul e simplu: institutiile romanesti se socotesc de 2 ori, conform importantei lor 🙂
Sare'n Ochi
octombrie 20, 2011
🙂 bine ca nu s-a intamplat ca la camerele de hotel – sa se rasuceasca numarul si sa devina „61”…
vasilegogea
octombrie 20, 2011
@dorindavid
Sa fi luat in calcul si Institutul lui… Marius Oprea?!
vasilegogea
octombrie 20, 2011
@Sare’n Ochi
Bine ca nu e ca-n „Noaptea furtunoasa” a lui Caragiale!
Ion Ionescu
octombrie 20, 2011
Semnalez – sper ca d.l Gogea nu va „modera” aceasta interventie – un „dosar” consistent si contondent despre pastorul Tokes, postat chiar azi pe blogul colegului d.sale, Sare’n Ochi: http://sareinochi.com/2011/10/20/vicepresedintele-parlamentului-europei-tokes-laszlo-si-activitatea-sa-in-slujba-serviciilor-secrete/#comments.
vasilegogea
octombrie 20, 2011
@Ion Ionescu
Blogul colegului si prietenului meu Victor Lungu este permanent accesabil de pe blogroll-ul afisat pe coloana din dreapta. Ar fi chiar inutil sa „moderez” interventia d-voastra. Trebuie sa adaug doar ca daca numele pastorului reformat apare si in postarea mea, tot astazi, este o pura coincidenta. Sa nu fim cumva acuzati de vreun… complot!
sergiu valcu
octombrie 20, 2011
Crearea Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene îmi stârneşte poziţionări contradictorii. La o lectură optimistă, aş vedea o oportunitate în dificultăţile întâmpinate de bătrânul nostru continent. La una pesimistă, aş vedea dificultăţi în această oportunitate.
O cercetare recentă dovedeşte că optimiştii au ceva probleme cu creierul, categoria în cauză fiind tentată să dosească gunoiul sub preş.
Aşa că mă declar pesimist, înfruntând problema în manieră carteziană. Îndoindu-mă din toate încheieturile fiinţei, încercând astfel să exist.
La nivelul elitelor , memoria colectivă este de tip arhetipal, funcţionează pe arcuri lungi de timp.
La nivelul pulimii, ea este de respiraţie foarte scurtă.
Pentru elevii germani, Auschwitz este o marcă de bere. Greşelile Marii Crize din 29-33 sunt repetate astăzi cu maximă conştiinciozitate. Extrema dreaptă se strecoară insiduos în tot mai multe parlamente, mai e doar un pas mărunt până la guvernare. Grecii repetă exact istoria de acum 150 de ani, când era falită la fel ca azi.
( În zadar s-au ales la 1850 cu un rege bavarez -Otto- , l-au izgonit când au constatat că neamţul îi pune la muncă şi le impune disciplină germană)
Pentru tinerii români, Ceauşescu şi consoarta au fost personaje de desene animate iar comunismul o ţară de altădată unde primeai casă şi serviciu de la stat.
Da, văd o mulţime de dificultăţi în această oportunitate. Habar nu am ce e de făcut.
vasilegogea
octombrie 20, 2011
@sergiu valcu
Da, acestea nu mai sunt probleme de… aritmetica!
Ştefan Doru Dăncuş
octombrie 20, 2011
Oprea??? Le stă ca „sula-n coaste” pricolicilor de la Bucureşti!
vasilegogea
octombrie 20, 2011
@Ştefan Doru Dăncuş
Cu sapa (vs. mapa), Doru, cu „s(c)ula” de care amintesti se ocupa cetateanul Ion Ilici!
sergiu valcu
octombrie 20, 2011
Fireşte. e prea serioasă chestiunea să o tratăm în termeni aritmetici.
Fiind noapte şi frig, seniori, mai curând în cheia paznicului de far.
El, paznicul de far, s-a născut în clipa în care omul a început să calce pe ape, ţinându-i aprinsă luminţa izbăvitoare. S-a făcut depozitarul memoriei şi conştiinţei noastre dintr-o pornire irepresibilă de a face bine, unul abstract pentru sine dar cât se poate de concret pentru rătăciţii mării sau ai soartei.
Inevitabil însă, paznicul nostru îmbătrâneşte şi el. Nu mai are dăruirea tinereţii de a se dedica celorlalţi, aşa că începe să se enerveze. Îi boscorodeşte, se răsteşte, îi ceartă în fel şi chip, ba chiar mai şi stinge lumina uneori, în clipele de furie.
Ca aplicaţiune practică, avem cazul Cristian Tudor Popescu. Deunăzi, l-a executat public pe Serban Huidu pentru accidentul comis. L-a declarat vinovat înainte ca justiţia să o facă, aşa că de ce ne mai trebuie justiţie? Paznicul de far a decis. Huidu e de vină că se trage cu gipanu, nu cu Dacie precum CTP.
Mi-l mai aduc aminte când, mai an, se înfrunta cu Emil Hurezeanu în Cap şi Pajură. Când îi strecura printre dinţii de acvilă că Hurezeanu n-a mâncat, ca el, salam cu soia în Românica. Subtextul era că nu e loc pentru doi paznici de far.
vasilegogea
octombrie 20, 2011
@sergiu valcu
Draga Sergiu, nu stiu daca despre „paznici de far” (sau numai despre) este vorba in aceasta „platforma” (urit termen, „de lemn”, mai bine ii spuneau „sfera”!). Tare imi pare ca avem aici o asociere de… petitori ai Mnemosynei! (care fu iubita lui Zeus, nu-i asa? iar acesta, seducatorul Europei!).
sergiu valcu
octombrie 20, 2011
Vasile, eşti mai rău decât mine, acordându-le şi mai puţin credit. Să fie istoria Europei doar un amantlâc cu năbădăi, pasiuni arzătoare asezonate cu vitriol în ochi?
vasilegogea
octombrie 20, 2011
@sergiu valcu
„Vitrion”, moncher, „vitrion”!
InimaRea
octombrie 20, 2011
„douazeci si unu de institutii”, de linguri, de capre si oi. Cel mai greu e cu limba romana, nu cu artimetica. Daca IICCMER socoteste ca-s douazeci si una – inseamna ca nu vine cu mina goala pe platforma, la cele 19 din 13 tari foste comuniste, mai lasa loc de inca doua, ca-n Tabelul lui Mendeleev.
Sint si prudenti platformistii, vorbesc despre regimuri totalitare dar inteleg regimuri comuniste. Asa, nu se supara nici Rusia, China, Cuba si Nord-Koreea, dar nici Dreapta radicala, care-si protejeaza radacinile antebelice.
Numai niste atutentici intelectuali de Stinga puteau fi atit de diplomati, sa-mpace si capra flaminda, si varza-mbietoare. Cum se zice pe la noi, o mina spala pe alta, adica Stinga spala Dreapta, Dreapta spala cu Stinga pe jos, si-amindoua – singele prelins in barba. De-aia si e asa usor sa fii cind de Stinga, cind de Dreapta – e de ajuns a fi omul-oglinda: treci in spatele oglinzii si-ai obtinut simetria.
Omul-far s-o fo’dus demult…
PS: La Visegrad, n-aveau ce cauta romanii inca de cind cu „evenimentele de la Tg Mures”, mineriadele au fost basca, ce s-o mai dam pe dupa piersic! Chiar acela a si fost schepsisul „evenimentelor”.
Adevarul – inca factual dar gata sa fie botezat istoric, aveti putintica rabdare! – este ca lovitura de stat din URSS a remodelat „harta Europei”, desenata dupa Malta. S-a creat „oportunitatea” ca Euroapa sa ajunga pin’ la Nistru – in est – si pin’ la Baltica – in nord. Altminteri, aveam si-acum nevoie de vize pentru Balaton. Ori doar pentru Ardeal, daca eram cuminti.
vasilegogea
octombrie 20, 2011
@InimaRea
S-ar putea sa cam ai dreptate, George. Iata, in 18, adica acum doua zile, a avut loc si un alt „panel”: http://eureconciliation.wordpress.com/. Si: https://viewer.zoho.com/docs/w3cDg . Si d-l Tokes e din nou in „rol”.
Trebuie sa revin: pe 19 oct. Mea culpa.
sergiu valcu
octombrie 20, 2011
Grupul de la Visegrad s-a dorit a fi reconstituirea Europei catolice, iar evenimentele de la Tg. Mures au constituit pretextul perfect pentru izolarea României ortodoxe de restul continentului central-vestic. Talibanismul catolic a avut de înfruntat însă interesele crorporaţiilor, deranjate de faptul că o piaţă de 20 mil de consumatori era lăsată în afara pieţei lor. Cum însă oaia trebuia legată cumva de univers , trebuia inventată funia care lipsea. Funie cu dublă condiţionare, necesarmente să fie de origine română şi ne-ortodoxă.. Şi pentru că trebuia să poarte un nume, i s-a spus simplu. Tokes.
vasilegogea
octombrie 20, 2011
@sergiu valcu
Ar fi prea simplu sa fie (doar) asa! Grecia nu e catolica si, in eventualitatea aderarii si a Turciei, ea nu e nici ortodoxa! Ca sa nu mai vorbim de Israel…
sergiu valcu
octombrie 20, 2011
Tocmai ai invocat marile probleme ale Europei , toate venite din afara catolicismului.
– Grecia, groparul finanţelor europene
– Turcia, care ar desanta cu islam cu tot la Bruxelles în caz de aderare
.- Romania, Bulgaria… de neprimit in Shengen
– Israel, venitoare după ea cu toată cohorta de probleme ale Orientului Mijlociu
În restul continentului nostru domneşte o linişte suspectă.
vasilegogea
octombrie 20, 2011
@sergiu valcu
„In restul continentului nostru”: in Norvegia? in Ukraina? In Serbia? Dar pe coasta africana a Mediteranei? (de urmarit evolutiile din Libia!) O fi „liniste” (chiar „suspecta”), n-o fi…
E, deocamdata, o „rumoare” generala care nu ma poate fi ignorata. E limpede ca, pentru a transforma aceasta „rumoare” intr-un „cor”, e nevoie de un „dirijor”!
vasilegogea
octombrie 20, 2011
Am mai discutat aici, pe blog, despre problemele „constiintei europene” (https://vasilegogea.wordpress.com/2011/07/10/europa-obosita-o-lectura-din-husserl/). Comunicatul IICCMER ne ofera, acum, trei termeni – platforma, memorie si constiinta – dar foarte vagi detalii despre raporturile dintre acestia. „Platforma”, in cel mai general si comun inteles, reprezinta o „baza”, un „fundament”. Cu asta ne-am putea lamuri repede. Dar, nu e prea clar ce se intelege prin „memoria Europei” (prin ce anume se deosebeste ea de, sa zicem, „memoria Asiei”), un proces de acumulare istorica, o serie de crize majore, istoria unor interactiuni cu elemente ale altor „memoprii”? Dar, si mai complicate par a fi lucrurile atunci cind vine vorba de „constiinta Europei”: o definim retrospectiv, prospectiv; egala, privilegiata sau dominanta in raport cu „constiinta Africii”; hegemonica ori in pericol? Dar, „constiinta Europei” are fiinta proprie inafara „constiintei Universale” a Umanitatii ? Prin urmare, nu-mi dau prea bine seama daca pe aceasta „platforma” vor lucra „arheologi”, ori „arhitecti”. Ori, daca si unii si altii, cum vor „careia” acest „sit”? Ce anume se va „conserva”, ce se va „demola”, ce se va „construi”? Imi pun toate aceste intrebari pentru ca, istoria europeana ne-a demonstrat cu asupra de masura ca Europa „nu are memorie” (cum are, de pilda, subcontinentul India), pentru ca, asa cum mari ginditori si umanisti europeni semnaleaza de vreo doua sute de ani, „constiinta europeana” e intr-o grava disolutie, chiar „identitatea europeana” parind mai degraba un deziderat decit o realitate. Am impresia ca Europa se afla sub ocupatie si nu-si da seama sau, prea mindra, nu vrea sa recunoasca (intr-o catedrala a Europei occidentale – unul dintre cele trei atribute definitorii ale identitatii clasice europene – vei intilni, in medie, pe zi, mai multi japonezi (asiatici, in general) decit europeni!). „Extinderea” Europei nu poate insemna „intarirea” ei, ci doar rarefierea si mai grava a „tesuturilor” ei vitale.
Prieteni, ne asteapta vremuri interesante!
InimaRea
octombrie 21, 2011
Platforma de Dreapta, memorie scurta, constiinta anticomunista – asta-i ghiveciul, Vasile, degeaba-ti pui tu intrebari conceptuale.
Aparte – dar cu oarece legatura, totusi – Tokes a fost agent al Securitatii maghiare, cu voie de la KGB, adica. De-aia nu s-a putut atinge Ceausescu de el, a lasat Securitatea romana sa se joace de-a agentul dublu. Iar Tokes e acum in fruntea PE, parte vie si al dracu’ de activa a constiintei si memorieieuropene – element numai bun de-ngropat la baza platformei, ca zeu tutelar.
vasilegogea
octombrie 21, 2011
@InimaRea
Draga George,
de-o vreme am inceput sa cred ca nu intrebarile se pun degeaba, ci raspunsurile se dau degeaba! (apropo de „memoria scurta”…)
Georgescu Puiu
februarie 28, 2013
Foarte bun acest blog ,cu comentarii cu tot.
Stie cineva ce a facut aceasta Platforma pana acum, in 2013?