Dosarele CNSAS au ajuns din arhive pe scena teatrelor. Prima reprezentaţie a avut loc sîmbătă, la Cluj-Napoca.
Spectacolul „X centimetri din Y kilometri”, realizat după un dosar din arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), este, după cum spune cea care a pus în scenă povestea, Gianina Cărbunariu, o „linguriţă într-un ocean”. „Am înţeles că la CNSAS există 26 de kilometri de dosare, iar ce am surprins noi e doar o părticică”, explică tânăra regizoare titlul piesei.
Dosarul lui Dorin Tudoran
Spectacolul a fost creat pe baza documentelor de la CNSAS care îl vizează pe scriitorul Dorin Tudoran. „Am studiat timp de două luni mai multe dosare de la CNSAS. Am citit apoi cartea lui Tudoran «Eu, fiul lor. Dosar de securitate» şi am primit acceptul autorului de a o pune în scenă”, susţine Gianina Cărbunariu.
Piesa este realizată după stenogramele din 25 martie 1985, când scriitorul a fost chemat la discuţii, la sediul Comitetului Municipal de Partid din Bucureşti, de „tovarăşul Croitoru Nicolae”, secretar cu propaganda al PCR, şi de Dumitru Radu Popescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor. După ce timp de mai mulţi ani a fost şicanat de comunişti, Dorin Tudoran s-a decis la vârsta de 40 de ani să ceară autorităţilor un paşaport să plece din ţară, iar cei doi încercau să-l influenţeze şi să îl aducă la „sentimente mai bune”. „Cei doi folosesc intens limbajul de lemn, în timp ce Tudoran spune direct lucrurilor pe nume. Cazul lui este unul excepţional, este eroul dintr-o ţară lipsită de eroism, un personaj care nu prea e de găsit nici în societatea românească actuală”, spune Gianina Cărbunariu despre personajul principal al piesei.
Teatru pentru 91 de spectatori
Spectacolul „X centimetri din Y kilometri” are premiera astăzi, de la ora 20.00, la Fabrica de Pensule, în cadrul Festivalului Temps D’Images. „Premiera este la Cluj pentru că aici am găsit o sală unde să repetăm. România este o ţară aberantă, în care actorii independenţi nu au spaţii unde să repete şi să joace”, a spus Gianina Cărbunariu.
La premieră vor avea acces doar 91 de spectatori, care îşi pot aşeza scaunele în orice loc din sală. „Asta până la un moment dat, când vor trebui să aleagă dacă sunt de o parte sau de alta”, explică Gianina Cărbunariu, fără să dezvăluie însă prea multe din poveste. Spectacolul va fi pus în scenă la Cluj în baza unei finanţări de 12.000 de euro de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Patru actori bucureşteni, Toma Dănilă, Paula Gherghi, Mădălina Ghiţescu şi Rolando Matsangos, repetă la Cluj de mai bine de o lună pentru premiera din această seară. Conceptul video al spectacolului îi aparţine lui Ciprian Mureşan, iar producţia clujencei Miki Branişte.
Regizor de istorie recentă
Gianina Cărbunariu nu este la prima experienţă teatrală care are ca subiect istoria recent. În urmă cu doi ani, a pus în scenă la Târgu-Mureş spectacolul „20/20″, care a tratat incidentul interetnic din martie 1990, iar acum un an în Germania a regizat o piesă care a avut ca subiect vânzarea saşilor şi svabilor de către autorităţile comuniste.
(Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Dosar_CNSAS_pus_in_scena_la_Cluj_0_592741305.html )
Le théâtre s’empare d’une transcription de la police politique roumaine
publié le 20/11/2011 à 16:30, mis à jour à 16:30
afp.com/Mircea Rosca
CLUJ (Roumanie) – Quelques centimètres parmi des kilomètres de dossiers de l’ex-police politique roumaine Securitate: c’est la place occupée par une transcription d’interrogatoire qui sert de base à une pièce éclairant les maux qui ont rongé et rongent encore la Roumanie.
Présentée en première ce week-end au festival international Temps d’Images de Cluj (nord-ouest), la pièce „X centimètres de Y kilomètres” a été imaginée et mise en scène par Gianina Carbunariu, une dramaturge roumaine de 34 ans dont les oeuvres sont traduites et jouées en Irlande, France, Allemagne, Pologne, Autriche…
Gianina Carbunariu s’est documentée au Conseil national pour l’étude des archives de la Securitate (CNSAS). Chaque citoyen peut y voir son „dossier”, parfois long de dizaines de milliers de pages, et voir qui l’a dénoncé ou calomnié.
Puis avec ses acteurs, elle a choisi une transcription concernant l’écrivain Dorin Tudoran. Dans les années 1980, ce dernier dénonça la „situation désastreuse” de la Roumanie dirigée par le dictateur Nicolae Causescu, quand la population souffrait de pénuries alimentaires et de froid, loin du tableau enchanteur de la propagande officielle.
Après avoir demandé à quitter définitivement le pays, il fut soumis à convocations et menaces avant de pouvoir s’exiler aux Etats-Unis en 1985, après une grève de la faim.
Le document historique qui forme le texte de la pièce est la transcription d’une de ses convocations par le chef local de la section de propagande du Parti communiste, le président de l’Union des écrivains, un homme à la botte du parti, et un „technicien opérateur”.
Gianina Carbunariu rappelle que „ces transcriptions ne reflètent pas forcément la réalité de ce qui s’est passé”, la Securitate déformant des éléments.
Pour mettre de la distance, ses quatre acteurs changent donc de rôle, passant d’accusateur à accusé, attirant l’attention sur les différences entre ce que déclare l’écrivain et la transcription des archives.
Ils jouent dans les espaces laissés entre les spectateurs qui s’asseoient à leur guise dans la salle et se retrouvent parfois au coeur de l’interrogatoire. Une création vidéo signée Ciprian Muresan, artiste roumain exposé de Berlin à Sydney, renforce l’idée de surveillance permanente, avec des webcams sur la table d’interrogatoire et dans de nombreux angles.
„Il n’y a eu aucune solidarité autour de cet homme. Aucun groupe ne s’est construit, on voit que ses amis, ses connaissances l’ont dénoncé. La norme à l’époque était le manque de solidarité et malheureusement c’est encore le cas aujourd’hui” en Roumanie, dit Gianina Carbunariu en évoquant une récente manifestation de solidarité pour les retraités vivotant avec des pensions de misère où ne vint qu’une seule personne.
Dans ces années où la Securitate était active, un contexte s’est créé pour que les Roumains se désolidarisent les uns des autres, selon elle.
„Il est nocif que beaucoup de jeunes nés après la Révolution ne sachent même pas ce qui s’est passé durant ces années”, dit-elle.
Dans la pièce, l’écrivain Dorin Tudoran lance à ses interlocuteurs: „existe-t-il vraiment des lois et une idée de légalité dans ce pays'”. „C’est tellement actuel”, répondent Gianina Carbunariu et des spectateurs alors que chaque semaine apporte son lot d’hommes politiques, de hauts fonctionnaires ou de juges arrêtés pour corruption ou trafic d’influence.
Temps d’images est un festival international consacré aux arts de la scène contemporains et organisé en Roumanie par l’association ColectivA avec la chaîne franco-allemande Arte.
Liviu Antonesei
noiembrie 21, 2011
@) Vasile Gogea
Tocmai voiam sa-ti trimit linkul catre articolul din L`Express, dar vad ca l-ai pus cu totul, articolul, aici! Sa-mi spui cum e spectacolul daca il vezi!
vasilegogea
noiembrie 21, 2011
@Liviu Antonesei
Am aflat si eu despre spectacol – de fapt despre acest festival – pe cai „ocolite”. Nu stiu daca se va mai juca la Cluj. Si cind. „Fabrica de Pensule” e un loc non-conventional in care se petrec tot felul de experimente artistice, din pacate cu ecou mai ales in afara Clujului.
culai
noiembrie 21, 2011
E bine, e chiar salutar, când tinerii (fie că-s artişti, fie că-s doar simpli cititori) pun imaginativ în scenă „scene” rupte cu durere din viaţa celor care am fost, dinainte de’89!
Ştiu că au mai avut loc iniţiative de acest fel, prin alte părţi din ţară, dar mă întreb dacă au putut întruni 91 de spectatori. Ori, dacă li s-a mai asigurat reluarea spectacolului.
Şi pe la noi se face „underground”, dar obsesia-i pentru povestea… „poveştilor” şi alte măscări, date de „inovatoare”. Iar TT e-n renovare, chipurile. Mai bine-zis consolidare-n subterane, ca şi complexul muzeal, ca şi Turnul lui Ştefan, pe subt care piedonii şi nepietonii lu’pinalti-şi trag tunel cu parcări auto până subt scaunele din primăria…, de fapt numai a lor şi tot mai deloc a restului muritorilor din burg.
Rog mult Gazda, dacă intră-n posesiunea unor secvenţe video, din spectacol, şi cu noi să le-mpărtăşească!…
Mulţam fain & anticipat!
vasilegogea
noiembrie 21, 2011
@Culai
Cu cea mai mare placere si bucurie! Doar sa procur materialul…
vasilegogea
noiembrie 21, 2011
Am gasit ceva pe YouToube despre Festivalul Temps D’images: http://www.youtube.com/watch?v=kVM7aNeoUIU.
culai
noiembrie 21, 2011
Sunt clipuri, între care n-am decelat nimic legat de subiect. Aştept, cu încredere!
vasilegogea
noiembrie 21, 2011
@culai
Asa este, dar daca dati click si pe clipurile „vecine’ aflati cite ceva despre programul international al proiectului Temps D’Images.
Ştefan Doru Dăncuş
noiembrie 21, 2011
Boier Gogea, tu ţi-ai luat „dosarul”? Că eu nici amu nu ştiu unde-i sediul CNSAS-ului.
Iar Dorin Tudoran a fost excepţional când a murit A. Păunescu. N-am văzut opinii mai echilibrate ca ale lui. Teatrul de care scrii mi-a dat idei: cândva, o să fac un film despre mine. O să insist pe momentul Mina Motru.
Zitella
noiembrie 21, 2011
@ Vasile Gogea: spectacolul se va mai juca în 21 decembrie, în aceeași sală. Am găsit informația aici:
http://cisternablabla.blogspot.com/2011/11/x-din-yz-factori.html
Cele bune!
marianacodrut
noiembrie 21, 2011
Ma bucur pentru Dorin si-o felicit pe Gianina Carbunaru pentru idee! Sper sa vad si eu spectacolul…
Liviu Antonesei
noiembrie 21, 2011
@) Vasile Gogea, Mariana Codrut
Am inteles de la Dorin ca trupa e dispusa sa joace si in alte orase, daca i se pune o sala la dispozitie. Cum pot face asta – stiti amindoi salile de la Romtelecom, etaj V, i-am spuis lui Dorin sa-i puna in legatura cu mine. Poate-i aducem aici!
culai
noiembrie 21, 2011
Vorbiţi şi cu Adrian Alui…, care sigur ştie şi undergrounduri loco, are şi şi autoritatea să pună-n mişcare o deplasare şi-n tîrgu’ketrii. Mai ales, că se ştie şi cu dl DT de-o viaţă.
vasilegogea
noiembrie 21, 2011
Va rog sa ma iertati ca nu am raspuns la fiecare dintre contributiile d-voastra „la moment”. Pot sa spun, doar, ca toate propunerile d-voastra sunt rezonabile. Ar trebui sa fie si… „vremurile”!
In mod personalizat, multumesc Zitellei pentru plusul de informatie.
In rest, fac si eu ce pot…
Zitella
noiembrie 22, 2011
@ Vasile Gogea: am găsit și un articol din ”Ziua de Cluj”, care conține și un mic video din spectacol.
http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/tensiunile-dintre-intelectuali-si-sistemul-comunist-intr-un-spectacol-la-temps-dimages-foto–78235.html
vasilegogea
noiembrie 22, 2011
@Zitella
Multumesc foarte frumos! Uneori se intimpla sa nu „vezi” ceva pentru ca esti prea aproape!
Miki Braniste
decembrie 10, 2011
Buna,
doar acum am gasit discutiile d-voastra despre spectacolul Gianinei. Eu sunt producatoarea spectacolului. Urmatoarea reprezentatie are loc in data de 21 decembrie la Fabrica de Pensule, Sala Studio, etj 1.
Pentru mai multe informatii si rezervari ma puteti contacta pe email : miki@colectiva.ro.
Va mai trimit un link cu un articol aparut in Observator Cultural :
http://www.observatorcultural.ro/index.html/articles%7Cdetails?articleID=26260
Toate cele bune !
Miki
vasilegogea
decembrie 10, 2011
@Miki Braniste
Fiti bine venita! Multumesc pentru informatii si invitatie.