Despre Legea 341/2004 şi „actualizarea” ei de actualul Guvern (în Legea 410/2011) am mai discutat în acest spaţiu. Ceea ce anticipasem – riscul unor confruntări în locul unui dialog angajat cu maximum de luciditate şi în spiritul legii – începe să se întîmple. ( https://vasilegogea.wordpress.com/2011/07/19/legea-3412004-trebuie-sa-fie-lege-chiar-daca-nu-e-dura/ şi https://vasilegogea.wordpress.com/2011/07/18/scrisoare-deschisa-adresata-primului-ministru-al-romaniei-de-asociatia-21-decembrie-1989-bucuresti/.)
De această dată, preiau de pe blogul lui Marius Mioc, informaţii referitoare la acţiunea de protest extrem a unui grup de revoluţionari din Timişoara, inclusiv motivarea lor pentru acest gest.
„Un grup de revoluţionari timişoreni a intrat în greva foamei la sediul ALTAR (Asociaţia Luptătorilor Timişoreni Arestaţi în Revoluţie), în semn de protest faţă de prevederile legii 410/2011 cu privire la neacordarea indemnizaţiilor de revoluţionari în anul 2012. Grupul este format din: Ioan Savu (una din persoanele care au dus tratative cu prim-ministrul Constantin Dăscălescu în 20 decembrie 1989), Dumitru Părpăluţă (rănit în revoluţie), Cătălin Daniel Carpîn şi mama sa Georgeta Carpîn (urmaşi ai eroului martir Dănuţ Carpîn), Liviu Cheţa, Nicuşor Jurj şi Claudiu Ciobanu.
Din partea domnului Ioan Savu am primit următoarea declaraţie care explică motivele gestului său (am păstrat scrierea cu majuscule, litere îngroşate sau cursive conform originalului):
Am hotărît să intru de azi, luni 21 noiembrie 2011, ora 00.00 în Greva Foamei, pe perioadă nedeterminată, de sărbătoarea “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Fie ca această jertfă să fie un imbold de asanare morală a acestui Popor, pe care se pun biruri, e minţit, dezbinat, pribegit în lume şi vîndut duşmanilor săi!
Orice Popor Civilizat, pentru a obţine respectul altor popoare, trebuie să aibe Prestanţă şi Respect de Sine. Acestea necesită cîteva repere imuabile, în Scara Sa de Valori, care-l definesc a fi un Popor şi nu o populaţie eterogenă. Calităţile de bază, ale Poporului Român, cele care ne-au făcut să dăinuim pe aceste meleaguri Binecuvîntate, au fost în mod deosebit următoarele:
– CREDINŢA
– RESPECTUL pentru CURAJUL ŞI JERTFA ÎNAINTAŞILOR NOŞTRI
– LIMBA ROMÂNĂExistenţa democraţiei, atîta cîtă este, existenţa Parlamentului, a mai multor partide politice, a Alegerilor Libere ce permit alternanţa la putere şi diverse alianţe politice, a Economiei de Piaţă, a Curţii Constituţionale, a Administraţiei Prezidenţiale, Autorităţilor Publice diverse, Centrale şi locale, a Presei oarecum libere, a Liberei Circulaţii a Românilor, a apartenenţei la NATO şi Comunitatea Europeană etc., etc., n-ar fi fost posibile fără Revoluţia Română din Decembrie 1989.
Pentru aceasta, se cuvine şi a ţine cont că Revoluţia a fost făcută de oameni. A fost făcută de cei ce au pus mai presus de interesele lor proprii sau ale familiilor lor, interesul Ţării şi al Poporului Român. Cu orice risc!
O parte a acestor Fii de seamă ai poporului Român, au plătit cu viaţa. Altă parte au fost răniţi sau arestaţi. Alţii au continuat Lupta! Fără curajul, perseverenţa, abnegaţia, spiritul de sacrificiu şi patriotismul acestora, a celor ce au continuat, cu toate riscurile, nimic n-ar fi fost!
Azi Guvernul României, Primul Ministru şi Parlamentul României, în cea mai mare parte a sa, aruncă la gunoi Revoluţia Română din Decembrie 1989, şi prin Legea 410, taie drepturile conferite de Legea 341/2004, Luptătorilor Remarcaţi în Revoluţia din Decembrie 1989 şi Urmaşilor Eroilor Martir.
Aceşti guvernanţi, ce se dovedesc duşmani ai Istoriei şi Fiinţei Neamului Poporului Român, asimilează statutul de Erou şi de Luptător pentru Ţară şi Popor celui de asistat social!
În batjocura legii, o Lege Organică Specială, o Lege a Gratitudinii Poporului Român, pentru Fii săi, o tratează ca pe o lege de asistenţă socială.
Să ne uităm la alte popoare, să vedem cum îşi respectă Istoria şi Eroii. Ungurii numesc şi au impus şi lumii să numească Revolta lor din 1956, reprimată sîngeros, Revoluţie, deşi din comunism au rămas tot în comunism. Noi, prin Eroismul şi Jertfa Revoluţionarilor, am schimbat un Sistem Social. Cu toate acestea, trădători de Ţară şi Neam, aruncă la noi în derizoriu, un moment sublim al Poporului Român.
AJUNGE!
Ioan Savu
Timişoara, 21 noiembrie 2011″(Preluat de pe blogul lui Marius Mioc. Citeşte mai mult aici: http://mariusmioc.wordpress.com/2011/11/24/un-grup-de-revolutionari-timisoreni-a-intrat-in-greva-foamei/#more-11860 )
Iancu Motu
noiembrie 26, 2011
Este foarte adevărat că subiectul Revoluţionarilor a mai fost dezbătut în spaţiul acestui blog. Ca şi atunci, intervin cu o opinie care s-ar putea să nu fie tocmai pe placul unora. Nu înseamnă însă că nu sunt 100% de acord cu protestul celor care au de suferit încă o umilinţă.
Problema celor petrecute în 1989 este una mai complicată decât pare la prima vedere. Personal cred că am avut de a face cu o mişcare foarte bine calculată, o mişcare cu un anume „istoric”. Ceea ce a dus, în final, la : 1. o lovitură de stat – cele petrecute la Bucureşti, mai ales dupa 21 decembrie -; 2. o mişcare a unei părţi a populaţiei care, disperată, a ieşit în stradă. În cadrul acesteia s-au manifestat cei care poartă denumirea onorantă de revoluţionari.
Nu sunt primul şi desigur nici ultimul care vede în decembrie 89 o lovitură de stat atent orchestrată ( chiar în haosul aparent de atunci) împotriva regimului Ceauşescu. Aceasta nu înseamnă că nu am în vedere faptul că oameni care nu mai aveau nimic de pierdut, decât Viaţa, au pus deasupra valori precum cele menţionate în apelul-scrisoare de mai sus. Cred că Revoluţionarii au fost autenticii reprezentanţi ai unui întreg popor din păcate decăzut în frică, foame şi teroare. Ei sunt cei care au avut puterea de a se desprinde de o masă tăcută sau cel mult mârâindă şi să înfrunte pericolul mortal al unei confruntări cu crima în masă. Deci ceea ce îşi propune un aşa-zis guvern ce are în frunte pe un nimeni, nu numai că nu are nicio legitimitate dar este o crimă la adresa Memoriei colective a unui popor ce nu ştie încă direcţia corectă. Este o nouă tentativă de a se încăleca un popor ce tinde să decadă în starea de populaţie. S-ar putea însă ca tocmai un asemenea gest neghiob să îi coste mai mult decât se aşteaptă. Nu atât prin faptul că noi ne exprimăm aici ci prin aceea că au atins acea limită capabilă să retrimită, în stradă, pe cei care mai au un pic de demnitate şi de determinare să nu fie goniţi din ţara lor. Din păcate intenţia lor mai arată cât este de gravă situaţia generală din ţară, situaţie creată de cei care zic că ne guvernează, nu de către cei care le-au dat puterea în mână prin însăşi sacrificiul lor.
Gestul celor care au intrat în greva foamei este unul extrem! Dar parcă văd că nimeni din ceea ce se numeşte autoritatea de stat nici măcar nu va trece pe acolo. Aşa se întâmplă, după cum zice un proverba arab, când dai un cuţit în mâna unei maimuţe.
vasilegogea
noiembrie 26, 2011
@Iancu Motu
Draga profesore, nu doresc sa mai comentez in plus aceasta tema. Oricum „faptele” sunt in desfasurare (inclusiv la Curtea Constitutionala). Dar, reiau inca o data ceea ce tot spun de vreo douazeci de ani:
1. Nimeni nu a cerut caziere sau diplome de studii pentru a participa şi muri la Revoluţie.
2. Nici o revoluţie nu se cîştigă doar cu martirii, ci în primul rînd cu luptătorii supravieţuitori, care duc bătălia pînă la capăt.
3. Negarea, peioratizarea, chiar culpabilizarea mişcării revoluţionare populare, spontane şi nemanipulate din prima etapă a Revoluţiei Române nu reprezintă decît un reflex prelungit al disperării celor care au fost de partea opusă a baricadei.
4. Macularea sistematică şi progresivă a imaginii şi prestigiului luptătorului în revoluţia Română din Decembrie 1989 este rezultatul a doi factori: interni, furnizaţi de Asociaţiile de revoluţionari ele însele şi externi, fabricaţi de cercuri de interese şi ale puterii (nu dezvolt, de asemenea, acum).
5. Fără îndoială, Legea 341/2004 poate fi îmbunătăţită. În primul rînd, prin completarea ei cu prevederi care să definească condiţiile în care un beneficiar al ei poate fi decăzut din drepturi (ex.: condamnare penală, activitate politică incompatibilă cu principiile democratice ş.a.). Dar, înainte de toate, ea trebuie aplicată corect, fără abuzuri. Iar cînd acestea se produc şi se constată, acestea trebuiesc aspru sancţionate.
Iancu Motu
noiembrie 26, 2011
Poate că nu am fost destul de clar în cele de mai sus. Niciodată nu am să fiu de altă părere decât cele pe care le-ai trecut tu drept raspuns! Şi ştiu, chiar foarte bine, că în afara martirilor, revoluţionarii sunt cei care duc, pe mai departe, ideea şi fapta. Eu acuz tocmai pe cei care beneficiind de poziţii „superioare” în stat au maculat prezenţa şi faptele Revoluţionarilor. Cu alte cuvinte acea politică parşivă de a vinde certificate, de a acorda tot soiul de privilegii unor impostori. Dar să tai, să retragi drepturi dobândite de oameni care au riscat totul, să-i duci în zona derizoriului aşa ceva este de neacceptat. Dar ce să ne mirăm? Nu la fel s-a petrecut şi cu veteranii de război? Mă refer la cei autentici nu la cei din birourile de la Bucureşti sau de la Moscova!
mariusmioc
noiembrie 26, 2011
Deşi opinia publică crede, datorită minciunilor lui Emil Boc şi ziarului „Adevărul”, că revoluţionarii de 21 de ani nu fac nimic decît să încaseze bani de la stat, adevărul e că, exceptînd invalizii (care oricum nu sînt afectaţi de legea 410/2011), abia în 2004 s-a băgat în lege dreptul la indemnizaţie pentru revoluţionari. Efectiv această indemnizaţie a început să fie primită, pentru cei mai mulţi, abia din 2009-2010 cînd s-au eliberat noile certificate. Şi abia atunci au văzut politicienii efectul bugetar al legii votate de ei (de toate partidele), de unde şi reacţiile politicienilor (dar minciuna cu „20 de ani ajunge” n-are justificare). Eu cred însă că problema nu e îmbunătăţirea legii ci aplicarea ei corectă.
Conform art. 5 din HG 1412/2004 – normele de aplicare ale legii 341/2004:
Titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Remarcat prin Fapte Deosebite, prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 din Legea nr. 341/2004, a fost instituit şi se atribuie, în aplicarea principiului prevăzut la art. 2 lit. d) din Legea nr. 341/2004, în scopul de a face diferenţa, pe de o parte, între categoria persoanelor care s-au desprins din rîndul participanţilor şi au avut un rol deosebit, prin contribuţia decisivă, la victoria Revoluţiei, remarcîndu-se prin fapte deosebite în care şi-au pus viaţa în pericol, şi, pe de altă parte, marea masă a persoanelor care au participat la Revoluţia din decembrie 1989 fără a avea o contribuţie individuală decisivă la victoria Revoluţiei.
S-au dat titluri de luptători remarcaţi prin fapte deosebite doar celor care au săvîrşit „fapte deosebite în care şi-au pus viaţa în pericol”? Eu zic că nu, mulţi care meritau doar titlul (pur onorific) de participant au primit titlul de luptător. Cum s-au dat titluri de luptător în localităţi unde regimul comunist nu a organizat nici o rezistenţă?
Nu sînt de acord ca să se poată revizui titlul de luptător în revoluţie pe baza unor fapte ulterioare revoluţiei. Deţinuţii politici nu-şi pierd calitatea dacă ulterior săvîrşesc fapte penale. Permanenta posibilitate de revizuire a statutului revoluţionarilor e un mijloc prin care politicienii vor să ţină această tagmă sub control. Nu trebuie eternizate comisiile astea de verificare, ca pînă la adînci bătrîneţe revoluţionarii să se ocupe doar de certificate, fiindcă exact asta îi compromite în opinia publică. Trebuie doar să se aplice legea, să fie traşi la răspundere cei care au eliberat titluri nelegal. Plîngeri penale există deja depuse, trebuie doar să nu se mai tărăgăneze.
vasilegogea
noiembrie 26, 2011
@mariusmioc
Un punct de vedere foarte apropiat de cel sustinut de mine. Nu e prima data. Multumesc, Marius Mioc!
In ce priveste punctul de dezacord – „Nu sînt de acord ca să se poată revizui titlul de luptător în revoluţie pe baza unor fapte ulterioare revoluţiei” – mentionez ca nu aveam in vedere pierderea calitatii de luptator, ci doar pierderea (eventual temporara) a unor beneficii materiale. Si, da, se pare ca cineva a avut tot interesul (si mult de cistigat) tinindu-i pe luptatori permanent ocupati cu proceduri greoaie si prelungite de validare.
Ion Ionescu
noiembrie 27, 2011
D.l Gogea,
nu stiu daca ati citit ce declara Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti, despre posibila implicare a lui Virgil Magureanu in incidentele de la mitingul revolutionarilor de la Timisoara? Dau link-ul la site-ul Asociatiei si as fi curios ce parere aveti: http://www.asociatia21decembrie.ro/2011/11/azi-la-timisoara/ ?
vasilegogea
noiembrie 27, 2011
@Ion Ionescu
Pai, e greu de pus la indoiala ceea ce spune d-l Maries (avind in vedere activitatea d-sale din ultimii ani), dar si greu de demonstrat ca prezenta lui V.Magureanu la Timisoara tocmai in ziua mitingului e mai mult decit o simpla coincidenta. Pe de alta parte, imi amintesc ca si in martie 1990, in zilele conflictului de la Tg Mures, V Magureanu se afla la Tg. Mures, impreuna cu Gelu Voican Voiculescu!
vasilegogea
noiembrie 29, 2011
@All
Semnalez Comunicatul SSPR cu privire la propunerea de amendamente la Legea 410/2011:
http://www.sspr.gov.ro/docs/comunicate/218_comunicat.pdf .
BALAZS IOSIF
decembrie 5, 2011
Ce stiu aceia care au stat in case si in patul lor de acasa si s-au uitat la televizor cind noi ne-am dat viata pentru mai bine, Si iata ca suferim mai mult noi care am fost pe baricade in Bucuresti si mi-am pus viata in peicol ca si asistent medical, in perioada decembrie 1989. in data de 22. Decembrie la televiziune cind am salvat vieti si raniti din perioada aceia din Decembrie 1989. sa stiti ca nu a fost usor pentru mine in perioada aceia sa lucri ca si asistent si sa salvezi veti umane in perioada acea grea la televiziunea romina unde eu am fost in perioada aceia.
Am vazut multe in perioada aceia si am lucrat mult in singele care a curs din oameni raniti in acea perioada din decembrie 1989. de la televiziune unde mau fost dat as salvez vietile oamenilor din acea perioada.
nu sint deacort cu aceasta lege sa ne ia drepturile pe care le-am dobindit cu pretul vetilor noastre in Decembrie 1989. cind comunismul a si cazut in acea perioada.
Trebuia si aceasta sa se fi intimplat la noi in tara ca si in ungaria cit si in franta cea ce sa intimplat acolo sa se intmple si la noi in tara in Romania in perioada aceia. Odata si odata trebuia ca aceia buba sa se sparga vreodata, si s-a si intimplat spargerea acelei bube coapte de comunism care a fost,
dar nici acuma nu am scapat de acei comunisti atit de rai care si-au luat locurile in parlamentul rominiei acei hoti care ne vor moartea noua, si aceasta nu se va intimpla niciodata ca acesti hoti comunisti sa ne ia si noua vietile. Ca vom lupta pina la ultimul si-i vom invinge pe acesti hoti care ne vor a ne lua si vietile noastre a celor care am mai ramas inca vii si inca nu am murit si traim. Aceasta nu se va implini in viata acestor hoti care vor sa ne extermine si pe noi cei care am mai ramas in viata si nu-i vom mai lasa sa-si bata joc de noi niciodata.
Sint si voi exista si vom lupta si-i vom invinge pe acesti tirani ticalosi care ne vor noua moartea.
Ma numesc BALAZS IOSIF din ORADEA. Jud. BIHOR. si apartin la asociatia revolutionara de televiziune club tv 22. membru cu acte in regula. emailul meu este balazs_63@yahoo.com
Marius
decembrie 15, 2011
VENITI LANGA NOI, daca va considerati cetateni liberi, demni si adevaratii patroni ai Romaniei, va asteptam in fiecare zi intre orele 11-13 langa fantana arteziana de la Universitate.
Nu uitati! SUVERANITATEA ESTE A POPORULUI, iar STATUL ESTE SUMA AUTORITATILOR ALESE SI NUMITE SA NE ADMINISTREZE BUNURILE COMUNE,NUMAI IN INTERESUL NOSTRU, AL CETATENILOR.