Lansări de cărţi şi, printre ele, chiar de idei!
UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI
INSTITUTUL DE CERCETĂRI EUROPENE
EDITURA EIKON
LANSARE DE CĂRŢI
în ziua de 9 decembrie, ora 1230
în Foyerul Colegiului Academic
al Universităţii Babeş-Bolyai
Andrei MARGA,
ROMÂNIA ACTUALĂ
(Diagnoză) EIKON, Cluj, 2011
Prezintă: Emil HUREZEANU
Michael SHAFIR
Cristian PÂRVULESCU
Marta PETREU,
ACASĂ, PE CÂMPIA ARMAGHEDONULUI
Polirom, 2011
Prezintă: Andrei MARGA
Monica MERUŢIU (coord.),
REASON AND FAITH AT THE BEGINNING OF THE NEW MILLENIUM
EFES, 2011
Prezintă: Ciprian BOGDAN
Christian SCHUSTER
Mihai Măniuţiu la Cafeneaua critică
Invitatul Cafenelei critice de joi 8 decembrie este regizorul şi scriitorul Mihai Măniuţiu. Unul dintre cei mai importanţi oameni de teatru din România de azi, autor al unui lung şir de spectacole memorabile, Mihai Măniuţiu este şi un scriitor de anvergură: a publicat proză scurtă, roman, eseuri, versuri şi aforisme. De curînd, Editura clujeană bybliothek (regizorul şi scriitorul fiind el însuşi clujean, actualmente director al Teatrul Naţional Lucian Blaga din Cluj-Napoca) a lansat o „serie de autor” Mihai Măniuţiu, cu trei volume: În Balkanya, eu şi ceilalţi demoni (antologie de poeme şi prozopoeme), Opiniile unui călător nedemn de încredere (povestiri) şi Exorcisme (note eseistice şi aforistice). La aceeaşi editură a apărut anul trecut albumul monografic Mihai Măniuţiu. Spaţiul cameleonic realizat de Cristina Modreanu. Cu pornire de la toate aceste cărţi de şi despre invitatul Cafenelei critice, întîlnirea de pe 8 decembrie va prilejui o discuţie despre polivalenta sa creaţie.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A şi Club Control. De la debutul „stagiunii” 2011-2012, Cafeneaua critică a revenit la Club A şi se desfăşoară joia seara*.
_________
* Invitaţii stagiunii 2011-2012 a Cafenelei critice: Nichita Danilov (ediţia a 50-a); Alice Georgescu, Aura Corbeanu, Doina Lupu (organizatori ai Festivalului Naţional de Teatru 2011), Victor Ioan Frunză, Adriana Grand, George Costin, Mihaela Michailov (participanţi la Festival), Mircea M. Ionescu (dramaturg), Ileana Lucaciu, Nicolae Prelipceanu (critici de teatru) (ediţia a 51-a); Florin Iaru (ediţia a 52-a); Mira Nedelciu, Georgeta Nedelciu, Emil Buruiană, Vladimir Epstein, Anca Dumitrescu, Cătălin Ţîrlea, Sorin Preda, Cristian Teodorescu, Petre Răileanu (evocare Mircea Nedelciu) (ediţia a 53-a).
Miercuri, 7 decembrie, de la ora 19.00, in Sala de Marmura de la Cinema Studio din Bucuresti, va avea loc lansarea volumul de studii critice Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu, coordonat de Cristina Corciovescu si Magda Mihailescu, aparut recent la editura Polirom in colectia „CINEMA”.
Evenimentul va avea loc in cadrul celei de-a 15 editii a Festivalului International de Film Studentesc CineMAiubit, ce se va desfasura in perioada 5-8 decembrie, la Bucuresti.
Expoziţia Internaţională TRIBUNA GRAPHIC, ediţia a doua
GRAFICIENI DIN POLONIA
Revista de cultură Tribuna şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să luaţi parte miercuri, 7 decembrie 2011, ora 14, la vernisajul expoziţiei internaţionale de grafică contemporană Tribuna Graphic. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 7-31 decembrie 2011 la Muzeul de Artă.
Această a doua ediţie a manifestării Tribuna Graphic, iniţiată de revista Tribuna, este dedicată graficii moderne din Polonia. Expoziţia se desfăşoară în cadrul parteneriatului cultural dintre regiunea Malopolska şi judeţul Cluj. În acest an au fost invitaţi 30 de graficieni, reprezentanţi ai mai multor generaţii de artişti, care s-au remarcat pe plan mondial ca ambasadori de seamă ai culturii poloneze.
Participă următorii graficieni:
Tomasz Barczyk, Marcin Bialas, Elzbieta Cieszynska, Janusz Jerzy Cywicki, Andrzej Dudek-Dürer, Piotr Gojowy, Ewa Gordon, Jan Gordon, Michal Grabowy, Monika Grubizna, Alicja Habisiak-Matczak, Wieslaw Haladaj, Andrzej Jaworski, Celina Kirchner, Antoni Kowalski, Krzysztof Krawiec, Henryk Królikowski, Tomasz M. Kukawski, Ewa Lesser, Malgorzata Luszczak, Jaroslaw Nowak, Katarzyna Pyka, Tadeusz Ramik, Maksymilian Snoch, Magdalena Szplit, Anna Trojanowska, Monika Wanyura-Kurosad, Katarzyna Winczek, Czeslaw Wos, Piotr Zaczek
Revista Tribuna îşi propune ca această manifestare anuală să intre în constiinţa publicului clujean iubitor de artă, explorând în viitor şi alte areale culturale. Totodată, datorită generozităţii artiştilor, de a dona operele Muzeului de Artă, revista Tribuna doreşte să contribuie la îmbogăţirea patrimoniului cultural al municipiului Cluj-Napoca. Această expoziţie este organizată în colaborare cu Fundaţia Culturală Bienala Internaţională de Grafică Cluj.
Cu acesta ocazie va fi lansat catalogul expoziţiei editat de revista Tribuna.
Aceasta expoziţie se desfăşoară în cadrul Zilelor Tribuna.
Să nu-mi spuneţi că nu există curente (la rigoare, chiar şi curenţi!) de (fel de fel de) idei în urbea Napocană a Clujului!
Hayden Dunarausi
decembrie 20, 2011
Incerc sa ne gasim si sa ne adunam mai multi iubitori de cai pentru a impartasi idei si chiar probleme in legatura cu caii.