În organizarea Societăţii de Concerte, cu concursul Comunităţii Evreieşti Bistriţa şi sprijinul Primăriei municipiului, vor avea loc la Sinagogă, miercuri, de la ora 19.00, trei conferinţe sub egida “Cultura magna”. Bistriţenii vor avea prilejul să asculte: “Cine sunteţi dumneavoastră, domnule Andrei Mureşanu?”, rostită de prof. univ. dr. Ioan Buzaşi, “Cum mi-am petrecut comunismul“, a scriitorului Vasile Gogea, urmată de “Mari scriitori optzecişti: Ioan Mureşan şi Alexandru Vlad” a lui George Ţâra şi dr. Alexandru Uiuiu. Va urma prezentarea volumului “Ploile amare” de Alexandru Vlad, apărut la Editura “Charmides”. Potrivit dr. Gavril Ţărmure, preşedintele Societăţii de Concerte şi amfitrionul întâlnirii, evenimentul este susţinut nerambursabil de Primăria Bistriţa.
(Conform Mesagerul de Bistriţa-Năsăud: http://mesagerul.ro/2011/12/13/conferinte-publice-la-sinagoga )
Boni
decembrie 18, 2011
Atenţie la comentariile la cele scrise de Liviu Ioan Stoiciu pe blogul său la de 14 decembrie şi mai încoace, unde a dat adrese din “Adevărul” (despre Dinescu, Pleşu, Cartianu…), pentru a reţine unele detalii, fără de care nu se poate înţelege întregul.
1. Ce spune Matei Valeriu în pentru „Adevărul” e o jumătate de adevăr. Vorba e că reprezentanţii literaturilor din cele 14 republici (fără Rusia) la Moscova erau „delegaţi” şi de KGB. Matei (pe atunci Maticiuc) nici nu era membru al Uniunii Scriitorilor, însă reprezenta… Uniunea Scriitorilor di RSS Moldovenească!!! Vă imaginaţi că, fără susţinerea securităţii, nu ajungea el acolo. Şi nici întâlnirea cu Dinescu nu a fost întâmplătoare, pornind cică de la
acea Dolguşeva (nu Dolduşeva). Sugestia tot de sus venea, adică – de jos, din subsolurile KGB. E multă ceaţă aici…
2. Aşadar, să se reţină ceva foarte important: FSN-ul românesc a fost creat după modelul Fronturilor Populare din fostele republici ale URSS. Iar acestea au apărut la sugestia KGB-ului care, prin abilitatea sa, şi-a plasat în fruntea mişcărilor populare colaboratorii, racolaţii, pentru a dirija masele revoltate. Printre multe mărturii întru confirmarea acestui adevăr vine şi cea, repetată, a fostului şef al KGB-ului din RSS Moldovenească Anatol Plugaru. Prin urmare, faptul că printre liderii Frontului Popular din Moldova au apărut şi scriitorul Nicolae Dabija sau mai puţin scriitorul Valeriu Matei nu a fost deloc unul întâmplător, „democratic”, etc., cum încearcă ei să tot spună poveşti. Plus că, la acea vreme, Dabija era un antiromân declarat, precum o dovedeşte autobiografia sa (circulă prin internet) din 1986, în care scria că părinţii săi au fost… „argaţi la români”! Iar tatăl său deveni mai apoi unul din partinicii organizatori ai kolhozului din satul său natal, Bişcotari (azi Codreni). Lucrurile sunt mai complicate decât par, dar similitudinile FSN – Fronturile Populare din URSS sunt demne de toată atenţia, pentru a înţelege celelalte lucruri, despre care scrie „Adevărul”.
În ce priveşte faptul că Valeriu Matei (Maticiuc) l-a însoţit, “l-a ghidat” în 1989, la Moscova şi Chişinău, pe Mircea Dinescu, nu este nici el deloc întâmplător. Curios lucru ce a scris în darea sa de seamă pentru KGB Matei – fără aceasta nu se putea! Cu timpul, poate că se va afla şi în panorama evenimentelor din decembrie 1989 vor apărea noi tuşe dezvăluitoare de mai mult adevăr.
vasilegogea
decembrie 19, 2011
Sunt de acord ca „e multa ceata”. Dar „ceata” nu modifica „relieful”, chiar daca il estompeaza o vreme!