Salut decizia Asociaţiei Colectiv A de a relua spectacolul cu piesa X mm din Y km, prezentat la Cluj acum o lună. Mai ales, salut ideea de a prelungi transfigurarea estetică de pe „scenă” cu o dezbatere etică cu „sala”. Un adevărat exerciţiu de catharzis colectiv, din cîte îmi dau seama. Un alt mod, nu atît de „a intra”, cît mai ales de „a ieşi” din „labirintul” CNSAS-ului. Mulţumesc, totodată, producătorului acestui eveniment – cum nu se poate mai bine venit în aceste zile de decembrie – d-na Miki Branişte pentru invitaţia de a fi prezent la spectacol, dar mai ales pentru „materialul informativ” (ca să fiu în registrul semantic al piesei) pus la dispoziţie.

La sfârşitul piesei, fiecare personaj îşi cere iertare, gest care îi îndeamnă pe turnătorii Securităţii să facă la fel.
„Recunosc şi-mi cer iertare că am turnat Securităţii…”, vor scrie miercuri, 21 decembrie din nou, la ora 19.00, la Cluj-Napoca, actorii la finalul piesei „X mm din Y km”, care este prima reprezentaţie din România inspirată dintr-un dosar al Securităţii şi pusă în scenă într-un spaţiu nonconformist, la Sala Studio a Fabricii de Pensule din Cluj.
Spectacolul, lansat în urmă cu o lună, s-a jucat doar la Cluj, iar organizatorii, Asociaţia „Colectiv A„, anunţă că vor organiza, de miercuri începând, câte o reprezentaţie pe lună, secondată şi de o dezbatere. „Am văzut că la primele două puneri în scenă au venit atât tineri, cât şi persoane peste 50 de ani. Vrem, după spectacol, să le dăm ocazia celor două generaţii să discute şi să afle lucruri noi”, afirmă preşedintele Asociaţiei „Colectiv A„, Miki Branişte. Din luna martie 2012 vor să-l promoveze în campusurile studenţeşti din şase oraşe ale ţării.
Cronici şi în lumea arabă
Spectacolul, care a avut premiera în 18 noiembrie, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional Temps D’Images, a trezit interesul presei internaţionale. La lansare au venit ziarişti din Franţa, Belgia şi Letonia. „Articolul publicat de Isabelle Wesselingh, directoarea Agenției France-Presse din România, a fost preluat de „L’express„, „Le Parisien„, „The Independent„, „China Post„, „Arab Times” etc. La lansare au venit şi jurnalişti din Letonia”, explică Miki Branişte.
CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA IMAGINI DIN SPECTACOL
Regizoarea reprezentaţiei, Gianina Cărbunariu, a fost încântată de faptul că spectacolul a stârnit reacţii şi în presa românească, deoarece foarte greu o producţie independentă reuşeşte să capteze atenţia mass-media doar după două spectacole. Crede că un rol important l-a avut faptul că premiera a fost în cadrul Festivalului Temps d’Image. „Articolul scris de Isabelle Wesselingh pentru AFP a fost într-adevăr preluat de multe publicaţii străine, ceea ce demonstrează interesul pentru această temă, care e una din istoria recentă”, susţine regizoarea.
Totul, după un anunţ în presa germană
Preşedintele Asociaţiei „Colectiv A” spune că spectacolul prezentat prima dată pe scena Fabricii de Pensule s-a născut în urma unui… anunţ în presa germană. „Gianina Cărbunariu a dat anunţ într-un ziar prin care spunea că doreşte să se întâlnească cu saşi plecaţi din România. Au răspuns 48 de persoane care au vorbit şi despre dosarele lor din arhivele Securităţii”, adaugă Miki Branişte. Apoi s-a făcut o cerere la CNSAS pentru o cercetare în vederea realizării unui spectacol.
Baza „X mm din Y km” este o stenogramă ce conține discuția până în cele mai mici detalii pe care a avut-o scriitorul Dorin Tudoran cu reprezentanți ai Comitetului Municipal de Partid în anul 1985.
Regizoarea crede că o discuţie publică pe tema colaborării, nu verdicte, ar fi necesară. „A cere iertare mi se pare, în primul rând, un act de redobândire a demnităţii, un gest normal care, poate, ar marca intrarea într-o epocă de normalitate morală. Deocamdată, privind la ce se întâmplă în jur, e o utopie. Dar teatrul îşi permite, printre altele, să ne invite să imaginăm utopii, fără, însă, să uite o secundă să pornească de la realitatea existentă”, mai afirmă regizoarea piesei.
Intenţia acesteia e de a continua să se documenteze la CNSAS şi pentru viitoarele sale proiecte întrucât interesul pentru această temă este unul mare şi peste hotare. Ea a fost invitată să participe într-un proiect ce adună diferiţi artişti din Est, proiect numit „Parallel Lives – 20th Century Trough the Eyes of Secret Police„, organizat de festivalul internaţional de teatru de la Nitra.
Preţul la spectacol este de 15 lei, iar biletul redus costă 7,5 lei.
(Articol de Florina Pop, preluat de pe: http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Spectacolul_dupa_un_dosar_al_Securitatii_face_valuri_in_lume_0_611938835.html )
Vezi imagini din spectocol, oferite de producătorul Miki Branişte, dînd clic aici: http://www.youtube.com/watch?v=Es-Y4FDSs0E
anamariadeleanu
decembrie 20, 2011
bilet lapreț redus pentru cine ?
cum volumul Kakistocratia este cam dosit in biblioteca, ncerc sa imi amintesc cu aproximatie țlejeraț ca Dorin Tudoran scria undeva ca nimicul nimicului este mai mult decit atat daca foloseste la decapitarea unei prejudecati cu briceagul altei prejudecati
–––––––
nu stiu daca reusesc sa mai trec pe aici in acest an, asa ca Va doresc
CRACIUN FRUMOS cu snatate si bucurii
vasilegogea
decembrie 20, 2011
@anamariadeleanu
Cred ca pentru elevi, studenti si pensionari.
Multumesc pentru „semn”, comentariu si urari. Pe care vi le intorc cu toata vigoarea!
Miki Braniste
decembrie 20, 2011
D-nule Gogea, multumesc frumos pentru aprecieri :-). Sa spreram ca voi putea furniza mai multe materiale in viitor. Confirm reducerea pentru elevi, studenti si pensionari.
Toate cele bune si va asteptam la spectacol, Miki.
vasilegogea
decembrie 21, 2011
@Miki Braniste
Nu aveti pentru ce multumi. D-voastra si colectivul meritati felicitari.
Ion Ionescu
decembrie 21, 2011
Ma alatur d.lui Gogea in a felicita initiativa tinerilor artisti! Consider ca putem vorbi in acest caz si despre un dublu curaj: artistic, care priveste natura tipului de spectacol teatral, dar si civic, prin provocarea spectatorului la un „colocviu” despre o problema morala grava care macina ca un cancer societatea romaneasca de mai bine de doua decenii. Vad in actul lor artistic o sansa, ratata de justitie sau de societatea civila structurata, pentru realizarea unei reconcilieri atit de necesare, daca nu intre categorii generale, colective de participanti la „istorie”, cel putin a fiecaruia in parte dintre cei ale caror vieti (si constiinte) au fost dramatic fracturate, cu sau fara vinovatie. Da, iertarea nu se poate obtine fara marturisire si nu are valoare in amnezie.
vasilegogea
decembrie 21, 2011
@Ion Ionescu
De acord cu d-voastra, d-le Ionescu. Comentariul d-voastra imi aminteste de anii ’80 ai regimului comunist in care teatrul romanesc reprezenta modalitatea cea mai insurgenta de exprimare in societate. Personal, ma bucur sa vad ca acum, tineri actori si regizori, lucrind in asociatii independente, preiau, in forme firesc noi, aceasta insurgenta cautindu-i o substanta mai densa, dincolo de aspectele „spectaculare” doar exterioare.
Vasile Gogea
februarie 22, 2012
O noua reprezentatie cu acest spectacol a avut loc la Timisoara, in prezenta „obiectivului”!
Care a si realizat un minunat foto-reportaj de la ceasta intimplare, dublata fericit de decernarea Premiului „Petre Stoica” pentru poezie pe anul 2011, poetului „obiectiv” Dorin Tudoran.
Vezi relatarea aici: http://www.dorintudoran.com/2012/02/20/un-premiu-un-spectacol-si-cativa-kilometri-de-dragoste-si-prietenie/.