Un avocat întîrziat al lui Nicolae Ceauşescu: „Ignorel Demonico”, zis Viorel Domenico

Posted on decembrie 27, 2011

22       De cîţiva ani buni mă abţin să mai scriu sau să particip la „dezbateri” despre Revoluţia Română din Decembrie 1989. Anul acesta, chiar mai mult decît în alţi ani. Revizionismul de toate „culorile” şi nuanţele pare să cîştige tot mai mult „teren”.  Încurajat iresponsabil de media, societatea (nu îndeajuns de) civilă şi chiar de guvern. Mizeria şi dezamăgirea dusă pînă la disperare în care se consumă viaţa noastră cotidiană constituie un mediu propice pentru proliferarea oricăror opinii şi teorii despre Revoluţie, dar mai ales pentru explozia „entuziastă” a tuturor frustrărilor şi dorinţelor întîrziate de revanşă. Inutil să mai repet din ce zonă reziduală a istoriei recente provin. Mi-e şi scîrbă, deja, să mai scormonesc în acest adevărat „hîrdău al  Danaidelor”!

        Totuşi, cînd la acest cor grotesc al minciunii se adaugă, nechemat şi neautorizat, cîte un „solist” cu voce de măgar greu mai pot să-mi reprim reacţia de revoltă. Mai ales că, în cazul de faţă, este vorba despre negarea unui adevăr fundamental pentru înţelegerea şi evaluarea evenimentelor, dar mai ales a vinovăţiilor, în desfăşurarea Revoluţiei, la dezvăluirea căruia – chiar cu riscuri – am contribuit. Nu voi intra în amănunte – deşi au şi ele însemnătatea lor. Las judecăţii voastre libertatea de a stabili unde se află adevărul. De asemenea, cine sunt „contraforţii” acestei minciuni cu consecinţe posibile extrem de grave. Pentru că – simplificînd – dacă Ceauşescu n-a dat ordin să se tragă în populaţie, armata şi securitatea n-au tras, terorişti n-au existat, trupe străine nu au fost implicate, revolutia nu a existat, atunci – aşa cum deja, cu aproape tîmpă bucurie, se spune –  „luptătorii i-au împuşcat pe eroii martiri”!!   Nu cred că e foarte greu de identificat sursa acestei alchimii demonice prin care minciunile sunt transformate în adevăruri iar adevărul este pur şi simplu „topit”!   Sau, incinerat, asemenea primilor morţi de la Timişoara…  

       Iată, aşadar, cea mai recentă mostră de tentativă de acreditare a unei mari minciuni (instrumentată, probabil, la ordin):

„Scriitorul Viorel Domenico a declarat, luni, la emisiunea „Ultimul Cuvânt” difuzată de B1 TV, că în timpul Revoluției din 1989, fostul dictator Nicolae Ceaușescu a dat ordin armatei să nu se tragă în masele de muncitori care se organizau pentru proteste și că acesta era pregătit pentru dialog.

Am ajuns la cu totul alte concluzii. În dimineața zilei de 22 decembrie, în CC, Ceaușescu a dat toate ordinele care au dus la victoria Revoluției. A dat ordinul a nu se trage în muncitori„, a spus invitatul.

Acesta a adăugat că ordinul i-a fost dat generalului Milea, care nu l-ar fi respectat, fapt ce a adus reproșuri din partea lui Ceaușescu.

Când a aflat că vin masele mari de muncitori, el s-a pregătit să folosească dialogul. Nu se trage în muncitori pentru că nu poți să dialoghezi cu ei morți„, a mai spus Domenico.

De altfel, scriitorul s-a contrariat de istoria scrisă a acestui eveniment, în care Nicolae Ceaușescu este mereu portretizat drept fiind speriat, iar generalul Stănculescu fiind stăpân pe situație.

Eu tot ce am văzut despre acel moment, găseam un Ceaușescu speriat, tembel chiar, și un Stănculescu supradotat. Toți autorii bazându-se pe declarațiile generalului Stănculescu„, a conchis Viorel Domenico.” 

      (Conform: http://www.b1.ro/stiri/eveniment/scriitorul-viorel-domenico-nicolae-ceau-escu-a-dat-ordinul-de-a-nu-se-trage-in-muncitori-a-vrut-dialog-video-17852.html )

       Şi, iată cum arată, în fapt, adevărul,  cel care îl califică pe noul „avocat” drept ceea ce este – complice la crimă:

   PARTIDUL COMUNIST ROMAN

COMITETUL JUDETEAN BRASOV

 

                                                                                                        S T E N O G R A M A

=================

teleconferinţei din ziua de 17 decembrie 1989,

cu tovarăşul Secretar general Nicolae Ceauşescu

Tovarăşul secretar general al partidului Nicolae Ceausescu

Bună ziua!

Am convocat această teleconferinţă pentru ca în perioada următoare să fie luate măsuri corespunzătoare pentru asigurarea pazei stricte la sediile comitetelor de partid, unităţi economico-sociale, cămine studenţeşti. Se vor forma colective din lucrători ai aparatului de partid şi de stat, gărzile patriotice, formaţiunile de tineret. Se vor intensifica controalele, mai ales în timp de noapte. Se menţin în vigoare toate măsurile transmise comitetelor judeţene de partid pentru perioada premergătoare Congresului al XVI-lea.

Am convocat această conferinţă avînd în vedere unele evenimente foarte grave care au avut loc ieri şi azi la Timişoara. Aparent, totul a pornit de la un proces de evacuare a unui preot reformat, care a fost mutat de la cultul respectiv. Anterior a făcut declaraţii antiromîneşti la Budapesta şi s-a aliat cu cercuri ostile integrităţii României. S-au făcut greşeli, pentru că, normal, toată problema trebuia rezolvată într-o oră sau două, conform normelor care sînt valabile în lume şi conform legilor ţării noastre, dar în loc de acest lucru s-au purtat discuţii interminabile şi s-au adunat mulţi. Acum reiese că acest fapt a fost pregătit din timp de agenţiile străine şi de cercurile antisocialiste, antiromâneşti atît din vest cît şi din est.

Repet cu toată seriozitatea că încă la Timişoara nu s-a pus ordine pentru că s-au făcut greşeli inadmisibile în aplicarea măsurilor stabilite. În primul rînd, unităţile care au fost destinate să aplice anumite măsuri au fost trimise dezarmate, în imposibilitatea de a acţiona. Acum am trimis şi sînt la Timişoara toţi comandanţii; am discutat acum cîteva minute cu tovarăşul Coman care a sosit la Timişoara cu trupe şi au primit muniţie de război. Orcine nu se supune la somaţie… este stare de necesitate! Am dat ordin să se tragă; se somează şi dacă nu se supune se trage. S-a făcut greşeala că s-a întors şi obrazul celălalt… Începând de azi unităţile de M.I., trupele de securitate şi grănicerii vor purta armament de luptă, inclusiv gloanţe. Cu respectarea regulamentului şi normlor legale potrivit legilor ţării, dar oricine atacă un ofiţer sau soldat să primească riposta – Fără nici un fel de justificare. Umanismul nu înseamnă pactizare cu duşmanul! Umanismul înseamnă apărarea integrităţii socialismului, a independenţei României. Toate unităţile sînt în stare de alarmă şi în această situaţie au şi armament de luptă în dotare, inclusiv muniţia. Unităţile de motorizate merg cu armament uşor din dotare. Orcine încearcă o manifestaţie, este somat, arestat şi apoi stăm de vorbă; oricine intră în sediul Comitetului judeţean de partid, sparge geamuri să fie tratat ca atare…

Aceasta este prima problemă. Dacă s-a înţeles bine? Întreb şi la Timişoara, să răspundă primul secretar, care are şi funcţia de comandant. Şi tovarăşul Coman. Dacă ofiţerii sînt acolo?

Tov. Bălan R. – Sîntem aici cu tovarăşul Coman. S-au luat măsuri pentru executarea ordinului Dvs. Ofiţerii nu sînt în sală, sînt la Miliţie.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu – De ce nu au venit în sală; transmiteţi ordinul meu. Să acţioneze în situaţie de luptă! Într-o oră să fie restabilită ordinea la Timişoara. Îi chemaţi şi le daţi ordin; mi-i daţi la telefon să vorbesc cu ei!

Tovarăşul Coman – Vă raportez tovarăşe Nicolae Ceauşescu: capătul a trei coloane intră în Timişoara, vor fi dirijate spre centru; am ordonat să se tragă foc. Sîntem gata să îndeplinim ordinele Dvs.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu – Imediat să vină la sediul Comitetului judeţean de partid, să fie împreună cu voi şi comandantul diviziei din Timişoara. Generalii pe care i-am trimis de la Bucureşti unde sînt?

Tov. Coman – Am vorbit cu ei să meargă la coloane; ne organizăm aşa cum aţi ordonat.

Tovarăşul Nicolae CeauşescuAcţionaţi în numele meu şi raportaţi din 15 în 15 minute. Toate unităţile care sînt mobilizate să meargă în centru să pună ordine! S-a înţeles?

Tov. Coman – Vă raportez, am înţeles!

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu – Nici acum nu au sosit unităţile!… deşi mi s-a raportat că au sosit!

Dacă celelalte judeţe au înţeles măsurile care trebuie luate din acest punct de vedere? Dacă au nelămuriri? Nu.

Imediat chemaţi toţi comandanţii şi nu mai aşteptaţi de la Bucureşti alte dispoziţii. Acestea sînt dispoziţiile, obligatorii pentru toată lumea. Cine nu respectă să fie destituit; cine nu acţionează în mod corespunzător.

A doua problemă: trebuie neapărat ca gărzile muncitoreşti să fie bine pregătite şi dacă se apelează la ele să meargă cu armament de luptă bine verificat; să se discute foarte serios în toate unităţile economice-sociale, în învăţământ, în facultăţi, trebuie să se adopte o poziţie fermă faţă de oricine, faţă de orice manifestare antisocialistă, de denigrare a cuceririlor poporului, pentru că aceasta este acum datoria tuturor, indiferent dacă sînt sau nu membri de partid.

În primul rand, planul trebuie urmărit în continuare şi îndeplinit; producţia să nu stea. Să fim atenţi la orice încercare de a sabota activitatea de producţie în orice domeniu. Şi să se asigure o bună aprovizionare a populaţiei. Dar atitudine fermă dacă sînt elemente care încearcă să provoace dezordine. Şi la noi există elemente care s-au pus în serviciul puterilor străine, împotriva propriului popor, împotriva integrităţii României! Trebuie să spunem tuturor, să cunoască situaţia şi să avem cu toţii o poziţie fermă împotriva oricăror încercări de a lovi în cuceririle revoluţionare ale poporului român, în libertatea şi integritatea ţării. Să se prelucreze în toate domeniile.

Comitetele judeţene de partid trebuie să se considere în stare de alarmă. Fără însă a neglija problema planului. Şi atenţie la orice manifestare. Nu mai trebuie să spun că cercurile reacţionare fac totul pentru a submina independenţa şi integritatea ţării. Au făcut şi declaraţii publice şi tot ceea ce s-a întîmplat în ţările socialiste în ultimul timp are drept scop distrugerea socialismului. Trebuie privite ca o lovitură de stat, antisocialistă.

Dacă asupra acestor probleme este vreo neclaritate? Nu.

Am stabilit să nu mai primim turişti străini şi nici micul trafic de frontieră. Dar asta nu o discutăm acum… Fiecare să se ocupe de problemele lui. Nu trebuie să admitem nici de la străini, nici de la cei din ţară, trebuie loviţi fără cruţare, fără nici un fel de justificare. Nu trebuie să mai umblăm cu subînţelesuri; cum după 1968, dupî intrarea în R.S.C., situaţia a fost care a fost, acum lucrurile sînt şi mai clare şi trebuie să spunem întregului popor şi partid şi să respingem orice încercare de a abate poporul de pe calea dezvoltării socialiste. Acesta este de fapt obiectul acestei teleconferinţe, care are loc într-o situaţie cu totul deosebită. Şi să luaţi măsuri cu totul deosebite. Dacă aveţi ceva de spus sau de întrebat?

Nu aveţi. Atunci, luaţi măsurile necesare; chemaţi membri biroului şi stabiliţi ce măsuri se impun azi. Să organizaţi trupe de patrulare, formate din gărzi patriotice, tineri, activişti de partid. Şi aceasta nu pentru o zi-două, ci pînă se va revoca acest termen. Practic, pînă la Anul Nou. Peste tot, în comune, oraşe, unităţi din toate domeniile, asiguraţi desfăşurarea activităţii de producţie, realizarea planului, dar şi o ripostă fermă acţiunilor provocatoare.

Dacă aveţi ceva de întrebat?

Orice problemă se iveşte trebuie să raportaţi imediat! Chiar dacă între timp aţi luat nişte măsuri, trebuie să raportaţi imediat. Nimeni să nu mai ascundă nimic!

Dacă nu aveţi probleme, atunci am incheiat teleconferinţa şi treceţi imediat la măsuri ferme.

Spor la muncă!

Braşov – 17.12.1989                                                            

Pentru conformitate cu originalul,

PRESEDINTELE

COITETULUI JUDETEAN PROVIZORIU

AL FRONTULUI SALVARII NATIONALE

L.S. ss. Gl.Mr. Ion Florea

 Text confruntat de Vasile Gogea, şeful Comisiei cultură, presă, ştiinţă, învăţământ.

02.01.1990.

(Publicat în „România liberă”, în ianuarie 1990)

Exemplar unic – Nicolae Samson.

                 Nu-mi rămîne decît să-l parafrazez, cu acelaşi cinism, pe „stenografiatu’ „: Spor la minciuni, tovarăşi! Cu „victoria memoriei”, înainte!

Publicitate
Posted in: Spune acum!