Ţineţi morţii în viaţă pînă la alegeri!

Posted on ianuarie 10, 2012

16        Despre „boala cronică” a sistemului naţional de sănătate am mai scris aici (https://vasilegogea.wordpress.com/2011/04/05/logica-viului-versus-politica-mortii/). În termeni, pe cît m-am priceput, raţionalişti şi logici. De această dată, însă, realitatea mă poartă într-un univers suprarealist halucinant, lugubru.

        Într-o declaraţie publică, ministrul sănătăţii informa, ieri sau alaltăieri, că în urma unor controale care au vizat modul în care se face decontarea reţetelor gratuite pentru medicaţia prevăzută în unele programe naţionale de asistenţă medicală (cancer, diabet şi altele) de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, s-a constatat că se plătesc sume uriaşe pentru îngrijirea unor… morţi! Medicamente scumpe şi foarte scumpe sunt „extrase” gratuit, în numele unor pacienţi care şi-au găsit demult liniştea şi s-au eliberat de orice suferinţă, din sistem şi repuse în circulaţie pe o piaţă paralelă, „liberă” şi neagră (normal, de vreme ce vorbim despre morţi!).  Astfel, morţii de boli grele, incurabile sau doar cronice, devin „scumpi”, adevărate „mine” de aur după ce, probabil, în timpul vieţii au fost o povară pentru familie şi pentru societate. O „suveică” macabră ţese un linţoliu suprarealist peste o afacere cît se poate de „vie”, chiar virilă!

        Nu e prima dată cînd aflăm despre jaful prelungit în postumitate al unor persoane. Cu cîţiva ani în urmă, opinia publică era oripilată de dezvăluirea unei situaţii incredibile: un fost ofiţer de securitate şi-a ţinut mama decedată ascunsă în casă aproape doi ani pentru a-i încasa în continuare pensia (pensia lui fiind una de „mizerie”!)!

        De cîte ori avem alegeri, pe listele de alegători apar şi persoane decedate. Ba chiar, s-a afirmat, acestea şi „votează”, conform consemnării prezenţei la vot pe lista biroului electoral!

        Nu ne-a lipsit nici cazul (rarissim, dacă nu unic în lume) în care un candidat (de primar) decedat cu două zile înainte de scrutin să fie ales… post mortem!

        Avînd în vedere că anul acesta avem alegeri „la greu”, adică… comasate, e de anticipat o creştere spectaculoasă a cursului valorii morţilor la bursa ideilor macabre!

       Doar pe cei care se încăpăţînează să rămînă vii, nimeni nu pare să mai dea doi lei! (Şi nu numai în sănătate… )

Posted in: Spune acum!