Despre „boala cronică” a sistemului naţional de sănătate am mai scris aici (https://vasilegogea.wordpress.com/2011/04/05/logica-viului-versus-politica-mortii/). În termeni, pe cît m-am priceput, raţionalişti şi logici. De această dată, însă, realitatea mă poartă într-un univers suprarealist halucinant, lugubru.
Într-o declaraţie publică, ministrul sănătăţii informa, ieri sau alaltăieri, că în urma unor controale care au vizat modul în care se face decontarea reţetelor gratuite pentru medicaţia prevăzută în unele programe naţionale de asistenţă medicală (cancer, diabet şi altele) de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, s-a constatat că se plătesc sume uriaşe pentru îngrijirea unor… morţi! Medicamente scumpe şi foarte scumpe sunt „extrase” gratuit, în numele unor pacienţi care şi-au găsit demult liniştea şi s-au eliberat de orice suferinţă, din sistem şi repuse în circulaţie pe o piaţă paralelă, „liberă” şi neagră (normal, de vreme ce vorbim despre morţi!). Astfel, morţii de boli grele, incurabile sau doar cronice, devin „scumpi”, adevărate „mine” de aur după ce, probabil, în timpul vieţii au fost o povară pentru familie şi pentru societate. O „suveică” macabră ţese un linţoliu suprarealist peste o afacere cît se poate de „vie”, chiar virilă!
Nu e prima dată cînd aflăm despre jaful prelungit în postumitate al unor persoane. Cu cîţiva ani în urmă, opinia publică era oripilată de dezvăluirea unei situaţii incredibile: un fost ofiţer de securitate şi-a ţinut mama decedată ascunsă în casă aproape doi ani pentru a-i încasa în continuare pensia (pensia lui fiind una de „mizerie”!)!
De cîte ori avem alegeri, pe listele de alegători apar şi persoane decedate. Ba chiar, s-a afirmat, acestea şi „votează”, conform consemnării prezenţei la vot pe lista biroului electoral!
Nu ne-a lipsit nici cazul (rarissim, dacă nu unic în lume) în care un candidat (de primar) decedat cu două zile înainte de scrutin să fie ales… post mortem!
Avînd în vedere că anul acesta avem alegeri „la greu”, adică… comasate, e de anticipat o creştere spectaculoasă a cursului valorii morţilor la bursa ideilor macabre!
Doar pe cei care se încăpăţînează să rămînă vii, nimeni nu pare să mai dea doi lei! (Şi nu numai în sănătate… )
teaca
ianuarie 10, 2012
Fain. Titlul, mai ales, „face toţi banii”.
Culai
ianuarie 10, 2012
Dacă-i aşa, e sinistru şi-nseamnă că trăim într-un sistem de ciocli, patronat de piramidioane.
De fapt, ce mă mai mir…
Aşa cum chelnerul sau precupeţul versat ştie, „citeşte” cîţi bani are fraieru’n pungă, la fel procedează cei din (ne)asistenţa medicală de urgenţă.. Dacă n-ai o „intrare” la ei, poţi crăpa netratat. Că, şi dacă te tratează, tot acolo ajungi…
Iancu Motu
ianuarie 10, 2012
Tu vorbesti despre mortii, morti, sau despre mortii vii? Nu de alta dar problema are cel putin doua aspecte. Primul: Curtea de Conturi a descoperit ca cei de la Casele de sanatate (!!!) au decontat sume enorme pe medicamente eliberate pe numele unora care au trecut de faza in care sa le mai foloseasca. Deci mortii sunt vii, sunt consumatori de medicamente pe care vezi doamne cineva le si deconteaza. Se presupune ca persoanele in cauza se vor prezenta la… alegeri, bineinteles, nu? Si se mai presupune ca vor vota. Nu coneaza cum si cu cine, vor vota si cine trebuie le va numara voturile. Ce sa mai zica cei care nu mai suporta mizeria asta de regim totalitar si nesimtit ? Sa numere ei mortii? A doua fateta este tot atat de cincica. Ii tinem in viata, ii fraierim, le mai dam o pilula ( poate Prozac) si o sa vada ca „noi”, regimul, le dam, le facem, ii avem in vedere si poate, poate voteaza cu cine trebuie. Intre timp schimbam legea sanatatii si … cine vine are probleme. Cum se arata ca actualii nu vor mai pupa puterea se gandesc ce bine vor rade de cei care i-ar urma vazandu-i cum se dau cu capul de pereti sa repare ce-au stricat ei. Asa ca vorba ta de deschidere. Numai ca s-ar putea sa fi comis o eroare grava de tot. Evenimentele sunt, se pare in plina desfasurare, mai ales in urma deschiderii conflictului dintre marinar si dr. Arafat.
nikuelektriku
ianuarie 10, 2012
la multzi ani, la toate lumile!
inclusiff acestor (ne)fericite (cine pe cine plinge?) suflete moarte!
cam cit o fi pretzu’ pe piatza neagra pentru mia de bucatzi?
InimaRea
ianuarie 10, 2012
Conform legii si regulilor din domeniu, n-ar putea fi posibil nici sa se prescrie medicamente unui decedat, nici sa poate fi onorata o astfel de reteta. Atunci, ar fi doua posibilitati:a) la escrocherie, sa participe intregul lant de prescriere si distribuire a medicamentelor – incepind cu medicul de familie (specialist) continuind cu persoana care merge la farmacie si sfirsind cu farmacistul care s-ar multumi sa vada reteta „corect completata”. Situatie in care CS n-ar avea nici o raspundere; b) megaescrocheria sa fie pusa-n opera de chiar CS, in colaborare cu MAI si anumite lanturi de farmacii. In acest caz, ar fi o operatiune gen Bani pentru partid.
Bineinteles ca cine umbla cu borcanul de miere isi linge degetele dar intotdeauna escrocii au avut un profit din malversatiuni, n-au actionat doar din convingere politica.
In mod clar, orice escrocherie se realizeaza de catre aceia care stiu cum sa fenteze sistemul. Nu-i vorba atit de ingeniozitate, cit de tupeu si complicitate.
Stiti ca, pentru obtinerea certificatului de deces, trebuie predate actele de identitate ale raposatului. MAI are evidenta tuturor acestor acte, putind accesa si baza de date a primariior (invers, nu-i posibil). O are daca i se comunica de catre primarii, caci acolo se declara decesele. Atunci, MAI poate afisa o lista a documentelor de identitate anulate, accesibila si lanturilor de farmacii, si CS. Fiindca e asa de simplu, dar nu se face, inclin sa cred ca e vorba despre megaescrocherie (varianta B).
Acum vine partea nasoala: o megaescrocherie nu poate fi ascunsa, nici macar nu poate fi restrins numarul celor care stiu ca exista si „produce”. Asta-nseamna ca „Sus” se stie. Asa ca Jupiter Tonans joaca in piesa care-i place, cind socoteste el c-ar fi momentul prielnic, indiferent de costuri. Prielnic scopurilor sale politice dar da bine si la imaginea despre lupta anticoruptie.
Adica, cinism. Dar vezi ca Jupiter nu poate fi acuzat de subminarea economiei nationale, doar de tradare. Or, din pozitia in care se afla, el nu poate trada pe nimeni dar poate fi tradat.
A, da – exista „tradarea intereselor nationale” insa cum poti trada interesele pe care tu le definesti a fi nationale? Si cind te joci cu prioritatile nationale astfel incit caracterul national al anumitor interese se vede retrogradat cit ai clipi?
nicolaeiuga
ianuarie 10, 2012
@all
Gândiţi-vă şi la faptul că personajul principal din „Suflete moarte”, făcea de fapt un fel de afacere cu iobagi morţi, care în acte erau trecuţi ca fiind vii. Intr-un plan oarecum alegoric, exact ăsta e „lucrul dracului”, în sensul cel mai propriu al termenului, dracul chiar asta face: comerţ cu suflete(le noastre) moarte.
Şi să nu uit: la mulţi ani pentru toată lumea şi să ne ajute Cel de Sus să ne ţinem sufletele noastre în viaţă!
Mara
ianuarie 10, 2012
Cind doresc farmaciile au acces la o baza de date actualizata. Eu de ex. in timpul vacantei de vara am avut nevoie de asistenta medicala pentru baietelul mic de trei ani si am fost la Spitalul de Urgenta Cluj, de unde mi s-a dat o reteta compensata pentru micut. Desi copilul are certificat de nastere romanesc transcris (deci cetatenie romana) in evidentele farmaciei figuram ca neplatitori de asistenta medicala si deci nu am beneficiat de compensare. Deci farmaciile sint conectate la o baza de date riguroasa si actualizata. Ce am mai observat este faptul ca farmacistii ofera spre vinzare produsele cele mai scumpe, nu iti prezinta doamne feri si variante mai ieftine poate chiar si la jumatate de pret. Au o morga si o superioritate care deranjeaza pentru ca se vede clar ca profita de naivitatea populatie, desi puterea de cumparare este foarte mica.
Problema este ca romanii s-au obisnuit cu anumite lucruri ca si cum ar fi „un dat”, o cutuma, ceva „legal” care nu poate fi contestat. Este exemplul politicilor farmaciilor sau daca vreti un alt exemplu cel al notarilor publici. Exista anumite categorii sociale privilegiate care in ultimii ani si-au construit un „statut” care analizat mai atent nu stiu cit este in avantajul cetateanului.
Dar oamenii nu protesteaza, nu negociaza, nu contesta. Totul este privit ca pe o fatalitate.
In tara in care am venit (din motive economice), departe de a fi totul perfect, totusi lucrurile sint discutate, analizate in asa fel sa serveasca cetateanul. Sistemul sanitar functioneaza bine, exista doua case mari de sanatate (care se concureaza intre ele pentru a face oferte mai atractive), medicii sint bine platiti, spitalele arata civilizat, domneste disciplina, curatenia. Lumea isi face doar meseria, nu se dau atentii sau plicuri, asa ceva este chiar interzis. Eu cred ca pina la urma este vorba de moralitatea oamenilor. Daca si oamenii titrati, se preteaza la mismasuri si excrocherii nu putem avea mari pretentii. Pina la urma tot cetateanul simplu va prelua toata povara si va plati in plus si de aceasta naivitate se va profita chiar si de catre onorabilii „farmacisti”, „medici”, „notari”, ca sa nu mai vorbesc de „comercianti” etc.
O zi cit se poate de buna.
Dorin Tudoran
ianuarie 10, 2012
@ Vasile Gogea
Exista si o consolare, draga Vasile: nu doar multi alegatori sunt morti de mult; si majoritatea candidatilor e pe lumea cealalta de multisor…
Ioan Costea
ianuarie 10, 2012
Da, da, un popor de „Walking Dead”! Și se arată o „reformă” în Sănătate (ca și în Învățământ), de n-o să mai rămână piatră pe piatră, darmite vivacitatea populației. Iar „binefacerile” „modernizării” și „reformelor” cointeresate se vor suferi și după alegeri.
Razvan Boaca
ianuarie 10, 2012
Bună seara domnule Gogea. Un eveniment trist pe care aş dori să vi-l semnalez. http://newsbv.ro/2012/murit-ziarista-maria-petrascu/
vasilegogea
ianuarie 10, 2012
@Razvan Boaca
Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca in pace!
marianacodrut
ianuarie 10, 2012
Oau! Ce actual si… autohton e Gogol, cu Sufletele lui moarte!
Liviu Antonesei
ianuarie 11, 2012
@) Vasile Gogea
Nu stiu ce ma face sa cred ca se vor stradui din rasputeri sa faca asta! De fapt, pina dupa alegeri!
Ion Ionescu
ianuarie 11, 2012
…un popor de umbre si, la urma, o umbra de popor! (mai ales daca avem in atentie si previziunile statistice)
Exista si cazuri rasturnate: viu fiind, esti declarat – de un birocrat neglijent – mort. Nu mai ai nici o sansa!
nelutiu
ianuarie 12, 2012
Acest titlu nu ar putea avea conexiune directă cu alegerile decât dacă o parte dintre sumele alocate ar putea ajunge la cumpărarea mult doritelor cadouri electorale, deoarece listele de morţi se pot folosi mai usor pentru votare, dar şi pentru alte afaceri bizare din sistemul de sănătate. Dacă şeful Statului l-a decorat pe Arafat, acesta ar fi trebuit să răspundă oarecum printr-un gest aproape egal şi probabil asta nu s-a întâmplat, mai mult decât atât, a devenit o oportunitate pentru alternativa de reformare a acestui sistem unic. Domnul Gogea are perfectă dreptate cu acel primar reales şi după deces, cazul bizar a fost într-o comunitate vasluiană.
culai
ianuarie 17, 2012
pt.Mara: Tot ce aţi spus este adevărat şi Nedrept, într-un Stat ce se pretinde a fi de Drept, dar în fapt e de un criminal Nedrept.
Jocurile sunt făcute-n favoarea trişorilor, nimic bun nu mai merge!