Tua maxima culpa, Vladimir Tismăneanu!

Posted on ianuarie 26, 2012

25       Citesc (aici: http://www.contributors.ro/politica-doctrine/obligatiile-unui-presedinte-realismul-vointa-tenacitatea/ ) stupefiat o analiză a  „discursului” ţinut de Preşedintele Traian Băsescu în… conferinţa de presă de miercuri 25 ianuarie a.c., semnată de politologul Vladimir Tismăneanu. Nu mă mai miră să aflu de la Vladimir Tismăneanu ce şi cum crede (oare?) în diferite momente ale ultimilor ani despre anumite realităţi româneşti. „Cred ca a fost un discurs demn si cinstit care a indicat liniile de forta ale continuarii programului de reforme institutionale, juridice si morale.” Foarte bine! Pentru că mărturiseşte de la început că „Am citit cu mare atenţie ceea ce a spus preşedintele Traian Băsescu la conferinţa de presă.”, pot să presupun că a citit un transcript al unui discurs rezervat doar pentru iniţiaţi.

       Trec peste faptul că mie nu mi-ar fi chiar atît de greu acolo unde lui i se pare aproape imposibil ( „Dacă privesc retrospectiv, mi-ar fi greu să găsesc un alt lider post-decembrist (pe cei de dinainte de 1989 să-i lăsăm de-o parte, deşi mi-e greu să ignor că pe 26 ianuarie Ceauşescu ar fi împlinit 94 de ani!) care să fi spus public, în raport cu unele erori personale, ceea ce a admis Traian Băsescu.”).

        Nu mai contabilizez îndoiala mea versus certitudinea lui în raport cu deplina stăpînire de sine a Preşedintelui: „Traian Basescu ştie cine este şi ce poate oferi.”

        Pot găsi chiar un punct de acord cu el atunci cînd constată: „Nu este uşor să fii în chip constant ţinta pupinizatorilor de serviciu pozînd în arbitrii moralităţii imaculate.”

        Dar nu pot trece peste această încercare de prestidigitaţie oratorică prin care analistul ne induce subliminal o blasfemiatoare aşezare a oratorului căruia îi face laudatio în lumina, recent beatificată, a unuia dintre cei mai iubiţi Suverani Pontifi, Papa Ioan Paul al II-lea, atunci cînd scrie: „ Mesajul său principal, cum îmi spunea un bun prieten, este în direcţia: Nu vă fie frică! Nu vă temeţi! Aveţi încredere în statul de drept! „ (sublinierea Vl.T.)

         Este prea mult!

         Nu pot să mai spun decît: Oremus pro spiritu tuo!

Posted in: Spune acum!