Am primit de la profesorul Dan Gulea, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, „o încheiere” – epilog la postarea domniei sale de acum două săptămîni (vezi: https://vasilegogea.wordpress.com/2012/02/18/dan-gulea-despre-simplele-preocupari-ale-intelectualilor-lui-basescu-cazul-lui-cornea-un-jurnal-de-concurs/ ), cu rugămintea de a o posta. Cum mi se pare firesc, fac acest lucru. Desigur, dacă din partea Editurii Humanitas voi primi vreo reacţie, şi aceea va fi găzduită. Aşadar, iată textul:
Despre silenţioasele preocupări ale intelectualilor lui Băsescu. Aceleaşi cazuri
Un final trebuia realizat. Echipa Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti decide să se retragă din concursul de cultură generală organizat de Editura Humanitas, avînd în vedere precaritatea întrebărilor formulate de dl Andrei Cornea, precum şi girul pe i-l acordă în mod nemijlocit şi tacit dl Gabriel Liiceanu.
Intelectualii dragi ai lui Băsescu nu au făcut decît să îşi trimită, sub nemijlocita protecţie a anonimatului, une porte-parleuse (dacă există cumva termenul…), care să discute pe cîteva forumuri la întîmplare, crezînd că toată lumea i se adresează.
În afară de acest motiv, nu putem trece peste o evidentă relaţie de apropiere care există între coordonatoarea concursului şi cea a echipei liceului „Caragiale” din Ploieşti; argumentul de două rînduri şi jumătate de pe siteul concursului este că echipa „Caragiale” nu a putut participa vineri 17 februarie din cauza înzăpezirii concurentelor. Fals.
Coordonarea „Caragiale” a fost execrabilă, pentru că au fost făcute afişe cu doar două nume de concurenţi din trei, ca şi cum (als ob, ca să se înţeleagă…) echipele ar fi avut doar doi membri. E clar că pe cei de la „Caragiale” nu i-a interesat participarea. (Ca să nu mai zic de micile discuţii din etapa din decembrie, la care a asistat şi coordonatoarea concursului, insistînd pentru modificarea structurii echipei „Caragiale” în afara termenului reglementat şi deci pentru încălcarea regulamentului conceput chiar de Humanitas, de fapt o încercare de schimbare a regulilor în timpul jocului).
Al doilea argument pentru falsitatea aserţiunii de pe siteul concursului este o confuzie a celui (sau mai degrabă celei) care a scris că, citez din versiunea consultată pe 2 martie 2012,: „Elevele (s.m., D.G.) care formau echipa acestui liceu sunt izolate” etc.
Nu erau eleve, ci o elevă şi un elev.
Al treilea argument este că înzăpezirea nu a însemnat izolare în Prahova în ziua concursului pentru nici o localitate limitrofă Ploieştiului (demonstrabil prin comunicate oficiale şi prin presă).
Tinînd cont şi de întrebările pe care le-am adresat în urmă cu cîteva zile, la care intelectualii dragi lui Băsescu (şi ei lui!, ar zice copchilul universal din noi toţi) nu au putut răspunde (decît poate printr-un entremetteur), le transmitem textul de mai jos. Plecăm deci dintr-un concurs dubios de pe locul 7 din 22 de participanţi, dintr-un concurs unde am tolerat poate în mod exagerat atitudini îndoielnice.
Domnule Director Gabriel Liiceanu,
Avînd în vedere precaritatea întrebărilor formulate în etapa a III-a, „Grecia antică”, din 17 februarie 2012, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti decide retragerea echipei din concurs, în semn de protest faţă de imaginea deformată pe care autorul întrebărilor o crede implicită elevilor şi şcolii româneşti.
Credem necesar ca decizia noastră să fie comunicată tuturor participanţilor, motiv pentru care vom trimite acest mesaj şi celorlalte echipe, în mod public şi privat.
Cu sentimente fireşti,
prof. Gabriel Ţaga, directorul CN „Mihai Viteazul” Ploieşti,
prof. dr. Dan Gulea, coordonatorul echipei liceului:
Rizea Cerasela, cls a XII-a
Popescu Elena, cls. a XII-a
Şulţ Luiza, cls. a XI-a
Culai
martie 3, 2012
Este un gest de Demnitate nemaiprezentarea la un „concurs” descalificator.
De (mai) eram profesor şi pus în situaţia de a-mi fi jenă de lubricitatea anticilor greci, îmi îndemnam elevii să părăsească pe loc sala.
Dar, mai bine mai tîrziu, decît deloc… Acceptînd un joc – de nu imoral – măcar penibil, indiferent de prestigiul logisticianului.
Lucian Pop
martie 3, 2012
De ce să se întrerupă concursul? Dimpotrivă , ar trebui complectat cu alte întrebări interesante. De exemplu: Sunt un preot inca. Cum este mai practic să scot inima din om ca să i-o ofer soarelui?… Prin ce ritualuri mă deosebesc de un creştin, dacă sunt satanist? Cum îmi dau seama că sunt satanist?… Daţi câteva exemple celebre de pedofili. Argumentele lor stau în picioare? Dacă nu stau, de ce? Dacă stau, avem prejudecăţi?
vasilegogea
martie 3, 2012
@Lucian Pop
Ha,ha! Suntem cinici, dar cu umor!
Bosse-de-Nage
martie 3, 2012
Suprarealistii valahi postbelici, din clasa unor Paul Paun si Gherasim Luca, nutreau proiecte, frumoase, de erotizare a proletariatului. Avea sa le calce pe urme Big Brother-ul lui Orwell din NINETEEN EIGHTY FOUR, creator al unei industrii pornografice pentru folosul – si integrarea libidinala, prelyotardiana insa – a lumpenilor; dar, vai, si actualii deturnatori capitalistici + filmici + arghirofilici ai opului distopic in cestiune, grosolani titilatori ai pulsiunii mixoscopiste din ciolovecul postmodern, prost modern, acesta, si hiperconsumator, scopindu-l carevasazica simbolicamente, priponindu-l de tembelizor, inducandu-l, dara, daca nu in lotofagie foarte uituca, macar pe miristea revendicarilor futile. Aci s-ar integra, dupa modestele noastre suputatiuni, si leninifiantele concursuri cornesti, VERITABLES COURS A CONS, SINON A PIEGES MULTIPLES. DIXI ET SALVAVI GLANDULAM PINEALEM AC ANIMULAM MEAM.
vasilegogea
martie 3, 2012
@Bosse-de-Nage
Il y a toujour une Inessa Armand!
Florin Iaru
martie 3, 2012
Bre, da’ văz că echipa e făcită di… trei eleve! 🙂
Florin Iaru
martie 3, 2012
făcută din, nu’ş ce s-a-ntîmplat!
Carmen explicit
martie 3, 2012
@Florin Iaru
Caci vinovat e tot facitul//Si sfint doar nunta, incipitul…
Armanda STAHL-STEEL
martie 3, 2012
@Vasile Gogea & Florin Iaru
Nadejda l-a lenifiat pe Marele Lenin cit au vrut muschii ei venerieni. Eu cercat-am sa-l energizez, otelesc, stalinizez… in ce priveste Tratatul de la Brest-Litovsk, dar nu mi-a reusit figura. Intelectocratii lui Base, ei, se screm sa va staleninifieze alumnii, deja mixoscopisti, inca de la gradinita, si cacoshimi. Va iesi un…sfaraiac.
vasilegogea
martie 3, 2012
@Armanda STAHL-STEEL
Maestre, ‘geaba va tot schimbati signatura, caci avatarul va ghiceste! Iar stilul (nu STEEL-ul) va… deconspira!
Ceea ce mie personal imi provoaca o adevarata stare de voiosie!Pentru care am a va multami!
Ernesto Sabbadon-Exterminador
martie 3, 2012
Stiti voi, o falnici forumisti, de ce are Marele Vladimir Ilici Katzov o statua, la Dublin, chiar in fata Clubului Central al Gheitelor si Gheilor Irlandei Independente? Nu sciti. Iar de amorul lui secretos cu Grisa Zinoviev habar nu aveati… nici Domniile Voastre, nici, de altfel, Aleksandr Zinoviev. Poate aflat-au , intre timp, elevele de la Ploiesti, care au fir direct cu Andrei Cornea-Quiz…
vasilegogea
martie 3, 2012
@Ernesto Sabbadon-Exterminador
Ha, ha! poate stie sa ne spuna dom’ profesor Gulea!
vasilegogea
martie 3, 2012
@Florin Iaru
Florin, atentie: prof. Dan Gulea se referea la echipa C.N. „IL Caragiale”; tu – la cea a C.N. „Mihai Viteazul”!
az
martie 3, 2012
@Ernesto nu stiu-cum
si
Vasile Gogea
nu stiu, domle, da stiu ca asta nu e literatura.
inca
InimaRea
martie 4, 2012
Stimati simpatrioti, gasesc ca epilogul aista ii de rau augur. (Eu nu-s intentionat oximoronic, suspectati-ma – mai bine – de aiureala. Chiar va rog!) Fi’n’ca lasa el capacul intr-o rina, si vin niste miasme de rivalitate clocit-locala dinpre Ploiestii aceia, cum din toate urbele noastre moderne, stas sec XXI.
Dreptu-i ca mi-s si eu circotas, fix la vremea asta amestecata – ninge cu soare, e clar ca vine sfirsitu’ lumii. Mi se trage de acolo ca ma puse dracu’ sa ma implic (mama, ce-mi place vorba asta, careia – de-i dai pojghitza la o parte – ii relevi semnificatul care pute de-ti muta narile). Adica, mi-s membru al comitetului de sprijin al conducerii liceului unde-nvata junior. Astfel ca particip la diverse adunari unde aflu de toate – si mai rele, si si mai rele. Cum ar fi – de-un paregzamplu, ca n-am de gind sa ma-ntind – ca primariei i se spune (conspirat, cumva, mie asa mi se pare) „Comunitatea”. In gindirea politica a contemporanilor nostri borfasi diriguitori ai binelui public, primaria nu ca semnifica, ea chiar este Comunitatea. Nu stiu ce dracu’ om mai fi noi. Ma si tem sa-ntreb. Daca mi se raspunde: Care voi?
Tot frecindu-ma eu de corpul didactic – y compris politia invatamintului (inspectorii scolari, adica, de comisari n-am dat inca) – ma luminai brusc. Si stiti ca asta cauzeaza vederii, sanatatii, intelegerii. Domn’e, n-am vazut si eu o greva in invatamint, din demnitate profesionala. Sa iasa cadrele didactice in strada si sa spuna „Niet, nu faceti voi legea-nvatamintului cum va tuna!”
Nu zic ca n-am auzit si asta pe strada dar acompaniata de alte revendicari – din alea salariale care, odata „satisfacute” fie si cu-o promisiune de mai bine la Pastele Cailor, le dezumfla pe toate alelalte. Semn ca ala-i shpilu’.
D’aia nici nu ma mir ca politia de care faceam vorbire nu se sinchiseste de reguli. Ar trebui sa se sinchiseasca, mai intii, de corpul didactic dar, cum aista-i pierit de frica politiei sale, n-are cum – parerea mea….
Poate-or fi revolutionari pe la Ploiesti – istoric vorbind, ar fi plauzibil. Da’ la Suceava, fusei martorul unei inspectii tematice de doua saptamini la liceu’ cu pricina. Sa mor de va mint, n-am mai vazut asa naturala culoare a fricii de cind eram eu elev.
Ei, sa fiu eu Gabriel Liiceanu (nu ca mi-as dori, stati potoliti!) si sa aud eu ca la Ploiesti nu-i in regula cu concursul de-l monteaza editura mea. Mi-as pune eu – ditamai filosoful in viata (si ce viata!) – mintea cu viata intestina a Ploiestilor cultural-educativi? Si pentru cine mi-as aprinde paie-n cap – presupunind asa absurditate: ca-s in asa hal de neglijent cu linistea mea interioara – pentru corpul didactic care sta smirna la apelul de seara?
Ion Ionescu
martie 4, 2012
@InimaRea
Poate sa aveti putintica dreptate: nu e cazul ca d.l Liiceanu sa faca pe „pompierul” la focul ce pare sa se moc(a)nit la Ploiesti. Dar, un mic… „Prometeu” tot imi pare ca ar fi…
InimaRea
martie 4, 2012
Cred ca Prometeu regreta ca le-a adus oamenilor focul, fiindca ei se joaca cu focul, iar el patimeste etern ca s-a milit de ei si s-a pus rau cu zeii. In nici un caz nu m-astept de la un filozof sa repete gestul prometeic. Care si el s-a-nvatat cu ingratitudinea umana ca tiganul cu scinteia. Asa ca tot ce le poate trimite e un ou fierbinte. La cita minte au, oamenii lupta sa-l apuce si pe-ala, in loc sa nu mai stie cum scapa de el.