Vă place Bach?

Posted on martie 10, 2012

8       Invitaţia pe care o lansez acum îmi aminteşte o întîlnire veche, dar care a lăsat urme adînci în memoria mea, petrecută pe la începutul anilor şaptezeci ai secolului trecut. Eram elev în ultimul an la Liceul Radu Negru din Făgăraş şi constituisem un grup de trei pasionaţi de plimbări cu bicicletele: aproape în fiecare duminică, „din primăvară pînă-n toamnă”,  făceam lungi excursii cu bicicletele (vechi, solide, de fabricaţie germană şi cehească, dar bine întreţinute, reglate, lustruite – „tunate” am spune astăzi ), spre sud, pînă la Braşov (69 de kilometri) şi spre nord, pînă la Sibiu (79 de kilometri), adică pînă la limitele rezistenţei noastre pentru o zi de pedalare de-a lungul Drumului Naţional 1. S-a întîmplat să aflăm că într-o duminică din primăvara anului 1972, marele muzicolog George Bălan va ţine o conferinţă despre Bach în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Am hotărît că era cazul să fim de faţă. Am plecat în zorii zilei, luînd cu noi ceva merinde, petice pentru eventuale pene de cauciuc şi multă bucurie. Am trecut cu bine de „căţărarea de categorie specială” de la Bradu şi am ajuns epuizaţi fizic în Sibiu, la locul întîlnirii cu vestitul muzicolog şi cu muzica lui Bach, cu vreo jumătate de oră în avans faţă de ora anunţată. Am reuşit să ne „parcăm” undeva în siguranţă bicicletele şi am pătruns cu greu în sala arhiplină. Apoi, a fost o aşteptare prelungită, mai obositoare decît tot drumul de la Făgăraş la Sibiu. Într-un tîrziu, în nişte boxe a căror prezenţă n-o detectaserăm, a explodat şi s-a revărsat în sală, ca un val piroclastic, o antimuzică, un zgomot ritmat asimetric şi agresiv. În clipa următoare, pe scenă şi-a făcut apariţia conferenţiarul. A privit o clipă sala, a făcut un semn şi o linişte neverosimilă ne-a luat în primire. L-am auzit spunînd: „Acesta a fost Infernul. Eu am venit să vă vorbesc despre Paradis.” Şi, din nou la semnul său, spaţiul a vibrat, dar în sunetele muzicii din MatthäusPassion…   

         Nu mai ţin minte nimic din conferinţa propriu-zisă. Dar „trecerea” aceea, ascensiunea inefabilă de la început nu pot s-o uit şi mi-o amintesc de fiecare dată cînd în vecinătatea mea aud reverberînd fie şi numai numele lui Bach. Dacă aş fi mai tînăr, dacă aş avea o bicicletă „Mifa” şi aş locui mai aproape de 80 de kilometri de Bistriţa, aş pleca din zori pentru a asculta un mare muzician descifrînd, cu instrumentul său, muzica sublimă a lui Bach. Dacă vă aflaţi la o distanţă mai mică decît intensitatea maximă a iubirii voastre pentru muzică, deplasaţi-vă mîine la Bistriţa. Muzica are acolo, aşa cum scria George Bălan, nu doar „consumatori„, ci şi „străjeri” de nădejde! Întîiul între ei este extraordinarul „compozitor” de armonii culturale şi artistice, dr. Gavril Ţărmure.

Primăria Municipiului Bistriţa
Centrul Cultural Municipal Bistriţa
Societatea de Concerte Bistriţa
prezintă duminică 11 martie 2012, ora 18:00 la Sinagoga Bistriţa
                       sub genericul Vă place Bach?

           Violoncelistul Răzvan Suma interpretează integrala suitelor pentru violoncel solo de J. S. Bach.

Concept multimedia şi videoproiecţii realizate de Tom Brânduş
Coproducător RADIO ROMÂNIA MUZICAL
Recitalul face parte din Stagiunea Muzicală Permanentă 2012, susţinută de Primăria Municipiului Bistriţa.

Parteneri media: MagicFM 99.3 şi As TV Bistrița.

 

       În perioada 1-21 martie 2012, va avea loc turneul “Vă place Bach?“, susţinut de Răzvan Suma în opt oraşe din România.

       Răzvan Suma este unul dintre cei mai titraţi tineri violoncelişti din Europa. Ilustrul său mentor, Marin Cazacu, l-a cooptat în excepţionala sa formaţie „Cellissimo„, din care mai fac parte  Alexandra Guţu şi Olga Mănescu. Paralel cu prodigioasa sa carieră solistică, Răzvan Suma este component şi al altei formaţii instrumentale de renume internaţional: „Romanian Piano Trio„, unde evoluează alături de violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail.

       Cu un repertoriu impresionant şi cu sute de concerte susţinute în întreaga lume, Răzvan Suma va oferi un spectacol complet în cadrul turneului “Vă place Bach?”. Artistul român va oferi în premieră, interpretarea într-un singur concert a integralelor suitelor pentru violoncel solo, semnate de Bach, acompaniat de un spectacol multimedia de proiecţii.

        (Iată, aici, o „compensaţie” pentru cei care nu vor putea ajunge la concert: http://www.youtube.com/watch?v=4cONKXY1OTw .)

Posted in: Uncategorized