Lauri pentru un sonetist român: Adrian Munteanu, la Fiera Internazionale del Libro di Milano – 2012

Posted on martie 17, 2012

11Se întîmplă să primesc şi veşti bune, purtătoare de bucurie curată. O asemenea bună vestire mi-a sosit azi de la un vechi prieten (şi camarad în primele zile şi ani de după decembrie 1989 în efortul de a contribui la o nouă structurare a vieţii culturale, dar şi publice în sens mai larg, la Braşov). Dintre multele sale „fapte” de cultură, amintesc doar că a înființat în anul 1985 „Cenaclul literar 19”, alcătuit, printre alţii, din scriitorii Andrei Bodiu, Gheorghe Crăciun, Alexandru Muşina, Simona Popescu, Marius Oprea, Caius Dobrescu, Ovidiu Moceanu, Vasile Gogea, Angela Nache, Ioan Pop-Barasovia, Paul Grigore ş.a. În prezent, conduce editura Arania, preluată de ceva vreme, de la prozatorul „astrist” Daniel Drăgan.

Discret, modest, generos, calm (deşi în memoria lui mai fumegă încă un „iad” rezidual), Adrian Munteanu*este unul dintre cei mai valoroşi sonetişti din literatura română contemporană. În prefaţa primului său volum de sonete (Sonete 1, 2005), criticul şi eseistul  A. I. Brumaru nota cu, iată, validată preţuire: „Puţini sunt cei care, în poezie, adică răspunzând liric întrebărilor lumii, se încumetă, astăzi, să-şi facă lucrarea în specia sonetului – artă geometrică şi de fineţuri lexicale, profundă prin ispita conceptualizării. Meşteşug şi gândire severe, nepăsătoare la spusa insalubră a cotidianului şi contingentului. Se încumetă la aceasta acum, poate pentru întâia oară la Braşov, într-o carte, însă în producte eminente, memorabile, delicatul poet Adrian Munteanu. (Actor şi jurnalist în audio-vizual, autorul s-a remarcat până nu de mult prin trei volume de literatură băsnuitor-ludică pe care, cu doi ani în urmă, le-a şi „jucat” cu succes într-un periplu canadian. Recentul proiect auctorial, din care se tipăreşte deocamdată doar o mică parte, va fi, se înţelege, de o întindere , la fel, apreciabilă, poetul nostru însumând fericit graţia şi talentul cu dârzenia şi tenacitatea.) Revenirea în actual, de data aceasta, iată, la Adrian Munteanu, a speciei sonetului are însă şi o raţiune mai adâncă. Nu doar că se petrece o întoarcere la firea cea bună a limbii române – nu ştiu cine a zis (poate Ion Barbu, traducătorul) că acesteia nu i se potriveşte, ca limbii shakespeareiene, rostirea albă, necontenit curgătoare, retoricile strunirii în incontinenţă, ea având, dimpotrivă, de dat socoteală în formele compacte, fără de rest.”

Aşadar, sintetic spus, un om liric disciplinat. Autor a nu mai puţin de şapte volume de sonete, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov, va primi în această toamnă, o recunoaştere internaţională meritată şi merituoasă.  Aplodite cives!

Dar iată cum „sună” ştirea:

              COMUNICAT

 Cu imensă plăcere, Comitetul de organizare a Salonului Internaţional al Cărţii de la Milano vă informează că scriitorul Adrian Munteanu este invitat de onoare şi nominalizat pentru Premiul Internaţional de Literatură NUX la prima ediţie a Salonului Internaţional al Cărţii de la Milano, 26/29 octombrie 2012.

Scriitorul Adrian Munteanu va ridica Premiul la Cariera într-o conferinţă de presă care va avea loc la Milano Linate aeroporto – Parco Esposizioni Novegro.

    ESTE O MARE ONOARE SĂ CELEBRĂM CULTURA ROMÂNĂ ÎN EUROPA.

Alături de Adrian Munteanu vor fi premiaţi poetul nord-irlandez Desmond O’Grady şi scriitorul francez Daniel Maximin.

www.saloneinternazionaledellibro.it.

 Jacqueline Miu
Alessandro Metta
 Plânsul tăcut
Sonet 770
 
Plânsul tăcut mi-a înecat poiana
Atâtor mlade aşteptând urcuşul.
Viori jelesc primind prin crengi arcuşul
Uitărilor care îmi curmă goana.
Aşează spinii tainei cărăbuşul
Pe fruntea-nvinsă ce-a primit coroana
Cu care-am vrut să îmi compun icoana
Pierdută-n cazne ce mi-au pus căluşul.
Am sfâşiat adânc, clădind frumosul,
Cămaşa fricii. Un tăios cuţit
Înfipt în piept a slobozit mirosul
De sânge cald prelins la nesfârşit.
Dar ştiu că urma rănii e prinosul.
Poţi spune tu că-n van m-am irosit ?

_________________________

* Citeşte mai mult depre Adrian Munteanu aici: http://www.adrianmunteanu.arts.ro/ .

Posted in: Premii