Beneficiu, comision, şperţ şi bacşiş
Se cheamă, dacă nu ne înşelăm, beneficiu, un adaos legitim la costul de producţie al mărfurilor, trecute din magazie în magazin. Îndată ce un ou părăseşte găina, valoarea lui e încărcată cu sporul legitim, o dată, de două ori, de patru ori, după numărul negustorilor care-şi strecoară unul altuia mingea găinii. Adeseori oul rămîne numai ca un pretext derizoriu al operaţiilor succesive, şi din ştiinţa instinctivă a găinii iese opera economiei politice, gîndită, documentată, verificată: finanţe, bancă, tarife, capital, doctorate, catedre şi însăşi politica, doctrina şi idealurile sociale datoresc imens de mult acelui birlic neglijabil, ce se cheamă tîrtiţă şi cotcodacului galinaceu.
Dar ce e comisionul?
Aici, începe parcă, să lipsească marfa, iar comisionul se comportă ca un compliment indirect, ca o paranteză, ca un viitor al treilea sau al patrulea, al cărui sens nu se mai percepe lesne în gramatica elementară: e nevoie de filosofie. Mai rămîne din ou forma lăzii în care a fost ambalat sau numărul vagonului care a transportat zece mii de kilograme de lăzi cu ouă. Oul ia stricta denumire de marfă. Trenul se schimbă devenind abstract. Ne găsim într-o regiune de afaceri superioară, unde ouăle, maşinile, cafeaua, metalurgia, textilele se confundă într-un rezultat: maioneză universală. E locul să cităm tehnologia, diplomaţia, tratatele, tratativele, punctele de vedere. Şi din oul pe care l-a ouat găina moţată, poate să apară nu numai puiul cu puf de aur al cărţilor poştale ilustrate de Paşti, dar şi cîte un război drăgălaş.
Şperţul e un comision care se încasează fără firmă şi fără registre. Marginea lui nu mai e de unu şi jumătate, de doi, de zece, de douăzeci şi cinci la sută. Pentru că nu mai există marfă nicidecum, nici la viitorul al cincilea, nici la aorist, pentru că marfa nici nu se mai declină, nici nu se mai conjugă, instalată din abstract în absolut, şperţul nu mai e în raport cu realitatea materială şi porneşte de la cîteva milioane în sus, zeci de milioane, sute de milioane. Dar ca să meriţi un şperţ trebuie să fie ceva de capul dumitale. N-ajunge de pildă să te cheme, ca să luăm un exemplu, Eminescu sau Pasteur.
Bacşişul vine numaidecît după şperţ. E modest, e mic şi răspîndit. Să-l salutăm ca pe o instituţie salutară. Bacşişul e talismanul organizat: cu polul intri unde vrei şi tariful rareori trece de cincizeci şi de o sută lei pentru un lucru bine făcut. Toată lumea insultă bacşişul şi toată lumea îl plăteşte şi îl conservă intact. Bacşişul e corectivul bunului simţ popular la excesele de neinteligenţă brutală, manifestată prin legiuiri echivalente cu un cod intern de represalii.
Bacşişule, vino să te pup.
(Text apărut în ziarul Dimineaţa, an. 29, nr. 9464, 6 mai 1933, p. 1, semnat T. Arghezi şi reprodus după Tudor Arghezi, Scrieri, 32, Proze, Editura Minerva, 1980.)
Nu-i aşa că ar fi de-a dreptul ridicol un avertisment de genul „orice asemănare cu persoane sau întîmplări reale din zilele noastre este o pură întîmplare„? Ar fi şi neadevărat. Ar fi şi nedrept. Dar în raport cu epoca lui Arghezi! Pe care, totuşi, patrioţii de azi au depăşit-o, adăugînd la instrumentele de îmbogăţire rapidă enumerate de poet şi pe acela de şpagă. Care are o vibraţie cînd sportivă, cînd războinică de cînd a devenit aproape sinonim cu… armă de vînătoare! Poate fi, cum s-a văzut, şi… armă (nu tocmai) albă!
Bonus: citiţi despre şpagă (şi chiar despre şpăgari) şi această postare de pe blogul lui Dorin Tudoran: http://www.dorintudoran.com/2012/03/21/niciodata-spaga-nu-fu-mai-frumoasa/ .
Sare'n Ochi
martie 22, 2012
Romania eterna!
pardon, romanii eterni!
tirguketrii
martie 22, 2012
Sunt aşa de scîrbit de ce zile am apucat, că:
– de-aş fi tînăr (20-30 ani), mi-aş lua lumea-n cap;
– de-aş fi mai tînăr cu 20 de ani, aş mai participa la o revoluţie, cu o condiţie: să fie a oamenilor cinstiţi, iar armele letale să fie permise numai sinucigaşilor laşi ce nu acceptă Judecata pentru fărădelegile lor;
– de-aş fi nebun, tîlhar, gunoier-şef, proxenet, escroc, oportunist aş face politică.
N-am pomenit de uniforme… Care uniforme?… Sluga clasei politice de azi nu-i o instituţie: e o bandă cu acte-n regulă.
vasilegogea
martie 22, 2012
@Sare’n Ochi
Da, pai nu de „lucrul in sine” ne speriem, ci de eternitatea lui!
vasilegogea
martie 22, 2012
@tirguketrii
Dar, atentie: niciodata la revolutii nu s-au cerut cazierele sau diplomele de studii!
Sare'n Ochi
martie 22, 2012
corect.
o zi buna!
ca uitai sa fiu si politicos.
InimaRea
martie 22, 2012
Strasnic oltean fuse Arghezi! Din spita lu’ Toma Necredinciosu’ – Vreau sa te pipai si sa urlu Este! Razvratit – Tare sint singur, Doamne, si piezis… Fu legat si-n Romania Mare, si-n a Populara, de ajunse a vinde cirese-n poarta la Martisor. Noroc cu o cunostinta de tinerete, din Elvetia, de veni in RPR ca mare demnitar sovietic, ca-i putrezeau oasele-n temnita.
Rau de gura, negru-n ceru’ gurii: In tara noastra renascuta/ Cacatii scriu in loc sa puta/ Iar scriitorii consacrati/ Sint criticati de-acesti cacati.
Prin 1975, cind apostoliceam eu prin Dimbovita, inca mai erau Psalmii in programa scolara de liceu. Le citeam copiilor cite-un psalm, apoi vedeam ca nu le spunea nimic Gradina Ghetesmani, Maslinul, Drumul Crucii – si-o luam de la Adam Babadam: cumu-i cu mitologia crestina. Nu ca p’a greaca ar fi stiut-o. N-o stiusera colegele mele de facultate, cum ar fi stiut-o „copiii”?
Si ma cheama directorul liceului – fost miner, parasutist, profesor pe puncte, de geografie – parca – si-mi spune c-a primit reclamatii ca faceam elevilor educatie religioasa. Si ma pune dracu’ sa-i spun ca nu eu, Partidul facea aia – ce spunea el acolo, ptiu! Ca n-am bagat eu in programa Psalmii lui Arghezi – poezia religioasa, cum ar veni. Si ca Arghezi ala fusese si-un pic calugar da’ alesese a se mintui de unu’ singur si cam de capu’ lui.
Nu va spui ca, in anu’ urmator, disparura Psalmii din programa scolara (curriculum ii zice-acu’).
Domn’e, ce pile-avea directoru’ din Racari, ceva de speriat!
vasilegogea
martie 22, 2012
@InimaRea
Da, cam… arghirofil, si el, „saracu”… Vindea cirese si fuma… Kent!
Dar, fara indoiala unul dintre cei mai mari pamfletari si gazetari romani (dupa Eminescu, se-ntelege).
(Catrenul citat nu e al lui Pastorel?)
Ciobanel Teodoreanu
martie 22, 2012
@InimaRea
Epigrama rahatilor dedati muncii cu scrisul mi se pare ca o cam ouase uncesul meu Pastorel, dar, fireste, ar fi cosemnat-o si Arghirofilu, cu ambele branci. Nu intotdeauna, ci cand i-ar fi convenit. Eventual, precum BAROANE!, contra cost. Sa nu uitam – totusi – pamfletul Seicarului externat la adresa Tarabagiului Cuvantator si a Tovarasului Sadoveanu. Nici tratamentul ce li-l implementeaza Virgil Ierunca in, coordonata de Ramon Canau, faimoasa, gallimardica HISTOIRES DE LITTERATURES, tomul II. Aparitia la Seghers, in colectia POETES D’AUJOURD’HUI, pe banii ambasadei reperiste, merita reimpacarea cu Gigi Dej + sleahta chisineavsca, nu? Plus un canticel satiric din partea lui Jean Moscopol. Cit priveste evaporarea Psalmilor din curicula, vina e numai si numai a lui Inima Rea. Nu-l mai implicati, rogu-va, si pe Geo Grafu!
InimaRea
martie 22, 2012
Eu il suspectez c-ar fi a’lu’ Arghezi, ca el era asa verde-n exprimare. De pilda, la Romania literara, vede el prima pagina – unde era ceva de el ori despre el. Si le zice alora: Da’ de ce va cacati voi chiar in prima pagina? (Era o cacofonie acolo.)
Ca pamfletar, e neintrecut. Eugen Barbu se lauda ca era arghezian ca pamfletar, la concurenta cu Adrian Paunescu. Apoi, s-a-nscris si CV Tudor in linia asta – si avea otrava, berechet! Atita ca doar otrava nu-i taman literatura.
Rosiorul-de-vede
martie 22, 2012
@EVERYBODY
Oare folosea Jenica Barbu negri literari si in pamfletizari (ori numai la plagieri)? Diferenta lui Arghezi ar fi ca-si era negru literar doar siesi …chiar si artunci cind mijota ceva la comanda (germana, in timpul intaiului rezbel mundial; britanica, in cazul BAROANE!)
vasilegogea
martie 22, 2012
@Rosiorul-de-vede
Pentru ceea ce i s-a imputat (dar, mai apoi, si „amputat”!) in legatura cu pretinsul „colaborationism” din primul „rezbel mundial”, a fost incartiruit, o vreme, la Jilava. Unde s-a intilnit cu, deja septuagenarul, Slavici care se afla acolo pentru pricini asemanatoare…
Chiupaila
martie 22, 2012
Apropo de psalmii arghezieni din manualul liceal de literatura neaosa: nu cumva erau rescrisi in sensul exigentelor ateizante ale realismului socialist? VREAU SA TE PIPAI SI SA URLU: ESTE! are un final antiteist, fireste, dar si scatologic. De aici subiacentul deocheat al vointei de pipaire a impipaibilului divin, gand aparentemente rimbaldian, in realitate mai apropiat de niste AMOUREUX DE DIEU (aluzie fina la filmul documentar al valahobelgianului Dan Alexe cu acelasi titlu), niste AMOUREUX DE DIEU EN TANT QUE PUR ESPRIT retrogradati la nivel de gnostici carpocratieni, cautatori, prin chiupaila si tatonari indecente, a pneumei camuflate in cele mai abjecte dintre obiectele mundane. Hahaha!
Chiupaila
martie 22, 2012
@Vasile Gogea
Da, Slavici, in amintirile sale de pandaimos, il pomeneste pe Arghezi sub chipul unui dandy mofturos cu statutul de parnaias, obsedat de curatenie si alimente bune. De aici ajungem la rolul nefast al lui Bogdan-Pitesti, colaborationistul principal cu tedestii, ”germanofil” in acceptia data de Lucian Boia, care Pitesti l-ar fi initiat pe Arghirofilu (de-i dam crezare lui Cornel Ungureanu din ISTORIA SECRETA A LITERATURII ROMANE), inainte de rezbelul intai, cum? Inculcandu-i nu stiu ce banuim noi unde, in cutare capela post-macedonskiana, urmind oroarea poetului, dorinta de ispasire, calugarirea. Cum insa nu am adincit subiectul, ma multumesc sa presupun ca toate acestea erau rumori stirnite de cobreslasi + alti pizmasi politici.
vasilegogea
martie 22, 2012
@Chiupaila
…de acord, mai ales ca breslasi au fost, breslasi sunt inca! (ce chestie, d-le, sa-l cheme pe „nefastul” Bogdan, tocmai (si) Pitesti!)
Gheorghe Campeanu
martie 22, 2012
Arghezian irecuperabil, ramin convins ca bisturiul sarcasmului lui este in continuare inegalabil.
vasilegogea
martie 22, 2012
@Gheorghe Campeanu
Pozitiv! Ceilalti numiti ca posibili „urmasi” (in genul literar) foloseau/folosesc mai ales… barda!
Cind voi izbi o data eu cu Bardul!
martie 22, 2012
@Vasile Gogea
Da, da, da: barda de la Birca (Paunescu) si cea de la Butimanu (Vadim Vadimovici Vadimov)
Kakanarov
martie 22, 2012
@NOBODY
Va amintiti cartusul arghezian tardiv, din Anii Saizeci mi se pare, in care povesteste deja gagademizatul poet ce i-a raspuns unui popa venit cu chiralesa (ori ceva similar) pe la el si intrebindu-l daca-i poate spune ca exista sau nu Dumnezeu? Nareaza ca i-ar fi murmurat: ”Parinte, dumneata trebuia sa te faci cacanar, nu popa!” Cestiunea cea mai profunda: cestiunea vocatiei. Cred ca se rafuia Arghezi, in dialogul respectiv, atit de necoventional, atit de arghezian, cu el insusi, precum Don Quijote cu Sancho in forul interior al lui Tartarin din Tarascon, inainte de plecarea eroului daudetian la vinatori de lei prin Africa…
InimaRea
martie 22, 2012
Celor bucurosi ca-l pot imbalosa pe Arghezi, pentru colaborationism cu comunistii, le-as sugera sa treaca prin 3 inchisori, si sa fie gata s-o ia de la capat, la batrinete. Eventual, stiind ca nu vor apuca sfirsitul dementei bolsevice dar gindind pozitiv – la posteritate, adica, unde viata de razvratit va fi pretuita, nu opera poetica.
Curiosul din Popricani
martie 22, 2012
@InimaRea
Pot recita din volumele 1907 sau CANTARE OMULUI (c-am fost obligat la scoala sa invat din ele pe de rost), stilistic impecabile, argheziene suta la suta, dar, vai, deficiente din alte puncte de vedere. Le prefer FLORILE RAULUI, CUVINTE POTRIVITE sau CARTICICA DE SEARA.
iubitor de poezie si familiar candva cu Martisorul
martie 22, 2012
BUna dimineata
si seara poate fi frumoasa iar noaptea linistita atunci cand
‘…esti ca o floare, anume inflorita
ainilor mele, care te-au deschis’
multumesc pentru aducere-aminte
vasilegogea
martie 22, 2012
@iubitor…
cu bucurie!
vasilegogea
martie 22, 2012
@Curiosul din Popricani
Este sigur: „curiosul” nu va muri datorita zicerii. Ne va tine pe noi treji, caci memoria d-sale e monstruoasa. Noi (mai ales eu) tinem minte lucruri putine, dar grele. De aceea avem tendinta de a ne „scufunda”!.
Gheorghe Campeanu
martie 23, 2012
Desi masca v-ar dezvalui cum ca aveti intuneric in inima, va asigur ca aveti (si) votul meu in ce priveste retorta indreptata catre hulitorii lui Arghezi.
lenalina
martie 23, 2012
Reblogged this on lenalina.
Ion Ionescu
martie 23, 2012
Boldea e in Kenia si noi… dormim, domnule!!
vasilegogea
martie 23, 2012
@Ion Ionescu
Ha, ha! As dormi si mai bine daca ar mai pleca dupa Boldea inca vreo citiva „patrihoti” din astia!