Scriitori clujeni la Gala premiilor „Observator cultural”

Posted on martie 27, 2012

3Luni, 26 martie 2012, la Teatrul Odeon, s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a Premiilor Observator cultural. În cadrul Galei, s-au acordat opt premii la cinci categorii şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia Printre laureaţi s-au numărat şi scriitorii clujeni:

    

Pentru   Eseu/Memorialistică/Publicistică:

 
 Marta Petreu, De la Junimea la Noica: Studii de cultură românească, Polirom
„Secolul al XX-lea a produs şi a trăit doua mari tragedii, Gulagul şi Holocaustul… Poate că va veni o vreme cînd, asumîndu-ne evreii noştri ca ai noştri, vom vorbi despre ei, despre cei pieriţi în Holocaust – nu în nume personal, ci în nume colectiv –, ca despre o ireparabilă pierdere: aşa cum vorbim despre morţii noştri de la Canal.” (Marta Petreu)

 

Pentru  Proză:

 

Alexandru Vlad, Ploile amare, Charmides

Reușita „Ploilor amare” constă în cuprinderea tuturor acestor direcții (un „roman total”, observă corect și Carmen Mușat) fără ca vreuna să sune fals sau s-o agreseze pe cealaltă. Un secret pe care, de ce să n-o recunoaștem deschis, doar prozatorii de proporții îl dețin. (Alex Goldiş)

 Debut:

Alex  Goldiş, Critica în tranşee. De la realismul socialist la instaurarea autonomiei esteticului (1948-1971), Editura Cartea Românească

Realizată maximal pe toate dimensiunile, cartea de debut a lui Alex Goldiş are o crucială valoare documentaristică. În plus, ea reprezintă o interpretare cu totul excepţională a unei perioade „pierdute“ din istoria noastră şi constituie cu siguranţă – dincolo de relevanţa ei generaţionistă – un moment-reper al istoriei noastre critice din toate timpurile. (Mihaela Ursa)

Şi o nominalizare la fel de valoroasă pentru  Poezie:

 

Ştefan Manasia, Motocicleta de lemn, Charmides

În doar câțiva ani, Ștefan Manasia a devenit una dintre cele mai importante figuri ale poeziei noastre de azi. Și nu mă refer aici doar la activitatea lui poetică propriu-zisă (dacă lăsăm la o parte plachetele underground, autorul a publicat deja trei volume), ci și la prezența pregnantă în spațiul public(istic). (Alex Goldiş)

(Vezi lista completă a premiilor aici: http://www.observatorcultural.ro/index.html/articles%7Cdetails?articleID=26755 )

Felicitări tuturor şi fiecăruia în parte!

Posted in: Premii