Sunt situaţii în care nu e timp de introduceri, susţineri şi deducţii. (Mai ales cînd subiecţii în cauză ştiu foarte bine despre ce este vorba.) După mizeria de articol pus în circulaţie de acest nelustrat la timp, zis ziarist, analist şi, recent, membru al PNL (vezi http://www.corectnews.com/politics/adevarata-identitate-lui-andrei-plesu ), preşedintele PNL are de ales una din două (formulăm astfel pentru a nu fi acuzaţi de … dilematică!): ori anunţă excluderea lui SRS din PNL, ori îşi prezintă propria demisie! Pentru că deja e prea mult: liberalismul istoric românesc nu poate fi îmbrăcat de orice derbedeu jegos adunat de prin mahalalele istoriei!
Domnule Antonescu: ori, ori! aşa nu se mai poate!
Posted on martie 28, 2012
Posted in: Spune acum!
Ion Ionescu
martie 28, 2012
@D.l Gogea
Cred ca ceva v-a iritat peste masura. In acelasi timp, incerc sa nu uit ca fiecare dintre noi are propria masura sau limita pina la depasirea careia se isi pastreaza linistea. Este drept ca in ultima vreme, mai ales, oameni din alte „sfere” fac figura de „oameni politici”. Dar ce putem face, noi, in „cercul nostru strimt”? „Norocul şi-l petreacă”!
vasilegogea
martie 28, 2012
@Ion Ionescu
Tocmai! Eu ma enervez doar aici, pe blogul asta pe care l-am „arhitecturat” cum m-am priceput si eu de exact doi ani de zile. Nu in cotidiene de ‘jdemii de exemplare tiraj, nu la televiziuni cu nu stiu ce rating, nu la „gale” cu „oameni ai anului” (ca acuma asa ii masuram: omul anului! nu al prezentului sau viitorului!)…
In fond, am si eu dreptul sa gresesc, in ultima instanta. De ce sa suport incontinuu consecintele greselilor altora?
InimaRea
martie 29, 2012
Vasile, tine-ti firea – balul abia incepe. Apoi, tu n-ai citit romane politiste adevarate, despre agenti dubli si „jocuri operative”? Despre racolari sub steag strain?
Stii care-i treaba cu Liiceanu si Plesu? Mereu m-am intrebat de ce Plesu, nu Liiceanu. Tipologic, Liiceanu era mai potrivit pentru cooptare la guvernari.
Iar SRS face ceea ce trebuie sa faca, in nici un caz mai mult – poate chiar mai putin. Tu n-auzi ca Roncea-i vocea lui Basescu? Si nu sint astia doi – SRS si Roncea – din aceeasi organizatie?
Lui Antonescu, mai curind ii convine toata povestea – te-ai gindit?
Basescu se va scufunda ca Atlantida – va isca un tsunami ce nu s-a vazut. Dupa mine, ar face si el ceva bun dupa atitia ani de jenibila presedintie. Ca e bine sa aflam, totusi, cam ce hram poarta – au purtat – unii ori altii. Macar unii daca nu toti altii, parerea mea…
Cit ma priveste, stima mea pentru Plesu nu va scadea din atita lucru. Nici nestima fata de Basescu nu va avea de suferit. Atita doar ca se limpezesc coincidente – cum e lansarea la apa, cu surle si trimbite academice, a cartii lui Rogojanu. Ca sa-nteleaga si fraierii pamintului cum se fac lucrurile pe lumea asta – in ce ordine, cu ce dichis samd.
‘Ai, nu pune la inima, n-ai de ce. Mai bine te-ai pregati sufleteste pentru ce urmeaza, pen’ca va urma, nu gluma!
Stii ce e cu-adevarat misto in povestea asta? Ca Basescu si-a luat consilier pe sotul unei agente a SIE, sub acoperire. E de ris homeric, ia gindeste-te!
Dorin Tudoran
martie 29, 2012
@Vasile Gogea si ceilalti
Inteleg foarte bine reactia lui Vasile, om care nu reactioneaza in felul acesta prea des.
Pentru oamenii bantuiti de ritmurile decentei, chiar si acolo unde exista niste „razboaie”, totul are o limita.
Din nefericire pentru noi toti, altii extind razboaiele lor atat de departe, incat, si daca te tii la distanta, tot te trezesti zguduit. Si, da, InimaRea, are dreptate – abia a (re)inceput macelul. E an electoral, „potul” este enorm si cei care vor sa-l castiga nu tin seama de nimic.
Am scris acum cateva zile intr-un text ca oricine este binevenit la „masa discutiilor”, dar pentru acuzatii de acest fel, repetate si mereu lipsite de dovezi, ar trebuie pus in functiune un mecanism care sa duca la pedepse penale.
Iancu Motu
martie 29, 2012
Acum vin si eu si ma fac a fi rabinul din Buhusi! Cam toti au dreptate. Este perfect adevarat ca prezenta lui SRS in randurile PNL este… jenanta ( cel putin). Dar individul este „vizibil” ( cam asa se spune prin presa damboviteana) si foarte guraliv. Deci „da bine” prin diferite studiouri de televiziune. Mai ales acum in prag de adevarat „macel” politic. Daca ar mai si spune cate ceva, cat de cat substantial, ar fi altceva. In legatura cu ceea ce va fi sunt perfect de acord cu InimaRea. Vom asista, uneori stupefiati, la o razboiala de zile mari! Cu caderile si rdicarile aferente. Dar nu cred ca trebuie sa ne lasam prea mult influentati. Sa ne pastram luciditatea si mai ales bunul simt ce lipseste, in masa, celor care se alinta pe ei insisi numindu-se drept „clasa politica”. De fapt o cloaca politica. Si stati sa vedeti ce o sa iasa cand visurile de marire ale unora se vor spulbera!
vasilegogea
martie 29, 2012
@All
Este greu de suportat (poate nu pentru toată lumea, admit) spectacolul acesta grotesc în manifestarea lui fenomenologică, dar tragic prin consecinţele reverberate, multiplicate în societate prin care orice solidarizare sau, după caz, disociere de o idee, o atitudine, un gest, o faptă sau chiar o persoana se transformă în complicitate sau atac. Agora e transformata mai mult decit intr-o arenă de luptă, într-un teatru de operaţiuni de război. Relativizarea programată a valorii victoriei şi a înfrîngerii conduce la imposibilitatea asumarii unor responsabilităţi individuale. Simpla vecinătate accidentală, preţ de o secundă, într-un eveniment, cu oricare alt actor social generează riscul identificării cu acesta. În contrapondere, ca o „umbrelă de protecţie”, ar trebui ca anumite persoane investite cu statut şi rol esenţiale pentru chimismul societăţii să-şi asume aceste solidarizări şi disocieri, să le confere o valoare mai mare decît aceea a cîştigării cu orice preţ a unei victorii. Victoria (nu numai în politică, unde ea se adjudecă la alegeri) nu e, totuşi, un scop în sine! Ea trebuie să fie un mijloc pentru alte scopuri, superioare, care pot sau ar trebui urmărite şi din poziţia de înfrînt. Altfel, cetăţeanul – ca instituţie fundamentală a unei societăţi democratice, liberale – nu mai are nici o valoare.
Fără să vreau (!) mă apropiu de o vîrstă care îmi deschide o perspectivă asupra vieţii mele: pot spune că ea n-a fost nici o drumeţie sportivă, nici o excursie turistică dar nici un marş forţat. Gîndul unui popas fără limite mă îmbie tot mai tare. Oricum, corul cîinilor Evului Mediu nu va fi mai puţin zgomotos, nici viaţa cotidiană mai puţin confuză. Dar „zgomotul şi furia” le voi stopa la poarta curţii casei mele şi a familiei.
Pace bună, tuturor!
Ioan Costea
martie 29, 2012
Are dreptate Vasile! Alături! Da’ chiar să permitem să ne facă agenda moral-politică alde Roșca, Roncea sau Rogojan? Nu se vede că vor și tabla de valori?! Pe-aia scriu doar eu, că-s viu și vertebrat, nu stridie care aderă!
filadel
martie 29, 2012
Va să spună, cînd SRS minte toată lumea tre să tace mută de admirație. S-a rupt cu zgomot. Umoristic.
Doru
martie 30, 2012
E (părerea-mi) un pic nedreaptă încărcarea peste măsură a domnului Antonescu!
La urma urmei articolul ce v-a pus la încercare balamalele e o „tigaie existenţială” mânuită ignar dar tigaie rămâne (nu uitaţi de Adam Michnik şi dreptul la existenţă în spaţiul public) folosită împotriva unui, fără doar şi poate, „căldicel” , exemplu edificator al diferenţelor dintre icoană şi iconar …
vasilegogea
martie 30, 2012
@Doru
E posibil sa aveti dreptate. Iritarea mea, netinuta – cum ar fi fost intelept – un pic la „fragezire”, a generat o expresie maximala, nu foarte ingrijita stilistic. Admit. Dar, aveam in vedere dincolo de identitatea „civila” a d-lui Antonescu, identificarea d-sale cu centrul de maxima responsabilizare a unei structuri politice reprezentative si de la care se asteapta f. mult, f. repede, dar – asta vreau eu sa cred! – nu oricum!
(Va amintiti de demisia lui Iuliu Maniu din fruntea PNT, cind cu „afacerea Skoda”? Si nu persoana lui era implicata, ci tocmai valoarea simbolica concentrata in ea. desigur, Iuliu Maniu a fost reales in fruntea PNT, iar PNT-ul „s-a curatat”!)
Dar, sa accepti – fara comentarii calitatea declamata unilateral de membru PNL a lui SRS odata cu actiunile publice cel putin discutabile ale acestuia (remember: este cel care a „pus in scena” un „recurs” la „Procesul Ceausescu”, a fost portavocea „reabilitarii” lui Pacepa si Turcu… ), fara sa ai nici o reactie ca Presedinte al Partidului mi se pare inadmisibil. Pentru ca, atentie: nu toti „dusmanii dusmanlui meu sunt prietenii mei”!(cititi „adversarii”)
InimaRea
martie 30, 2012
D-l Antonescu nu poate fi incarcat peste masura, el s-a nascut obosit. E semn rau ca un asa obosit ajunge a parea harnic nevoie mare – e semn ca ne-am lenevit de tot.
Sigur, se poate si mai rau – intotdeauna se poate – sa ajungem a ni se parea necesar un hiperactiv, un framintat din nastere, blestemat sa ramina incruzit.
Atunci, caldicel e unul fierbind la foc mic, ca tigaia pe coltul masinii de gatit, sa-si lase tot gustul cele clocotind laolalta.
Cum, dupa vremi, se mai schimba gusturile – si retetele – careva poate strimba din nas la asa fiertura domoala. Vestea buna e ca nu ne-am nascut toti la fel, indiferent de vreme si vremuri. Vestea proasta e ca numarul nelinistitilor creste de parca vine chiar sfirsitu’ lumii.
O veni, n-o veni, ce e scris si pentru noi. Pina atunci, insa, ne putem ingadui unii cu altii, peste toate pacatele noastre stiute ori nestiute. Lumea de sfinti e in alta parte.
sergiu vâlcu
martie 30, 2012
Ce omite să spună SRS e că securitatea lor era mai bună decât securitatea noastră. Securitatea britanică lucră în folosul naţiunii britanice, a democraţiei de tip occidental (spre care tânjim şi noi) Securitatea noastră nu lucra pt neam, ci pt partid, Ceauşescu et co. Ceva diferenţă iaşte…
vasilegogea
martie 30, 2012
@InimaRea
Da, George, ai dreptate. „Lumea de sfinti e in alta parte”. Dar lumea (bintuita) de demoni e aici, nu?
vasilegogea
martie 30, 2012
@sergiu vâlcu
„Omisiunea” a devenit principala preocupare a lui SRS dupa ce i-a incetat „misiunea”! (Din cind in cind, trece si la… „diversiune”.)
tirguketrii
martie 30, 2012
„De(s)conspirarea” colaboraţioniştilor securişti se face după toane, după cum se şi vede!
Adevărul despre pegra ce ni s-a pus de pecingine pe ţară nu se va rosti nicicînd, de la nici o înaltă tribună. De aceea, nu mă mai mir că tot cei care-au dus-o bine-n trecut, o duc de mii de ori mai bine acum… Localul actualului serei loco, în loc să se restrîngă, cu timpul a ocupat un clădiroi-bloc în L de vreo 4-5 nivele, plus fostele celule din subsol… Împuţinaţii astfel, şi fantomele prezentului dau pe dinafară din parkingul modest al firmei, lăţindu-se pe al stadionului de comică legendă… Încît, nici nu ştii dacă-i zi de meci, ori de miting.
Nu ne rămîn decît tribunii de buzunar. Care-s un fel de predicatori de adevăruri în pustiu.
InimaRea
martie 30, 2012
Aproape terminasem a-ti raspunde cind mi-a facut pisi figura – s-a oprit. Acu’, ce s-o mai iau de la capat? Da’ o pot lua de alt capat.
Domnule, „voi” (anticomunistii si antisecuristii indirjiti, ireductibili) sinteti mana cereasca pentru „demonii” de care vorbesti. Nu cred c-ar avea atit spor in a ne otravi pe toti daca n-ar sti ca, la fiecare nou demonism aruncat pe Pamint, mai bat un cui in inimi insetate de Bine, Adevar, Frumos, Dreptate.
Eu sint – de la bun inceput – ferm adversar al rafuielii numite „proces al comunismului”, „lustratie”, „reabilitarea memoriei victimelor”, „pedepsirea tortionarilor”, cum s-o mai fi numind memorialul asta al durerii inconsolabile. Si nu pentru ca toate acelea n-ar fi fost justificat asteptate. Pentru ceva mult mai simplu si apropiat intelegerii mele: oamenii acestia („poporul meu”, „natia mea”) nu sint in stare sa si vrea, si sa si poate duce la bun sfirsit asa grea misiune istorica. Pentru nefericitul motiv ca n-ar avea nimic de cistigat din asta, asa ca nu-i priveste toata povestea. Ceea ce nu-nseamna ca n-ar lapida bucurosi, de cite ori s-ar ivi ocazia.
De aceea cred ca „demonii” si-au luat in serios datoria – fata de ei insisi – de a hrani de-a pururi (daca o si fi posibil) setea natiei asteia de a tavali in praf, noroi, fulgi si catran, pe cite unul care chiar merita deranjul. E cel mai ieftin spectacol public – si cel mai gustat, statistic vorbind (chiar si estimativ).
Mereu invoc exemplul spaniolesc: Dupa preluarea puterii, socialistii – vinati de Franco cam ca legionarii, de comunisti – au facut pace cu dusmanii lor istorici. Premierul socialist a depus o coroana de flori la monumentul „eroilor franchisti” din timpul razboiului civil. Pe bunul si simplu motiv ca, daca s-a terminat cu „Comunistule!”, trebuie sa se termine si cu „Fascistule!”, altminteri nu-i rost de mers mai departe in liniste, impreuna, spre binele tuturor.
Or, spaniolii au fost suficient de intelepti pentru a nu mai zadari demonul din om. Altfel, si-acum s-ar mai razboi intre ei.
Asa privind lucrurile, auzind ca despre Plesu ori nevasta-sa se zice „c-ar fi fost”, ridic din umeri: Ei si? Nu mai e Plesu tot acela pe care-l stiu eu? Da’ ma crede cineva atit de naiv incit sa-mi inchipui ca omul asta ar fi coborit din cer? Ca n-are si el pacatele lui, secretele lui nemarturisibile, suferintele si betesugurile care fac eroism din munca spitaliceasca?
Sau ma crede atit de idiot incit sa pun botu’ la povestea asta, si sa tip ca nu mai e nimic sfint pe lume, ca toti sintem niste nenorocitit – „jeguri”. Adica, sa accept statutul de „jeg” fiindca autenticii jegosi nu ma pot controla altfel.
Nt, nu servesc! Si de-a’ fi, si de nu – despre familia Plesu, Noica si-ncadrarea informativa a Paltinisului – cu-adevarat vrednici de dispret nu „paltinisenii” ar fi, ci tot nemernicii care n-au gasit altceva mai bun in aprarea lor, decit „sa arunce pe piata” povesti din astea.
Si mai e o chestie, Vasile: adevaru-i adevar, orice-am face noi si oricum l-am primi. Da’ zau ca, oricit ar fi etic nerecomandabil, eu adevar din gura lu’ SRS&co nu servesc sa stiu ca depinde viata-mi de el. La’sa-l spuna altii – nu ei, si-om mai vedea ce si cum.
tirguketrii
martie 30, 2012
Ştiindu-vă în problemă, nu-s eu cel ce vă va contre-a-zice, Domnule InimăRea, da la judecăţi bună!
N. Depresivu, ot – vezi semnătura
sanis
martie 30, 2012
@VG „Iritarea mea, netinuta – cum ar fi fost intelept – un pic la “fragezire”…” Nu ma pot opri sa observ ca „fragezirea” a durat cam mult:-) Figura „infrecventabila” SRS a aderat la PNL public, acum 2 luni. Au fost multi care au sughitat la aflarea vestii.. A trebuit sa mai apara si articolul despre Plesu? Sutele de articole scrise de el in Ziua si alte fituici nu au fost de ajuns? Nici aparitiile lui TV?
.
Recunosc, Crin mi-a fost antipatic de la inceput. Lipsindu-mi TV-ul si „jurnalele” de opinie, nu ii cunosteam discursurile – deci, il judecam exclusiv dupa FAPTE. Care erau cam slabute. Dar fie, il consideram un politiciean roman – si ce pretentii poti avea de la un asemenea specimen? Si era impotriva lui Basescu – deci, macar din acest pdv era „frecventabil”. Mai era si chestia cu „revolutia bunului simt”. Pina cind mi-a cerut sa il votez pe Geoana! Din acel moment, consider ca evolutia dlui Antonescu a fost tot mai penibila.
De ce am ajuns totusi la acest sentiment? Pentur ca eu STIU ca Basescu nu se mai alege. Ori, Crin nu este o alternativa – nu pt mine. Dar PNL? Cind a suit in barca cu PSD, a fost a doua trezire – desi stiam ca in timpul guvernarii Tariceanu fusese pe-o felie. Mesajul transmis de el a fost tot timpul cel putin incilcit: critica masuri ale Puterii, deseori pe buna dreptate – dar uneori, NU. Critica masuri de dreapta folosind un limbaj stingist, populist. Pina cind a ajuns, mai ales anul acesta, la aruncare oricaror principii (care nu au ce cauta in politica, vorba lui Crin) doar pt a cistiga alegerile. Ori, la ce imi foloseste mie faptul ca USL cistiga alegerile? E „raul mai mic”? Votez iarasi „iliescu” sa nu ajunga „vadim” la putere? In acest mod nu vom mai ajunge in veci la o reforma a clasei politice! Pentru mine nu mai e important cine e ACUM la putere, ce pot face pedeleii decit sa mai fure citeva milioane, dar e extrem de important cine ma va conduce in viitorii patru ani! Si constat ca, nunumai ca re-aleg jigodiile care s-au perindat la putere inainte de a veni PDL, ci chiar javrele pedeliste! Care astazi trec in tabara USL unde sunt primite cu bratele deschise, numai ca sa se cistige puterea.
Deci, SRS e cel mai mic rau. De ce nu l-am regasi pe vreo lista, eh? Alaturi de traseisti pedelei, poate traseisti unpr (vad ca Piedone a revenit la USL!), toti invitati oficial, public, si primiti cu bratel;e deschise de USL. Alaturi de baronii si javrele de dinainte de 2008 nereformate. Totul ca sa scapam de basica portocalie si, eventual, de Basescu. Cred ca va fi FOARTE vesel peste vreun an, cind vom incepe sa analizam guvernarea USL 🙂 Sau vom lua din nou un moment de „fragezire”, pina dupa alegerile prezidentiale? Sa vedem ce va mai face intre timp Crin?
vasilegogea
martie 30, 2012
@sanis
Nimic din ce am scris nu e asezat pe simpatie sau antipatie.
Problema nu e „sa scapam de basica portocalie” din afara noastra, ci sa ne tratam de „vezicile portocalii” de pe corpul nostru, cu care ne-am ales tot inghitind „dieta” celor de la „ghiseu”!
InimaRea
martie 31, 2012
Vasile, nu te sfii sa te rotai la mine dac-asa-ti vine. Vezi ca eu nu ma sfiesc, neam!
‘Ai sa-ti dau si-o veste buna – daca suporti: ca de unde-mi veni mie ideea de la com nr 18. Imi trazni asa: Domn’e, de ce dracu ar scoate unii o lege despre care stiu (ca stiu sigur, pun mina-n foc!) ca va sa fie respinsa de CC, cum e asta a „lustratiei” („a lustragiilor” era potrivit spus).
Si sa vezi ce raspuns veni! Legea nici cit o ceapa degerata e uvertura la ceva – ce va urma (na, ca ma-nfoarta mimetismul!) Anunta, adicatelea, ca va urma – ce-a urmat si va urma. Si mai anunta ceva: ca nu-i nevoie de lege ca sa fie lustrat cine trebuie. Ceea ce noi stiam dar vezi ca unii se tem sa nu fi uitat noi la cine-i panea, si la cine – brisca.
Asa pateste o natie care-si lasa legiuirea pe mina nelegiuitilor.
vasilegogea
martie 31, 2012
@InimaRea
N-am motive, George.
Dar, hai sa-ti continui „vestea buna”: a si fost „lustrat” cine trebuie! O categorie intreaga, fara discernamint, nuante, diferentieri – dintr-un „condei”: luptatorii in revolutie! (Nu spun ca nu e necesara o discutie pe tema asta, eu insumi nu m-am ferit sa semnalez neajunsurile grave care acompaniau Legea recunostintei.) Mai intii, cu „spijinul” energic al unora ca SRS, comentatorul sportiv Grigore Cartianu, raspopitul Biris, dar si generali ca Rogojanu sau istorici ca L. Wats, s-a dus un „blitz krieg” in media si toti luptatorii au fost diabolizati, facuti raspunzatori, in cele din urma, de toata criza in care se zbate Romania… Mai ramine doar sa fie arestati si judecati pentru „subminarea patriei”! Dar, dar: toti fostii reali nomenclaturisti ai fostului regim au ramas neatisnsi in pensiile lor, in pozitiile sociale, publice, „profesionale”…
Da, mai suport inca, dar din ce in ce mai greu…
Dinu Balan
aprilie 4, 2012
Nu prea exista notiunea de demisie in politica romaneasca.