Neurogeneză adultă şi imunitate – perspectivă umanistă se intitulează prezentarea Domnului Dr. Jean Boutière – Medic Internist la Centrul Medico-Chirurgical „Interservisan” din Cluj-Napoca, pe marginea căreia se vor desfăşura discuţiile la ÎNTÂLNIREA din miercuri 11 aprilie 2012 a Atelierului de Filosofie şi Antropologie Medicală la orele 18, în clădirea Clinicii „Medicala II”, str. Clinicilor nr. 2-4, la Etajul II, Sala Bibliotecii.
Atelierul se desfăşoară sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca – în colaborare cu Centrul de Filosofie Aplicată de la Facultatea de Filosofie a UBB – fiind un cadru informal de discuţii multi- şi transdiciplinare, focalizate pe chestiuni considerate ca aparţinând medicinii, dar care se află de fapt la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, dreptul, teologia, literatura etc.). Şi care sunt rareori – sau cu prea multă precauţie – abordate în acest fel.
Scurt istoric
Fără a se desprinde de scopul şi misiunea sa Atelierul de filosofie și antropologie medicală continuă activitatea Atelierului Philobiblon Medica care a debutat în octombrie 2009 în spaţiile puse la dispoziţie de Biblioteca UMF Cluj-Napoca, iar ulterior în cele ale Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga” Cluj -Napoca.
Din martie 2011 cadrul de discuţii pe teme medicale şi-a schimbat denumirea într-una mai potrivită pentru sensul său, adică Atelierul de Filosofie şi Antropologie Medicală şi o dată cu aceasta şi locația de desfăşurare, întâlnirile fiind găzduite de Biblioteca Clinicii Medicale II.
Schiţa întâlnirilor desfăşurate în perioada octombrie 2009 – martie 2011 poate fi consultată pe site-ul Philobiblon Medica! (http://bcucluj.ro/philo/atelier-medica.html)
Toate informaţiile aferente se găsesc la adresa: www.afsam.eu
Schiţa conferinţei:
„Datorită profesiei de medic şi a interesului pentru condiţia umană, ca şi datorită familiei mele formate din trei psihologi, a prietenilor mei umanişti, neuroscientişti, am ajuns să cunosc unele aspecte probabil semnificative pentru sănătatea umană individuală şi a comunităţilor. Mintea, creierul şi corpul nostru generează şi procesează continuu informaţii. Neurogeneza adultă umană se constituie într-o premisă a abordărilor vizând experienţele trăite (lived experiences), metodele de antrenare a proceselor atenţionale (embodied cognition), psihoterapii umaniste sensibile la achiziţiile neuroştiinţilor (mindfulnes, training autogen, etc.), astfel încât să se atingă o creştere a calităţii vieţii mentale şi fizice, o ameliorare progresivă a calităţii interacţiunilor umane, prin congruenţă, anduranţă (capacitatea de a îndura) personală, empatie, compasiune. Prezint un caz de ameliorare a simptomatologiei infecţioase, inflamatoare şi imunologică, utilizând un protocol eclectic (psihoterapie pozitivă Peseschkian, neuroştiinţe, neurobiologie interpersonală, embodied cognition) care pune accentul pe experienţa trăită în interacţiunea congruentă medic-pacient, discutând implicaţiile teoretice şi practice. Acest protocol eclectic completează abordarea medicală alopată uzuală.”
Posted in: Uncategorized
Ion Ionescu
aprilie 10, 2012
La Cluj am vazut, de-a lungul anilor: medici plasticieni, medici muzicieni, medici scriitori. Aflu acum despre medici filosofi. Era oarecum firesc. Medicii au constituit totdeauna o elita exceptionala. Tot respectul si pretuirea!
Da, o asemenea imunitate trebuie aparata si intarita!
Tuturor Paste fericit!
vasilegogea
aprilie 10, 2012
@Ion Ionescu
Pace tuturor!
Domnule Ionescu, filosofia, artele si cultura in general au si ele o subtila functie terapeutica, atit in ce-l priveste pe om considerat ca individ, cit si in cadru social. „Imunitatea” la care contribuie alaturi de medicina se refera, nu e greu de vazut, la rezistenta la sub- si incultura, la prostie si la urit. In toate sensurile.
Intrebator
aprilie 10, 2012
Stie cineva numele profesorului de anatomie clujean ale carui cursuri stralucite, nitelus filosofico-mondene (Vasile Parvan oblige toujours!), erau frecventate, in Anii Douazeci ai veacului trecut. printre altii, de catre studentul Petre Tutea si prietenul sau de la Medicina (viitor oftalmolog renumit) Vancea?
vasilegogea
aprilie 11, 2012
@Intrebator
Sunt in asteptarea unui raspuns la intrebarea d-voastra. Vi-l voi comunica neintirziat, cum il voi primi.
vasilegogea
aprilie 11, 2012
@Intrebator
Gratie amabilitatii d-lui Kiraly Istvan, „mesterul” „atelierelor Philobiblon Medica”, am primit de la Prof. Dan Dumitrascu raspunsul la intrebarea d-voastra. Iata-l:
„Profesorul stralucit de anatomie din anii douazeci nu putea fi decat Victor Papilian, el era titularul.
Desigur nu stiam si cred ca nici chiar el nu stia ce studenti are in amfiteatru.”
Raminem indatorati!
Kiraly Istvan
aprilie 13, 2012
Cel mai complet raspuns primit. E o mare bucurie ca Dr. Parvu este o tinara asistenta la Hematologie!!!
Numai bune, si Sarbatori fericite!
Király István
„Este vorba despre Prof. dr. Victor Papillian, mare profesor cu un talent literar deosebit, a scris si proza si teatru. Era recunoscut ca veneau la cursuri toti studentii de la toate facultatile din Cluj, se tineau locuri ocupate din vreme. Uneori apareau stuatii anecdotice in care profesorul intreba un student din sala ceva referitor la cursurile trecute si studentul nu stia raspunsul, scuzandu-se ca este de la arhitectura sau filosofie si nu stie anatomie.
Multe salutari tuturor si daca aveti weekendul acesta Pastele va doresc Sarbatori fericite si binecuvantate!”
Andrada Parvu
vasilegogea
aprilie 13, 2012
@Kiraly Istvan & Andrada Parvu
Multumim! Paste luminat!