Grafica motorului de căutare Google ne aminteşte că astăzi e Ziua Pămîntului! Şi-mi vine în minte, fără să-mi dau prea bine seama cum, o vorbă veche care spune: „Cu Femeia şi cu Pămîntul să nu te pui, că, pînă la urmă, amîndouă te bagă în mormînt!”. Să fie un ecou al „decantării” în subconştientul colectiv al faptului că Pămîntul este protejat de o zeiţă, Gea, care în varianta „etno” românească, Gaia, a dobîndit şi semnificaţii negative – „mînca-te-ar Gaia!” ? Ceea ce s-ar traduce cu „înghiţi-te-ar pamîntul!” – un adevărat blestem. Adică, un „precipitat” cultural? Sau chiar „cruda realitate” a activat în reţeaua mea neuronală această sinapsă? Înclin să creditez această din urmă variantă. Şi pot spune şi de ce: am primit, recent, de la Doamna Marcela Ciortea, eminent universitar, cu competenţă probată în cultura clasică greco-latină, un link ce m-a condus spre imaginea unei agonii în care a ajuns un loc istoric, dintre cele mai vechi ale Pămîntului pe care locuim. Un loc în care o binecuvîntare a mamei Gea, a devenit un blestem al „maşterei” Gaia! Nu mai „pierd timpul”: vă invit să deschideţi această „capsulă a timpului” (urmînd link-ul de mai jos). Poate aveţi răbdarea să acordaţi 75 de minute, dintr-o întreagă zi dedicată Planetei, şi unei singure părţi rănite din ea. Dar atît de dureros de aproape de noi! S-ar putea să fie… ultimul ceas al Roşiei Montane!
http://www.cultureunplugged.com/play/6167/New-Eldorado
tirguketrii
aprilie 22, 2012
Mi-e teamă să n-aveţi gura pocită… Doamne-fereşte!
Cu cîteva cozi tîmpite de topor, cîteva sluguţe loco interesate băneşte, mahării politico-economiceşti, iată-i că au făcut, fac, or mai face după bunul lor plac, iar nu pentru binele Moşei, Neamului.
Cum să nu-l invoci pe Ţepeş, Doamne…
InimaRea
aprilie 22, 2012
Domnilor, Ziua Pamintului e comica rau. Pamintul se-nvirteste in spatiu fara ajutorul nostru dar habar n-are el – saracu’! – ca i-au pus unii gind rau, sa-i lase doar o zi pe an. Dac-ar afla de chestia asta, Pamintul ar intreba: Ce e aia zi? Dar an?
vasilegogea
aprilie 22, 2012
@InimaRea
Mda. Eu, nefiind Copernic, mă gîndeam doar la un simplu… „ceas deşteptător”! Mai suna-va el vreodată?
Mara
aprilie 23, 2012
Trist dar adevarat. Pragmatism si interese materiale versus bun simt, traditii stramosesti si respectarea Naturii.
Am inteles ca s-a dat recent o hotarire la Tribunalul Cluj dar pe o problema de procedura, nu de fond. In mod normal statul ar trebui sa intervina ferm si sa reziliere acest contract evident pagubos pentru Romania. Dar din pacate si daca nu se finalizeaza prin exploatare cu cianuri, deja statul roman a pierdut din aceasta afacere nesabuita sume enorme, obligindu-se la despagubiri si avind in vedere ca deja afacerea este jucata la Bursele din Canada. Nici macar nu este demarata exploatarea si speculantii isi ating scopul. Este incredibil. Cu alte cuvinte romanii care se lupta sa-si pastreze acele paminturi nealterate traiesc acel sentiment pe care il reda romanul cu un umor amar: „Si batut, si batjocorit si cu banii luati…” Dupa care urmeaza o injuratura sau blestem sa se mai racoreasca si bietul om.
Ce poate fi mai frumos decit sa-ti vezi pamintul rodind? Ieri am petrecut fiind zi libera mult timp in gradina cu baietii. A fost o zi minunata. Gradina incepe sa prinda forma pe care ne-o dorim. Copacii au crescut binisor, mai ales ca in aceasta iarna a plouat abundent dupa multi ani de seceta. Linga gard de incinta rodiile, niste copaci arbusti incintatori cu frunze mici cerate si flori portocalii creponate si delicate ca ale trandafirilor japonezi. Si fructul de rodie este o incintare sa-l privesti. Apoi urmeaza in cerc maslinii, discreti, argintii, cinstiti cu noi pentru ca nu trebuie udati in lunile uscate de vara. In mijloc troneaza doi smochini (se pun cu sot, desi era mai „estetic” unul singur). Linga ferestrele casei am pus citricele pentru a ne bucura de mirosul florilor de lamii, portocal si mandarine. Dintre semintele aduse din Romania
numai cimbrul creste foarte bine, desi am incercat sa pun si leustean, marar, levantica. In schimb ceapa verde si usturoiul cresc viguroase. Probabil ca nu sint atacate de „daunatori”, fiind mai „iuti” au anticorpi. De fapt si noi sintem mari consumatori de ceapa, usturoi, cimbru, patrunjel… O primavara senina si frumoasa.
vasilegogea
aprilie 23, 2012
@Mara
Da, asta e de neinteles, disperant: ne ingrijim micile gradini personale si nu suntem capabili sa avem grija de marea „gradina” care nu mai e doar „a noastra”, ci e patrimoniu al uamanitatii!(Avem si noi motive de bucurie in curtea-gradina: magnoliile, trandafirul japonez, visinul, lalelele, narcisele, primulele, iarba verde-crud, mugurii trandafirilor… ).
Sa aveti pace!
SNK
aprilie 24, 2012
Desigur, si eu consider proiectul FMGC pagubos. Se pierde prea mult pentru un citig muolt prea mic. Cind vezi miliardele care se pierd aiurea, ce mai conteaza miliardul (sau chiar 4 miliarde, cum zic unii)? Pe alta parte, nu pot vina NUMAI pe guvernanti (si nicidecum pe ACTUALII guvernanti!) Principalii vinovati sunt cei o mie (sau citi ori fi) care si-au uitat menirea, bunul simt, principiile, morala si, pentru un „cistig” iluzoriu si-au vindut proprietatile firmei. Miile de romani care sustin proiectul. Din punct de vedere al democratiei, ei, daca sunt majoritate pe plan local, au „dreptate”! Asa ca am incetat sa mai ma impotrivesc proiectului. Spun si eu, cinic: „SA II IA GAIA!” Traiesc suficient de departe ca orce consecinta a proiectului sa nu ma atinga. Poate din exemplul lor vor invata altii – si asta e un CISTIG. Stiti cum se numeste facere de bine cu de-a sila?
vasilegogea
aprilie 24, 2012
@SNK
Dupa toate datele care au aparut pina acum in legatura cu proiectul „Gold Corporation”, nu pare sa fie unul pagubos. In orice caz, cel putin pentru una dintre partile implicate. Dar, ceea ce este cert – si nici o parte, in afara de „o parte” dintre localnicii de la Rosia Montana, nu da garantii ca a inteles acest lucru – este ca exista riscuri majore. Ori, in Romania nu exista o „cultura a managementului riscului” (nici macar in politicile bancare!). De aici se naste cea mai mare neliniste!