Iancu Moţu: „Spiritul” otrăvit şi „litera” de lemn ale protocronismului rezidual

Posted on mai 16, 2012

53 

      În ultimele două luni două cotidiene cu oarecare trecere în faţa cititorilor din România au re-lansat una dintre “temele” forte ale obsesiilor lumii ceuaşiste: dacismul şi tracismul. Cele două cotidiene ( Romania Liberă şi mai apoi Adevărul) au preluat “tema” din revista Historia şi de pe celebrul Youtube unde a apărut şi un film care, se pare, face furori în rândul unora. Dincolo de o aşa-zisă invitaţie la un gen de dialog pe tema “Noi nu suntem urmaşi ai Romei!”, “ Noi suntem Daci, noi suntem creatorii civilizaţiei europene” şi alte asemenea elucubraţii, atât conţinutul celor publicate în amintitele ziare, ca să nu mai pomenesc de filmul ce s-ar vrea documentar, produc un imens rău. Un rău care vine dintr-o ură viscerală faţă de ceea ce a însemnat şi înseamnă Roma, o ură viscerală faţă de civilizaţia pe care am traversat-o. Ceea ce mi se pare deosebit de grav este faptul că personae care s-ar vrea onorabile ( printre care şi câţiva foşti ofiţeri superiori, unii chiar din corpul generalilor!) ţin să ne arate că şcolile  din România comunistă au produs, în serie, nulităţi intelectuale de cea mai mare forţă. Iar şeful lor de clan, un oarecare doctor pe numele său Napoleon Săvescu, aflat pe undeva prin SUA, nu oboseşte să demonstreze că urăşte tot ce ţine de romanitate. Ţine să “demonstreze” că suntem manipulaţi de mii de ani, că Vaticanul ascunde “adevărul” şi multe altele asemenea. Că şi-a găsit tot soiul de ciraci pe la noi nici nu mai este de mirare. Au mai fost şi alţii care băteau câmpii cu tot atâta graţie, precum un alt oarecare pe nume Iosif Constantin Drăgan. Toţi cei care se ambalează în această mizerie intelectuală fac trimitere la oameni de cultură ai secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea (de la Densuşianu la Eminescu, de la Pârvan la Iorga) citându-le fragmentat şi decontextualizat unele opinii, ridicate la rang de adevăruri absolute. Pentru aceste persoane toate eforturile cercetării ştiinţifice –   istorici, arheologi, filologi etc. – sunt doar nişte vorbe fără valoare. Aceşti indivizi abuzează de dreptul la liberă exprimare, de libertatea presei ca să facă tabula rasa toată istoria noastră. Fără să gândească o secundă la consecinţe. Unele dintre ele ar putea deveni foarte grave. Aceasta în timp ce instituţiile statului (de la Academie la Ministerul Învăţământului, de la universităţi la institute de cercetare) tac şi ignoră în mod ciudat toate manifestările de acest gen. De ce şi mai ales până când?

       Indignarea mea nu este una întâmplătoare. Am observant “ frecvenţa” apariţiei şi reapariţiei unor materiale de un ridicol strigător la cer în anii de după 1990. În mod absolut “ întâmplător” se manifestă, mai cu forţă, în ani…. electorali! Şi nu cred că este întâmplător. L-am rugat pe prietenul Vasile Gogea să posteze acest material pe blogul său atât de generos. Mi-ar face plăcere dacă am putea începe o conversaţie pe această temă: nu suntem urmaşi ai Romei!? Adică “ teza” susţinută atât de furibund de către Napoleon Săvescu şi ciracii săi.

________________________________________

        Am dat curs, după cum se vede, acestei solicitări.  Din multele motive posibile pentru care am decis astfel consider că cel mai important este acela că îl consider pe profesorul Iancu Moţu abilitat” să provoace această posibilă (şi necesară) discuţie, avînd în memorie, încă proaspătă, excelenta sa lucrare Dacia Provincia Augusti (Editura Corint, 2004). Se înţelege că voi ceda, la ceastă temă, rolul de „moderator” invitatului meu.