Pictură 3D într-un dialog virtual-real umanizat de Adrian Grecu

Posted on mai 30, 2012

8       Am mai scris în spaţiul acesta despre artistul plastic Adrian Grecu (https://vasilegogea.wordpress.com/2011/05/18/luminile-intra-muros-ale-lui-adrian-grecu-o-provocare-pentru-imaginarul-colectiv-urban/ ). De acestă dată am prilejul să prezint – chiar şi „cu cuvintele” autorului, nu numai cu imagini ale lucrărilor sale – participarea lui la o „întîmplare” artistică de grup, găzduită la Palatul Bánffy de Muzeul de Artă Cluj. (Află mai mult despre această iniţiativă aici: http://www.artactmagazine.ro/salon-pe-balcon-muzeul-de-arta-cluj-napoca-1,-2-i-3-iunie-2012.html .)
 
 Adrian Grecu:
„Noutatea lucrărilor care vor fi expuse la Muzeul de Artă  Cluj, în cadrul Expoziţiei colective „Salon pe balcon 2012” care va avea loc în 1, 2  şi 3 iunie 2012, constă în obţinerea unor reprezentări picturale folosind noile tehnologii de generare a imaginilor. Mai exact, imaginile generate pe computer sunt printate pe pânză, obţinând compoziţii figurative de factură  surealistă .
 
Formele, împreună cu peisajele din fundal sunt modelate 3D, compuse, iluminate şi în final genarate prin rendering.

Acest mod de abordare este o continuare firească a preocupărilor personale legate de lumea formelor, ale ceramici şi sticlei, personajele preluând caracteristicile expresive ale unei sculpturi. Compoziţiile reiau tema dialogului Real/Virtual abordată anterior în lucrările de sticlă, unde reflexiile ofereau un subiect de meditaţie asupra realităţii, asupra relaţiei acesteia cu imaginarul.

 Procesul de realizare are loc mai întâi în spaţiul virtual oferit de softurile de modelaj 3D, forma fiind “modelată” urmând cele 3 dimensiuni, asemănător modelării lutului. Acest mijloc de expresie nu este unul tehnicizat, impersonal, ci este unul umanizat, amprenta personală fiind prezentă în fiecare volum. Prezenţa personajelor, căldura culorilor, printarea imaginilor pe pânză, înrămarea lor, face parte din aceeaşi atitudine de apropiere, de umanizare, computerul nefiind altceva decat un mediu de lucru, o “punte” de legătură între Real şi Virtual.”

Pentru detalii legate de artist şi activitatea acestuia, puteţi accesa site-urile: http://3d.agrecu.ro  şi  http://www.agrecu.ro .