Sunt deja cincisprezece ani de cînd, la fiecare 15 iunie, Eminescu îmi revine în memorie însoţit de figura lui Petru Creţia. Nimeni, pînă azi cel puţin, nu a „citit” mai tulburător şi mai adînc, cu mai multă şi comprehensivă iubire „masca” sub care eternitatea l-a primit izbăvitoare pe Poet. Să ne reamintim şi de această dată…
”Orice pămînt întors în pămînt e un amestec de oase şi de vise, de biată carne abolită cu marile-i rîvne cu tot, de ceva care a fost cu ceva ce nu mai poate fi. Între ce a fost Eminescu şi veacul lui de glorie şi de ţărînă stă ultimul lui chip, masca lui funerară, chipul acela emaciat, coborît de pe o cruce nevăzută, flămînd şi însetat, maculat şi totodată izbăvit de suferinţa unei soarte. Semănînd sfîşietor cu Horea supliciat, cu Iancu rătăcit, cu mulţii mucenici anonimi ai unor cauze pe care le-au crezut pierdute: lungul şir de obidiţi cărora masca lui le da petru vecie un chip. De ce doar gînduri pentru slava lui şi nu puţină dragoste pentru rănile lui, pentru obida lui, pentru preţul pe care l-a avut de plătit, pentru ceasurile tîrzii cînd atît de greu suspina “o, Doamne” şi apoi cădea în tristeţe şi tăcere? Sau pentru serile cînd le cînta ardelenilor doine, prin grădinile de vară ale Bucureştilor, de se topeau aceia de plîns. Şi nu mai puţin pentru altă seară, tîrzie şi ea, cînd, însingurat între mai mulţi prieteni, îi spunea lui Panu: “Panule, ştii tu că în lumea asta nu e nimic mai interesant decît istoria poporului nostru, trecutul lui, tot, tot, este un şir neîntrerupt de martiri.” A fost un om care greu se dădea pe mîna cuiva şi care, pe de altă parte, din inaptitudine pentru orice compromis, şi-a făcut destul de mulţi duşmani. De ce nu l-am iubi pentru tot ce a fost în toată fiinţa lui din care o parte era pieritoare şi supusă pătimirii? Pentru lacrimile pe care le vărsa, într-un îndoit amurg, de nerăbdare că nu răsare odată luna de după munţii prea înalţi. Poate nici nu ne-ar accepta iubirea. Şi poate totuşi da, dacă ar şti că nu l-am trădat, că nu ne-am înfrăţit cu vrăjmaşii neamului său şi al nostru, că am păstrat ceva din neîndurarea lui inocentă, din care lui nădejdea a început să-i lipsească an după an, luptă după luptă.
Cine n-a ştiut, în acest ceas, să sărute în gînd, plîngînd, fruntea măştii lui funerare a lipsit de la sărbătoarea veacului său.” (Petru Creţia)
Leo
iunie 15, 2012
Luceafărul pătrunde-n zodiac
Pe miez de veşnicii stăpânitor;
Lumina-i îl ajută pe diac
Să lege noi izvoade în cotor…
tirguketrii
iunie 15, 2012
De la Gradul acesta de „concentrat” consider scrisul Scriitură: „Orice pămînt întors în pămînt e un amestec de oase şi de vise, de biată carne abolită cu marile-i rîvne cu tot, de ceva care a fost cu ceva ce nu mai poate fi.”
Şi, desigur, Odă. În metru antic.
Înveşnicească-se-n Pace!
Alăturea,-i – Veronica!
InimaRea
iunie 15, 2012
Da, Petru Cretia tinde a umaniza geniul – tot lut dar sfintit ca Iov, cu „un dar” atit de dureros-inalt incit bietul lut geme sfar’mindu-se.
Omul si Opera – deseori puse in antiteza, cind acolo-i Sinteza.
Luka Lukici Pitulicev
iunie 15, 2012
Daca Badita Mihai (Michel Eminesco) ar fi trait cit megaeditorul sau Petru Cretia, prindea Marea Unire din 1918. Dar, vai, nu a prins-o nici Titu Maiorescu, repliat pe celalalt mal chiar in vremea momentanei ocupatii austriace a Bucurescilor…
IDEM
iunie 15, 2012
Sarutati, tot in gind, si portretul pe care i-l va fi mesterit, pe francezaste, Cioran, valeat 1943, in revista pariziana COMOEDIA.
vasilegogea
iunie 15, 2012
@Luka Lukici Pitulicev
Da, frustrant, daca nu e prea „barbar” spus… dar, nici Nenea Iancu (Caragiale), nici Badia George (Cosbuc) n-au mai apucat Romania Mare…
Ontelus Dan Gabriel
iunie 15, 2012
Prin viata si opera sa, Eminescu exprima cel mai bine criza identitatii romanesti in epoca moderna. Sublim in creatia literara si tragic in publicistica, Eminescu este autorul variantei koiné a limbii romane.
Ultimul Bere(go)voi
iunie 15, 2012
@Toti + Toate
Ii tinem pumnii, azi, lui Gellu Dorian, care, norocos destul, implineste profesionist , la Ipotesti + Botosani, o parte din intreprinsele lui Petru Cretia
Hegelush din Korkodush
iunie 15, 2012
@Vasile Gogea & Cie
N-au prins Romania Dodoloata nici Badia Mihai, nici Badita George, nici Nenea Iancu, nici Titu Maior, desi o asteptau … si se strofocasera, dupa mijloacele din dotare, pentru ea, dar s-au confruntat cu ea – si inca foarte – Constantin Stere, germanofilul muscalofob, sau Slavici, simpatizantul Austriei Mari, impuscariatul din Anii Douazeci ai veacului pristavit recentut. Ironie a sortii? Pura intimplare? Deschid cartea lui Schonties, POETICA IRONIEI, la pagina 54, unde recitesc o insemnarea personala, dar in spiritul celor aflate, la Vama Veche de Altadata, prin Petru Cretia, de la impaltinisatul Noica:” IMRE TOTH – IRONIE DU SORT! -, PROF DE MARXISME EN ALLEMAGNE APRES AVOIR FUI LA ROUMANIE CEAUSEQUIENNNE”. Risul gurului, N’EST-CE PAS? Hmmm…
Radu Humor
iunie 18, 2012
Mi se pare ca venită de undeva de Sus, alungarea din fruntea bucatelor culturale rpmânești a unui nemernic hulitor al Marelui Eminescu !
vasilegogea
iunie 19, 2012
@Radu Humor
Să fim serioşi! Dumnezeu nu se ocupă cu schimbarea funcţionarilor!