O conferinţă susţinută de Florina Ilis: Boala în romanul lui Thomas Mann: „Muntele vrăjit”

Posted on iunie 19, 2012

1Boala în romanul lui Thomas Mann: Muntele vrăjit se intitulează prezentarea Lect. Dr. Florina ILIS, Scriitoare şi Cadru didactic UBB, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Secţia Biblioteconomie, pe marginea căreia se vor desfăşura discuţiile la ÎNTÂLNIREA din miercuri 20 iunie 2012 a Atelierului MULTIDISCIPLINAR de Filosofie şi Antropologie Medicală la orele 18, în clădirea Clinicii „Medicala II”, str. Clinicilor nr. 2-4, la Etajul II, Sala Bibliotecii.
 
Atelierul se desfăşoară sub egida Universităţii de  Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca – în colaborare cu Centrul de Filosofie Aplicată de la Facultatea de Filosofie a UBB – fiind un cadru informal de discuţii multi- şi transdiciplinare, focalizate pe chestiuni considerate ca aparţinând medicinii, dar care se află de fapt la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, dreptul, teologia, literatura etc.). Şi care sunt rareori – sau cu prea multă precauţie – abordate în acest fel. Toate informaţiile aferente se găsesc la adresa: www.afsam.eu
Reproducem şi aici Schiţa conferinţei:
“Am avut impresia, chiar de la început, că eşti un bolnav ales, mult mai înzestrat pentru a fi bolnav decât vărul dumitale…” Cu aceste cuvinte, rostite de către consilierul aulic Behrens, medic specialist în afecţiuni pulmonare, îşi începe Hans Castorp cariera de bolnav înzestrat la sanatoriul internaţional Berghof din Davos-Platz. Tânărul Castorp a ajuns în staţiune cu intenţia de a face o vizită de trei săptămâni vărului său Ziemssen şi a rămas şapte ani. E mult? E puţin? pentru a răspunde la aceste întrebări, precum şi la altele pe care le ridică uluitorul roman al lui Thomas Mann, Muntele vrăjit, va trebui să ne cazăm (cel puţin imaginar) la Berghof, împreună cu Hans Castorp, să-l însoţim pe parcursul curelor de odihnă, să participăm la cele cinci mese zilnice şi să facem conversaţie cu comesenii săi, să urmărim firul complicat al gândurilor şi al trăirilor lui Hans Castorp, să ne implicăm în dialogurile pedagogice şi filozofice ale căror teme principale preocupau întreaga societate a vremii de la începutul secolului al XX-lea. Numai atunci vom înţelege cu adevărat ce reprezintă a avea vocaţie de “bolnav ales” pe muntele vrăjit…. 
 
 Király István
Publicitate
Posted in: Uncategorized