Ceva mai mult decît cîţiva „Paşi prin Himalaya”. „Călăuză”: Cătălin Bia

Posted on iunie 24, 2012

14       Cătălin Bia ne invită la o nouă expoziţie de fotografii (dar, şi proiecţii), rezultat al unei călătorii „pe acoperişul lumii„. Ea se anunţă cu totul promiţătoare, cel puţin pentru cei care ştiu că „fotograful” a mai  privit lumea şi de la nivelul zero al geografiei sale morale. Fără a intra în prea multe amănunte (ştiu bine că nu vrea acest lucru), am să spun doar că, într-un alt timp, Cătălin a privit şi, nu numai că a văzut corect (împotriva tuturor riscurilor, care nu l-au ocolit iar el le-a acceptat cu o senitătate care, poate, o va fi moştenit de la bunicul său, părintele profesor Ioan Bunea) acolo şi atunci cînd toată lumea părea să poarte „ochelari de cal”, dar a avut şi curajul gestului moral total dezinteresat, făcut doar spre binele aproapelui. E vorba de solidarizarea sa, în noiembrie 1987, cu muncitorii arestaţi la Braşov pentru că îndrăzniseră să se ridice împotriva unui sistem care intra, deja, într-o agresivă agonie. Şi acum, el ne face, generos, un dar. Să ne bucurăm de el!

        Nu cred că, dacă ar fi trăit în Tibet, Cătălin ar fi ajuns un călugăr budist. Trăind însă în România, în două epoci succesive şi ireconciliabile, dar tot timpul în adevăr, credinţă şi demnitate, el a acumulat o pace şi o linişte care îl situează între cei mai înţelepţi tineri (încă) din generaţia sa. Îi sunt îndatorat pentru că m-a acceptat între prietenii săi!

        Postez aici, în avanpremieră o imagine din cele cîteva pe care Cătălin a avut generozitatea să mi le trimită la întoarcerea din expediţie. Ea reprezintă „vedere de pe -nici mai mult, nici mai puţin (clujenii vor înţelege această precizare!) – Mera„! În ultimul plan: Everestul.

Publicitate
Posted in: Uncategorized