O parte, peste, unor, posibile, mai multe – limbajul procurorilor! Mai lipseşte „neşte”!

Posted on august 16, 2012

3COMUNICAT

 Referitor la situaţia cauzelor constituite la nivel naţional pe rolul unităţilor de parchet, privind desfăşurarea Referendumului din data de 29.07.2012,

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Pe rolul unităților de parchet din cadrul Ministerului Public s-au înregistrat peste 500 dosare penale privind desfăşurarea Referendumului din data de 29.07.2012. O parte dintre acestea sunt înregistrate pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, unde se efectuează cercetări cu privire la comiterea unor infracțiuni prevăzute de Legea nr.78/2000.

Prin cercetările derulate în aceste dosare penale nu se verifică modul în care au votat cetățenii și nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

Verificările efectuate în aceste dosare au conturat mai multe tipologii de comitere a unor posibile fraude:

–          persoane care figurează că au votat atât pe listele electorale permanente cât și pe listele electorale suplimentare;

–          persoane care figurează că ar fi votat dar în realitate nu s-au prezentat la vot;

–          prezența pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale;

–          prezența pe listele electorale suplimentare a aceleiași semnături în dreptul unui număr mare de persoane;

Pentru stabilirea situației de fapt e necesară audierea persoanelor despre care există indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor.

Audierea martorilor s-a efectuat în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală. Potrivit art. 85 din Codul procedură penală, înainte de a fi ascultat martorul depune jurământ ținând mână pe cruce sau pe biblie.

Ministerul Public cere reprezentanților celorlalte puteri să se abțină de la declarații care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor.

(Sursa: http://www.mpublic.ro/presa/2012/c_16_08_2012.htm )

_____________________________________________________

Codul de procedură penală
Capitolul II
MIJLOACELE DE PROBĂSecţiunea III
Declaraţiile martorilor
Art. 85 Jurământul martoruluiÎnainte de a fi ascultat, martorul depune următorul jurământ: Jur că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!În timpul depunerii jurământului, martorul ţine mâna pe cruce sau pe biblie.Referirea la divinitate din formula jurământului se schimbă potrivit credinţei religioase a martorului.Martorului de altă religie decât cea creştină nu îi sunt aplicabile prevederile alin. 2. Martorul fără confesiune va depune următorul jurământ: Jur pe onoare şi conştiinţă că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu.

Martorii care din motive de conştiinţă sau confesiune nu depun jurământul vor rosti în faţa instanţei următoarea formulă: Mă oblig că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu.

Situaţiile la care se referă alin. 3, 4 şi 5 se reţin de organul judiciar pe baza afirmaţiilor făcute de martor.

După depunerea jurământului sau după rostirea formulei prevăzute în alin. 5, se va pune în vedere martorului că, dacă nu va spune adevărul, săvârşeşte infracţiunea de mărturie mincinoasă.

Despre toate acestea se face menţiune în declaraţia scrisă.

Minorul care nu a împlinit 14 ani nu depune jurământ; i se atrage însă atenţia să spună adevărul.

Citiţi mai mult: http://www.google.ro/#sclient=psy-ab&hl=ro&q=http:%2F%2Flegeaz.net%2Fcpp-cod-procedura-penala%2Fart-85&oq=http:%2F%2Flegeaz.net%2Fcpp-cod-procedura-penala%2Fart-85&gs_l=hp.3…266.21953.1.22891.26.26.0.0.0.0.1797.8248.0j12j8j5j6-1j0j1.27.0…0.0…1c.GcnOATiWwyI&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=4329f0cff1c37538&biw=1344&bih=607

Posted in: Spune acum!