Sunetele, culorile şi cuvintele toamnei la Cluj

Posted on octombrie 9, 2012

1Festivalul Internaţional „TOAMNA MUZICALĂ CLUJEANĂ

Toamna Muzicală Clujeană este cel mai important festival de muzică clasică din România, după festivalul internaţional bianual George Enescu.

Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1965. Cu o mică excepţie (doi ani de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii, în 2012 ajungând la cea de 46-a ediţie. Toamna Muzicală Clujeană este cel mai longeviv festival de muzică clasică din România.
Perioada festivalului:

5-26 octombrie 2012

Evenimentele pentru fiecare concert în parte vor fi postate pe pagina de facebook a festivalului:http://facebook.com/ToamnaMuzicalaClujeana

Pentru mai multe informaţii şi programul integral vizitaţi site-ul http://no14plusminus.ro/2012/10/06/toamna-muzicala-clujeana-concert-trio-alto-duminica-7-octombrie/.

*

SALONUL DE IARNĂ AL MEDICILOR

 Tradiţionalul Salon de Iarnă al Medicilor a ajuns la cea de-a 42-a ediţie. În acest an, din motive obiective, Salonul are o ediţie de toamnă. Vernisajul va avea loc marţi, 16 octombrie, ora 13, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, iar expoziţia va putea fi vizitată în perioada 16-28 octombrie. Cu acest prilej, va fi lansat un Catalog retrospectiv. Acest catalog încheie, într-un fel, o etapă. Din 2007, adică de 5 ani, mă ocup de Salonul de iarnă al medicilor – mai întâi împreună cu domnul profesor Dumitru Dumitraşcu, apoi de una singură. În aceşti ani am asistat creaţia artistică a colegilor mei, medicii plasticieni, ca redactor al pliantelor succesive, dar şi al marelui album retrospectivSalonul de iarnă al medicilor. 1966-2009,marea noastră izbândă. De asemenea, în aşteptarea unui site special, am găzduit Salonul pe site-ul meu personal (www.laurapoanta.ro), punând la dispoziţia tuturor informaţii despre ediţiile anuale. (Dr. Laura Poantă)

*

 Prima ediţie a Salonului de Carte Bookfest din Ardeal, 19-21 octombrie 2012

 Asociația Editorilor din România organizează în perioada 19-21 octombrie 2012 o nouă ediţie itinerantă a Salonului de Carte Bookfest.

Evenimentul, care se va desfăşura sub egida Federaţiei Editorilor din România, este organizat împreună cu Consiliul Local Cluj-Napoca şi va avea loc în cazinoul din Parcul Central. Accesul publicului va fi gratuit la toate evenimentele culturale din cadrul Salonului Bookfest.

 Cele mai importante edituri româneşti vor oferi clujenilor ocazia de a-şi achiziționa titlurile preferate cu reduceri importante. 10.000 titluri din peste 50 de domenii editoriale îi aşteaptă pe vizitatori în cele trei zile – 19, 20 şi 21 octombrie – între orele 10:00 şi 21:00.

 „Îmi doresc ca această inițiativă să contribuie la consolidarea dosarului de candidatură a municipiului Cluj-Napoca pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în 2020. Evenimentele culturale de anvergură au devenit o obișnuință pentru clujeni în ultimii ani iar Bookfest apare astfel firesc, ca o contribuție necesară la peisajul cultural clujean aflat în plin avânt“. (Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, organizatorul evenimentului.)