„Dispars”: din… Patagonia, în poezia lui Vlad Moldovan!

Posted on octombrie 16, 2012

1               Marţi, 16 octombrie, de la ora 18.00 la Librăria Book Corner din Cluj (Bdul Eroilor nr. 15) va avea loc lansarea volumului-tribut Dispars, semnat de Vlad Moldovan şi apărut recent în colecţia „Poezie” a Editurii Cartea Românească. Vor prezenta, alături de autor: Alex Goldiş şi Ştefan Manasia.

Despre volum

Dispars este un volum-tribut de poezie dedicat lui Clutchy Hopkins. Dar cine este Clutchy Hopkins? În ciuda succesului şi a notorietăţii atinse de muzician, Clutchy Hopkins este făcut cunoscut pe site-ul oficial ca fiind acea „entitate misterioasă” sau „identitatea secretă” a unor DJ celebri: DJ Shadow, Danger Mouse, Chimist Cut etc. Cine se află dincolo de persona ? De ce un tribut adus acestui artist? Pentru că şi autorul se ascunde în spatele unor măşti, de la un poem la altul? Cine este Vlad Moldovan?

Titlul va dezlega misterul. Într-un interviu, la întrebarea: Totul e relativ?, Vlad Moldovan răspunde: Totul e dispars. Iar dacă totul e dispars, atunci Vlad Moldovan este poetul.

„Dacă «buretele» ar fi un concept acceptat de critica literară, aş spune că poezia lui Vlad Moldovan este ca un burete: absoarbe cu generozitate toate datele oferite de realitatea culturală înconjurătoare (iar cînd spun realitate culturală, mă refer la sfera foarte largă a sintagmei): film, muzică, arte plastice. Dar, dat fiind că buretele n-a intrat încă în pantheonul criticii, trebuie să recurg la cuvintele Virginiei Woolf: realitatea nu e asemenea unui drum străjuit de lampioane, ci (iar aici ne îndepărtăm de celebra doamnă) mai curînd asemenea unui bombardament cu imagini şi senzaţii. Acest poet are ambiţia (şi îi reuşeşte) de a privi, a analiza şi a reda fiecare dintre proiectilele aruncate asupra lui.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

„Aparent, Vlad Moldovan practică un freestyle discursiv demn de cei mai experimentaţi MC’s, amestecînd cu dexteritate cam toate registrele şi tonalităţile limbajului. De fapt, el mixează dorinţe, obsesii, pulsiuni, cu acuitatea şi sălbăticia ireductibilă ale unui masaj direct pe creier. Dispars e un volum-reper al tinerei generaţii, căci nimeni nu s-a aruncat cu mai multă libertate pe panta „monstruosului”, părînd că nu face decît să se plimbe, zen, pe suprafeţe.” (Alex Goldiş)

Carte recomandată de Radio România Cultural.

Despre autor

Vlad Moldovan s-a născut la 9 noiembrie 1981 la Baia Mare. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A urmat studii masterale şi doctorale (cu o teză despre hermeneutica lui F.D.E. Schleiermacher) la aceeaşi universitate. În prezent este cercetător postdoctoral al Universităţii „Babeş-Bolyai” şi redactor la revista Steaua. A publicat poeme şi articole în revistele literare Familia, Vatra, Apostrof, Poesis, Discobolul, Echinox etc. Este prezent în antologiile: La Neagra (2007), Literatura tînără (2007), Nasturi în lanul de porumb (2008), Lunga noapte a liricii româneşti tinere, Institutul Cultural Român, Berlin (2009). A debutat editorial cu volumul Blank, Editura Cartea Românească, 2008, premiat de USR Filiala Cluj (2 008), USR Filiala Arad (2008), la Congresul Naţional de Poezie, Botoşani (2009), şi la Concursul Naţional de Poezie ProVERS, Nicula (2009). Este membru activ pe site-ul clubliterar.com.