„Frânghia” lui Radu Vancu „înfloreşte” şi la Cluj!

Posted on octombrie 17, 2012

2                Miercuri, 17 octombrie, începând cu ora 16.30, librăria Book Corner şi Casa de Editură Max Blecher vă invită la o întâlnire cu poetul Radu Vancu. Continuăm seria de lansări din literatură tânără şi alături de criticii Alex Goldiş şi Mihaela Ursa vom prezenta cel mai recent volum de poezie al autorului – Frânghia înflorită – unul dintre cele mai bune volume de poezie din 2012.

Despre volum

Frânghia înflorită continuă și, cumva, încheie « saga familială », în centru cu aceleași personaje: tatăl (« mortul iubit »), soția (Camelia) și fiul (Sebastian). Amplul poem alătură fragmente din viața casnică, vise serafic-atroce, amintiri, meditații asupra poeziei, excursuri în/ discursuri despre « lumea de dincolo », într-o formulă care este, deja, « marcă înregistrată Radu Vancu ».
Idilicul și grotescul, ironia disperată și burlescul, cruzimea și delicatețea, limbajul colocvial, cel parabiblic și cel intelectual-filosofic, imaginarul debordant și notația imediatului generează un univers pulsatoriu, a cărui « pneuma » e dorința (și posibilitatea?) de a fi fericit. Radu Vancu se distanțează atât de poezia « mizerabilistă », a desperados-ilor de cafenea, cât și de cea zis neoexpresionistă, a (pseudo)ru ralilor rătăciți prin crâșmele marilor orașe. Mai exact spus: se detașează din « plutonul douămiist », impunându-se ca unul dintre cei mai importanți poeți români de azi.” (Alexandru Mușina)

„O carte scrisă impecabil, în deja binecunoscuta tehnică Vancu. O carte geeneroasă şi intransigentă (doar poezia e artă de familie, nu?). O carte cu care să-ţi pipăi întruna inima fericită, cu delicateţea unui elefant tânăr zdrobindu-şi liniştit craniul cu trompa. O carte extrem de emoţionantă. O primă mare carte de poezie pe care o dă generaţia noastră.” (Dan Coman)

Frânghia înflorită este o carte de splendide poeme expiatoare pe care nu le pot apropia, ca amploare a conștiinței poetice, decât de poezia lui Virgil Mazilescu și de cea a lui Cristian Popescu. Oniricul zdruncinător din Caiet de caligrafie şi de citire sau stranietatea înduioșătoare și captivantă din Familia Popescu stau, în Frânghia înflorită, sub semnul acelui vers extraordinar al lui Mazilescu (ce catalizează parcă, peste un veac, versul eminescian): « te-am sărutat eu mortul ». Nu e nimic fals și nu e nimic glorios în împăcarea ce se aşterne peste paginile acestui album de familie cumplit şi feeric la capătul căruia regăsesc, alături de Radu Vancu, o mare linişte îndoliată, speranţa şi mângâierea de după dezastru.” (Claudiu Komartin)

Despre autor

Radu Vancu (n. 1978, Sibiu) este lector universitar la Facultatea de Litere din Sibiu. Lucrarea sa de doctorat a devenit una dintre exegezele critice esenţiale asupra operei lui Mircea Ivănescu: Mircea Ivănescu. Poezia discreţiei absolute (2007). A publicat volumele de poezie: Epistole pentru Camelia (2002), Biographia litteraria (2006), Monstrul fericit (2009), Sebastian în vis (2010) şi Amintiri pentru tatăl meu (2010). Este, de asemenea, autorul volumului Eminescu. Trei eseuri (2011) şi coautor al antologiilor Cele mai frumoase poeme din 2010 (2011) şi Cele mai frumoase poeme din 2011 (2012).