Gheorghe Iova – acţiunea textuală continuă

Posted on noiembrie 29, 2012

0Gheorghe Iova revine la Cafeneaua critică!
(joi 29 noiembrie 2012)
 
 
În urmă cu cîteva luni, pe 17 mai, discuția cu invitatul ediției de atunci a Cafenelei critice, Gheorghe Iova, a ajuns la perioada facultății și a proiectului de elaborare a unui nou limbaj poetic şi prozastic – pe scurt, „textual” – românesc, alături de Gheorghe Crăciun, Gheorghe Ene, Mircea Nedelciu şi alţi colegi şi prieteni. După o jumătate de an, reconstituirea biografico-literară continuă. Partea a doua – pe 29 noiembrie, din nou cu Iova însuşi!
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
 
Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A şi Club Control. De la debutul „stagiunii” 2011-2012, Cafeneaua critică a revenit la Club A şi se desfăşoară joia seara (uneori miercuri)*.
 
*
 
Cafeneaua critică
Joi 29 noiembrie 2012, orele 19.00-21.30
Club A
Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe)
Contact: 0737-210.978 (Paul Radu)
 
_________
 
* Invitaţii stagiunii 2012-2013 a Cafenelei critice: Ion Ianoşi (ediţia a 74-a); grupul 2Meta+ (Maria Manolescu, Romelo Pervolovici, Radu Pervolovici), Adrian Guţă, Silvia Saitoc, Matei Sâmihăian (organizatori şi curatori ai ediţiei a V-a a Bienalei Tinerilor Artişti) (ediţia a 75-a); Adina Berciu-Drăghicescu, Cristian Dumitru, Cătălin Ţîrlea, Georgiana Vlahbei, Daniel Nancu (ediţia a 76-a); Alice Georgescu, Andreea Dumitru, Cristiana Gavrilă, Doina Papp, Vera Molea, Anca Mocanu, Mircea Florian, Ileana Lucaciu, Ludmila Patlanjoglu, Andreia Bârsan, Vlad Arghir (organizatori ai Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 2012, artişti participanţi la festival, critici de teatru, jurnalişti) (ediţia a 77-a); Ştefan Câlţia (ediţia a 78-a); Werner Kremm, William Totok, Gerhardt Csejka, Georg Herbstritt, Ion Pop, Virgil Mihaiu, Sorin Antohi, Cosmin Dragoste, Emanuel Ulubeanu, în cadrul colocviului Aktionsgruppe Banat/ Grupul de acţiune Banat după 40 de ani, organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române, 19-20 noiembrie 2012) (ediţia a 79-a).
 
______________________________________________________ 
 
                      „Să spun ce este. Dimineaţă este şi scriu. Spun că scriu. Un text în locul unei reclamaţii. Reclam să fiu lăsat să scriu: nu vreau să gândesc capcane pentru ceilalţi de orice caracter ar fi ei posesori. Domniile lor ei tovarăşii noştri. Ating cu pielea trupului meu scoarţa sau coaja copacului. Narez pe o nară. Erau numeroase bubuituri de violenţe diferite în uşă. Diverse violenţe. Bubuia cineva. El bubuia. Vecinul care nu mă suportă în preajma lui. Nu mă ucide. El bubuie. Înjură şi fuge sau şi se ascunde. Trage o uşă după el. Uşa se închide. Îşi savurează isprava în spatele uşii. Pentru că spatele uşii se află de partea lui. Înspre el. Eu nu rămân în faţa uşii. O deschid şi dau de el rânjeşte. El rânjeşte plin dinspre sine. „Formidabil, iar au învins ai noştri!” Destul despre el: ajunge. Să nu mai vorbim despre neajunsuri. Ne ajunge de ajuns. Am ajuns un neajuns. Am ajuns să spun despre mine ei gândesc că sunt un neajuns al lor. Nu exist unde trebuie când trebuie. Nu sunt inspirat. Sunt numai ins.”
 
(Fragment din volumul Gheorghe Iova, Excursia în plină desfăşurare – text cu text -, Editura Charmides, 2010.) 
Posted in: Uncategorized